Beveik tris dešimtis metų Kalniškiuose Kretingos rajone plėtojamas kalakutų ūkis gerą vardą per tą laiką tarp kalakutienos vartotojų pelnė dėl kelių priežasčių. „Siekiame produkcijos kokybės, laikomės tvarios gamybos principų ir mums priimtina strategija „nuo lauko iki stalo", kai vartotojui šviežia produkcija tiekiama tiesiogiai", – teigė šeimos ūkį 1995-aisiais įkūrę Vilija ir Vladas Baltuoniai.
Kalakutų ūkį įkūrę lietuviai turi kuo didžiuotis – pirkėjai vertina ir išskirtinį skonį, ir kokybę
© Organizatorių nuotr.

Per tą laiką kalakutų ūkio šeimininkai ne tik sukūrė tvarios gamybos ciklą, bet ir išplėtojo prekybos tinklą turgavietėse ir tose parduotuvėse, kurios pirmenybę teikia būtent kokybiškai ir sveikai produkcijai. V. ir V. Baltuoniai turi savo firminę parduotuvę Kretingoje, šalia plento Šiauliai–Palanga, šviežios kalakutienos – įvairių skerdenos dalių nuo kauliuko iki puikios šviežios krūtinėlės – galima įsigyti pirkėjų pamėgtose prekybos vietose, dažniausiai – turgeliuose, Gargžduose, Mažeikiuose, Plungėje, Telšiuose, Palangoje, šviežia kalakutiena pasiekia ir didmiesčių – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos vartotojus.

Kalakutų ūkį įkūrę lietuviai turi kuo didžiuotis – pirkėjai vertina ir išskirtinį skonį, ir kokybę
© Organizatorių nuotr.

„Ne per seniausiai dalyvavome Klaipėdos regiono savivaldybes vienijančio asociacijos „Klaipėdos regionas" suorganizuotame renginyje, kur buvo diskutuojama apie tai, kad būtų galima sukurti tvarią maisto grandinę, leidžiančią kuo daugiau vietinių ūkių produkcijos ar vietos įmonių pagaminto maisto tiekti mokymo įstaigoms. Mums tokia maisto tiekimo darželiams ir mokykloms schema būtų labai patraukli, bandysime šią idėją išplėtoti, kad įtvirtintume pagrindinį mūsų siekį – ne tik gaminti kokybišką produkciją, bet ir kad ugdymo įstaigų auklėtiniai valgytų kokybišką maistą", – kalbėjo specializuoto ūkio šeimininkas V. Baltuonis, akcentuodamas, kad auginti kalakutus pradėję tuomet, kai Lietuvoje tokių ūkių dar nė nebuvo.

Kalakutų ūkį įkūrę lietuviai turi kuo didžiuotis – pirkėjai vertina ir išskirtinį skonį, ir kokybę
© Organizatorių nuotr.

Šiuo metų laiku – lapkričio pabaigoje, gruodžio pradžioje – V. ir V. Baltuonių kalakutų ūkyje tradiciškai daug darbo: mat pamažu įmonės, organizacijos rūpinasi, kuo savo darbuotojus nudžiuginti Kalėdų proga, ir dažniausiai tas džiugesys susijęs su tradicija padovanoti po kalakutą. Žinant, kaip kyla maisto produktų kainos, tokia dovana – svarus indėlis į šeimos biudžetą, o ir šeimininkėms nereikia sukti daug galvos, ką patiekti šventiniam stalui: kalakutiena – universalus produktas, iš kurio galima pagaminti pačių įvairiausių valgių.

Kalakutų ūkį įkūrę lietuviai turi kuo didžiuotis – pirkėjai vertina ir išskirtinį skonį, ir kokybę
© Organizatorių nuotr.

Vilijos ir Vlado Baltuonių kalakutų ūkyje vienu metu klega ne mažiau kaip 16 tūkst. paukščių.

Kalakutų ūkį įkūrę lietuviai turi kuo didžiuotis – pirkėjai vertina ir išskirtinį skonį, ir kokybę
© Organizatorių nuotr.

Vienu metu V. ir V. Baltuonių kalakutų fermoje klega apie 16 tūkst. kalakutų, per metus jų ūkyje paskerdžiama iki 40 tūkst. Siekdami produkcijos kokybės, jos ekologiškumo, kalakutų augintojai patys augina grūdus, ankštines kultūras, iš kurių gaminami sveiki pašarai šiems paukščiams. „Apskritai, dėl mėsos kokybės ūkyje labai daug dėmesio skiriame ligų plitimo rizikai", – paaiškino V. Baltuonis.

Kalakutų ūkį įkūrę lietuviai turi kuo didžiuotis – pirkėjai vertina ir išskirtinį skonį, ir kokybę
© Organizatorių nuotr.

Darbdaviai, jau dabar, kalėdinėms dovanoms, savo darbuotojams, užsakinėja marinuotus šaldytus kalakutus.

Ūkyje yra įrengtos stoginės, kad vasarą paukščiai galėtų laisvai pajudėti gryname ore, gauti saulės, vėjo, kas taip pat turi didelės įtakos paukštienos kokybei. „Gal todėl pirkėjai ir pagiria, kad mūsų užaugintų kalakutų mėsa yra gardi, minkšta, tinkanti įvairiems patiekalams gaminti", – kad pastangos nenueina veltui, įsitikinusi V. Baltuonienė.

