Įrengdamas nuomai skirtą būstą, jo savininkas dažniausiai dar nežino, kokie žmonės čia gyvens. Todėl, prieš imantis projekto, reikėtų turėti mintyje, kad nuomai skirta erdvė – ne visai ta vieta, kurioje reikėtų leisti nevaržomai atsiskleisti individualiam skoniui. Vienus nuomininkus greičiausiai keis kiti, tad sprendimai turėtų būti funkcionalūs ir lankstūs – pritaikyti daugeliui žmonių bei skirtingų poreikių.

„Palyginti su nuolatiniam gyvenimui skirto būsto įrengimu, pagrindinis skirtumas yra tas, kad pastaruoju atveju būsimų gyventojų poreikiai yra žinomi, todėl interjeras gali būti kuriamas atsižvelgiant būtent į juos. Planuojant interjerą konkrečiam asmeniui ar šeimai, galima pasirinkti daugiau mėgstamų spalvų, imtis drąsesnių stiliaus sprendimų ir apskritai – visą butą pritaikyti individualiam gyvenimo būdui bei skoniui. Na, o jei butą planuojama išnuomoti, verčiau rinktis universalesnius sprendimus. Žinoma, tai nereiškia, kad reikėtų visiškai nekreipti dėmesio į šiuolaikines tendencijas ir nesistengti taikytis prie šiuolaikinio gyvenimo būdo“, – sako IKEA verslo interjero dizainerė Rūta Gajauskaitė.

Patarimai planuojantiems įrengti butą nuomai

Interjero dizainerė dalijasi paprastais patarimais, kaip sumaniai įrengti butą nuomai, kad jis patiktų daugeliui skirtingą skonį ir poreikius turinčių nuomininkų.

  • Rinkitės neutralias spalvas. Neutralios spalvos interjere įprastai gyvuoja ilgiau nei tos, kurios atitinka konkretaus laikotarpio mados tendencijas – šios vos po kelerių metų jau gali atrodyti pasenusios. Be to, neutralias spalvas kur kas paprasčiau derinti su įvairiais baldais, taigi, atėjus laikui atsinaujinti, tai padaryti bus lengviau ir reikalaus mažiau išlaidų.

„Nereikėtų manyti, kad jei interjere vyraus neutralios spalvos, bendras vaizdas bus nykus ir nuobodus. Čia aksesuarai ir tekstilė gali ne tik suteikti gyvumo, bet ir leisti atspindėti naujausias tendencijas. Juos itin paprasta atnaujinti, taip pakeičiant erdvės vaizdą. O svarbiausia – tai galima padaryti daug neišlaidaujant. Rinkitės derančių spalvų pagalvėles, užuolaidas, kilimėlius, šviestuvus ir vazas – taip nuomai skirtą butą bet kada lengvai atnaujinsite, sukursite norimą įspūdį“, – sako R. Gajauskaitė.

  • Rinkitės kokybę, o ne kiekybę. Nors kartais gali atrodyti kitaip, verslo interjero specialistės teigimu, renkant apdailos medžiagas ir pagrindinius baldus nuomojamam butui, dėmesį visų pirma reikėtų skirti kokybei. Pasak jos, kokybiški sprendimai tarnaus ilgiau, jiems reikės mažiau priežiūros ir remonto, tad ilgainiui toks pasirinkimas atsipirks. Taip pat interjero dizainerė pataria atkreipti dėmesį į gaminiams suteikiamą garantiją, jos trukmę. Pavyzdžiui, IKEA kai kurioms virtuvėms suteikia 25 metų garantiją, kai kuriems namų biuro baldams, sofoms ir pan. – 10 metų garantiją ir t.t.
  • Rinkitės baldus, kuriuos lengva valyti ir prižiūrėti. Viena iš pagrindinių rekomendacijų – rinktis ne tik kokybiškus, bet ir lengvai prižiūrimus baldus. Jei tai virtuvės stalviršiai, geriau tarnaus atsparūs įbrėžimams; jei tai virtuvinių spintelių fasadai – praktiškiau rinktis lengvai valomus. Šiuo klausimu visada gali padėti ir patarti IKEA interjero sprendimų verslui specialistai. Čia galima ir sutaupyti: jei klientas nusprendžia įgyvendinti IKEA parengtą projektą ir įsigyti bent 70 proc. į jį įtrauktų baldų ir aksesuarų, IKEA interjero dizaino paslauga jam nieko nekainuoja.

