Prabangaus ir išskirtinio nekilnojamojo turto agentūros „Latvia Sotheby’s International Realty“ savininkė Ilze Mazurenko pastebi, jog nuo 2020 m. pradžios itin išaugęs sodybų ir namų užmiestyje įsigijimas bei grįžęs susidomėjimas NT investicijomis – pasaulinės tendencijos, neaplenkusios ir Baltijos šalių. Vis dėlto, Latvijos ir Lietuvos NT rinkos per šį laikotarpį įkaito nevienodai ir tą reikėtų rimtai įsivertinti planuojant ilgalaikes investicijas.

„Per pastaruosius metus daugelis susidūrė su ekonominiu neužtikrintumu, todėl NT, tradiciškai laikomas saugiausia investicija, vėl tapo pirmu pasirinkimu norintiems investuoti. Tai paskatino spartų NT objektų pardavimų augimą. Tačiau, jei lygintume kaimynines šalis, ši tendencija labiau matoma Lietuvoje. Remiantis Europos Sąjungos statistikos departamento „Eurostat“ duomenimis, viso būsto sektoriaus kainos 2021 metų pirmąjį ketvirtį paaugo net 12 proc., o sandorių skaičius – net 30 proc. Tuo pat metu Latvijoje stebėtas vos 2,8 proc. kainų augimas, – sakė I. Mazurenko. – Istoriškai, Latvijoje NT kainuodavo brangiau nei Lietuvoje, bet po pastarojo kainų šuolio Lietuvoje nuosavybę Rygoje ir Vilniuje galima nusipirkti už beveik tą pačią kainą. Nesunku numatyti, kad dėl šių pokyčių, Latvija taps vis patrauklesnė lietuvių investuotojams.“

Akys krypsta į Latvijos pajūrį ir sostinę

I. Mazurenko, NT sektoriuje dirbanti jau daugiau nei 20 metų, iš kurių 10 metų atstovavo agentūrai „Baltic Sotheby‘s International Realty“, o nuo šios vasaros tapo „Latvia Sotheby‘s International Realty“ savininke, sako, kad Lietuvos pirkėjams vis dar patraukliausias – Latvijos pajūris. Čia jie žvalgosi erdvių namų Liepojoje, Ventspilyje, Jūrmaloje ir kitose Latvijos pakrantės vietovėse, mat Lietuvoje tokio tipo nuosavybės ypač trūksta arba jos kaina prilygsta Pietų Europos šalių regionams. Tuo metu strateginiams investuotojams ne ką mažiau įdomi ir Latvijos sostinė.

„Investuotojus Ryga traukia dėl aktyvios verslo aplinkos, išplėtoto turizmo ir patogaus susisiekimo. NT sektoriaus prognozės jiems taip palankios, nes žadamas kainų augimas. Ypač vertinama nuosavybė Rygos senamiestyje ir Tyliajame centre (kvartalo pavadinimas, aut. p.), kur gausu Art Nouveau stiliaus pastatų. Čia daugiausia renovacijos projektų, nes sklypų naujai statybai trūksta, todėl šie objektai laikui bėgant taps dar labiau išskirtiniai ir jų vertė augs,“ – teigė I. Mazurenko.

„Latvia Sotheby’s International Realty“ vadovės teigimu, investuotojams Rygoje ne mažiau įdomūs ir kūrybiški sprendimai, pavyzdžiui, senų fabrikų konversijos ar naujų projektų vystymas ant Dauguvos upės pakrančių.


Geras metas žengti į rinką

I. Mazurenko teigimu, Latvijoje šiuo metu ypač trūksta vietinių vystytojų, besidominčių išskirtiniais ir prabangiais projektais Rygos centre, pajūrio miestuose, todėl užsienio šalių, tarp jų ir Lietuvos, vystytojai turi gerą progą įžengti į rinką.

„Šiuo metu vystytojams galime pasiūlyti istorinių pastatų vystymo projektus Rygos centre, naujos statybos projektus Jūrmalos pajūryje ir net sklypą išskirtiniame Cėsių senamiestyje, kuris yra vadinamas vienu gražiausių Latvijos miestų.

Augantis investuotojų susidomėjimas atsispindi ir pardavimų statistikoje – per pirmąjį šių metų pusmetį sudarėme 33 proc. daugiau sandorių nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. Tai leidžia teigti, kad prabangios nuosavybės paklausa Latvijoje nuolat auga“, – pažymi I. Mazurenko.

Kaip atrodo investavimo procesas?

NT ekspertės teigimu, lietuviams investavimo procesas kaimyninėje šalyje yra paprastas ir nesukeliantis nepatogumų, o užtrukti gali nuo dviejų savaičių iki mėnesio.

„Tiek Lietuvoje įsikūrusios įmonės ir privatūs asmenys, tiek tos bendrovės, kurios turi padalinius Latvijoje, turi visas teises įsigyti nekilnojamąjį turtą Latvijoje. Vienintelis papildomas procesas, kurį teks praeiti, – sutarties su Latvijoje įsikūrusiu banku sudarymas, kad būtų atlikti patikrinimai, kurių reikalauja pinigų plovimo prevencijos įstatymas. Turto įsigijimo proceso metu labai gelbsti patikimi partneriai. Mes savo klientams ne tik padedame rasti jų poreikius atitinkančią ir išliekamąją vertę ilgalaikėje perspektyvoje turinčią NT nuosavybę, bet ir sudaryti sutartį, suteikiame teisininko ar kitą reikalingą konsultaciją bei maksimaliai palengviname visą investavimo procesą“, – pasakoja I. Mazurenko.

Nekilnojamojo turto įmonė „Latvia Sotheby’s International Realty“ yra „Sotheby‘s International Realty“ tinklo dalis, teikianti visas išskirtinių bei prabangių NT objektų pardavimo ir nuomos paslaugas. Bendrovė taip pat konsultuoja užsienio klientus NT vystymo ir investavimo Latvijoje klausimais.

Užsakymo nr.: PT_88896153