Kalakutų ūkį įkūrę lietuviai turi kuo didžiuotis – pirkėjai vertina ir išskirtinį skonį, ir kokybę
© Organizatorių nuotr.

Stiprėjant V. ir V. Baltuonių kalakutų ūkiui, buvo įkurta beveik pusšimtis darbo vietų, kas periferinėse vietovėse yra didelė vertybė. Antra, verslininkai, dirbantys žemės ūkio sektoriuje ir prisidedantys prie šalies Vyriausybės, Europos Sąjungos taip vadinamojo žaliojo kurso, įneša didelį indėlį, kai kalbama apie klimato kaitos stabdymą, aplinkosaugos problemų sprendimą, gyvūnų gerovę. „Jau dabar dedame visas pastangas, kad kalakutus užaugintume be antibiotikų, kad sudarytume jiems tinkamas augimo sąlygas, užtikrintume erdvę laisvai judėti", – V. ir V. Baltuoniai įvardino, kad siekis gaminti aukštos kokybės produkciją jų šeimos ūkyje yra nenutrūkstamas procesas.

Reklama
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(36 žmonės įvertino)
4.7778

„Pigu.lt“ Marketplace‘o vadovas: e. prekybos rinka toliau augs

Ekspertų vertinimu, nors Lietuvoje beveik 70 procentų interneto vartotojų prekes ir paslaugas...

Nuo sandėlį primenančios parduotuvės iki vienos didžiausių lietuviško kapitalo įmonių (3)

Viena iš keturių didžiausių mažmeninės prekybos įmonių Lietuvoje – prekybos tinkas „ Norfa...

Pridėtinės pajūrio NT projekto vertės džiugina pirkėjus ir išskiria iš konkurentų – pasidairykite po įspūdingas erdves

Vanagupės g. Palangoje esančius „Santjago“ apartamentus galima vadinti savotišku meno kūriniu,...

Išskirtinis šeimos iš Telšių laimėjimas: dovanotas „Teleloto“ bilietas virto butu Ispanijoje

Populiariausioje šalies loterijoje „ Teleloto “ – unikalus laimėjimas, paskatinęs nupūsti...

„Iki Akademija“: čia prasideda įkvepiančios darbuotojų sėkmės istorijos

Šviežios mėsos maketai, atsiskaitymo kasos, tikroviškai atrodantys maisto prekių muliažai –...

Top naujienos

Nori, kad kaupimas II pakopos pensijų fonduose būtų išrautas su šaknimis: konservatoriai suka uodegą (13)

Viskas apsivertė aukštyn kojomis: tie, kurie siūlė pensijų kaupimo II pakopos fonduose pertvarką...

Kylant palūkanų normoms – gyventojams siūlo gelbėjimosi ratą: būtų galima skolintis „iš savęs“ (1)

Palūkanų normoms kylant į aukštumas, socialdemokratas Gintautas Paluckas siūlo Lietuvoje...

Ukrainos gynėjai apie Rusijos karių pasirinktą kelią: jie susitelkė į dvi taktikas

Į savaitgalį įvykusius sprogimus Irane sureagavo ir Ukrainos valdžia. Ginklus Rusijai tiekiantis...

Karas Ukrainoje. Žiniasklaida: išsigandę Vakarai keičia taktiką dėl Ukrainos  Rusijos raketa pataikė į gyvenamąjį namą Charkivo centre (1)

Vėlavimas aprūpinti Ukrainą daugkartinio paleidimo raketų sistemomis, oro gynyba ir tankais...

BBC: JK ministras prieš pat karą Maskvoje išgirdo bauginančius žodžius Johnsonas: Putinas grasino paleisti į mane raketą

BBC Rusijos tarnyba skelbia sužinojusi daugiau detalių apie paskutinį Jungtinės Karalystės...

Delfi Mokslas

Prie turistų pamėgtos kurortinės salos – sukrečiantis radinys jūros dugne: mokslininkai įspėja apie tiksinčią laiko bombą

Pasitelkę seisminių bangų tyrinėjimo technologiją, tyrėjai aptiko, kas slypi po netoli...

Pro daugiabučio langą Panemunėje iškritęs renginių vedėjas: kodėl jis neprisimena, kas tą naktį įvyko?

„Aš pasakiau, kad man labai baisu eiti į viešumą. Sako, įsigykite akinius. Kai klaus koks...

Griauna įsitikinimus apie sportą: nustokite eiti į sales ir sportuoti tris kartus per savaitę (5)

Laidą pradėsime nuo patarimų tiems, kas nori tapti aktyvesni, į savo rutiną įtraukti daugiau...

Johnas už 9 kv. m. būstą Niujorke moka tiek, kiek lietuvis sostinėje už erdvų butą: esu laimingas kaip niekada

Jeigu gyvenate 20 kv. m bute ir skundžiatės, kad jame jums trūksta vietos, pozityvaus mąstymo...

Ant M.A.M.A raudonojo kilimo – retai renginiuose sutinkami Irena Starošaitė ir Žilvinas Žvagulis: šis kartas tapo išimtimi

Penktadienį praūžė M.A.M.A apdovanojimai, kurių metu buvo galima išvysti daugybę Lietuvos...