„Mūsų asortimente yra minkštų sėdimųjų baldų, kurių užvalkalus galima pakeisti ar išskalbti. Kai kurioms IKEA sofoms galime pasiūlyti keičiamų dalių, pavyzdžiui, porankių, sėdimųjų ir nugaros pagalvių ir pan. Taip neišlaidaujant savo turimą sofą galima lengvai atnaujinti. Kalbant apie buitinius prietaisus, kokybės kriterijus taip pat svarbus, bet ne ką mažiau svarbu tai, kad prietaisai nereikalautų pernelyg daug priežiūros. Geras pavyzdys galėtų būti orkaitė su savaiminio išsivalymo funkcija – ją lengva prižiūrėti, ilgainiui joje nesusikaups riebalų ir maisto likučių“, – pataria interjero dizainerė.

  • Rinkitės funkcionalius ir daugiafunkcius sprendimus. Nuomojamas butas turėtų būti įrengtas lanksčiai. Be to, jame turėtų būti numatyta galimybė prireikus šį bei tą pakeisti. Ar tai būtų ilgalaikė, ar trumpalaikė nuoma – butas turėtų tikti įvairioms gyvenimo situacijoms ir atitikti skirtingus poreikius. Šiuo atveju geriausias sprendimas – daugiafunkciai baldai. Tai, pavyzdžiui, išskleidžiami virtuvės stalai ir kavos staliukai, lengvai pritaikomi pagal asmenų skaičių ir neužimantys daug vietos, taip pat modulinės sofos, kurias esant reikalui galima pailginti įsigijus papildomų dalių, ar sofa-lova vietoj įprastos sofos svetainėje. O atsižvelgiant į tai, kad dalis žmonių šiuo metu vis dar dirba namuose, praktiška įsigyti ir keičiamo aukščio darbo stalą. Kai kuriems iš šių baldų IKEA suteikia net 10 metų garantiją.

Kaip įrengti trumpalaikei ir ilgalaikei nuomai skirtą butą

Interjero dizainerė atkreipia dėmesį į tai, kad kalbant apie ilgalaikės ir trumpalaikės nuomos butų įrengimą yra keletas skirtumų. Butai, skirti trumpalaikei nuomai, turi būti visiškai įrengti, paruošti gyventi ir lengvai eksploatuojami. Čia tinka ir drąsesnės spalvos, nes jos atkreipia nuomininkų dėmesį renkantis butą ir yra estetiškai patrauklios.

Tuo tarpu gyvenant ilgai toje vietoje, spalvos gali pradėti varginti, pabosti. Jei yra žinoma, kokio tipo šeima ketina nuomotis butą, interjero planą galima atitinkamai pakoreguoti. Pavyzdžiui, vaikų kambarys gali būti paverstas darbo kambariu ir atvirkščiai.

Interjero dizaino paslauga nekainuos

IKEA‘oje tiek įmonės, tiek butų nuomininkai gali rasti estetiškų ir funkcionalių interjero sprendimų. Interjero dizaineriai parengs interjero projektą, padės išsirinkti tinkamiausius baldus ir įgyvendins projektą jūsų pageidaujamoje erdvėje: biure, krautuvėlėje, kavinėje, viešbutyje, bute ar kitur.

Jei klientas nusprendžia įgyvendinti siūlomą projektą ir įsigyti ne mažiau kaip 70 proc. į tą projektą įtrauktų IKEA baldų ir aksesuarų, interjero dizaino paslauga suteikiama nemokamai. Daugiau informacijos verslui rasite čia.