Poilsis ant vandens – tarsi gyvybės eliksyras

Poilsis laive – tai ideali galimybė ne tik izoliuotis, bet ir pabėgti nuo įprastos rutinos bei kasdienių rūpesčių. Kaip pasakoja jau 11 metų laivininkyste užsiimantis verslininkas Vladas Gurskis, įsigyti laivą buvo jo vaikystės svajonė. Du laivus turėjęs V. Gurskis, dabar džiaugiasi jachta, kuri pritaikyta ilgoms kelionėms. 17-os metrų ilgio, 5-ių metrų pločio ir kiek daugiau nei metro grimzlės laivas dėmesį patraukia ir tuo, kad jis pavadintas vardu „Loreta“. Motorinės jachtos savininkas paaiškina, kad tai jo žmonos vardas – suteikti laivams mylimų moterų vardus yra sena tradicija.

„Poilsis ant vandens man – tarsi gyvybės eliksyras. Šiuo metu jau esu pensininkas, turiu daug laisvo laiko. Būtent poilsis laive padeda užmiršti visas problemas – lieki tik tu ir vanduo. Kiekvienais metais laukiu pavasario, kada vėl galėsiu būti laive. Su laivu esu aplankęs daugybę skirtingų šalių uostų. Ši transporto priemonė suteikia galimybę vieną dieną būti Nidoje, kitą – Rygoje, o trečią – dar kitur. Laivas yra kaip kilnojamasis gyvenamasis būstas, kuriame gali leisti laiką su šeimos nariais ar artimais draugais – tai neįkainojamas laisvės jausmas“, – apie tokio poilsio privalumus pasakoja V. Gurskis.

Asmeninio archyvo nuotr.

Tam pritaria ir Sergej Pigarev, įmonių grupės „Garant Group“ valdybos narys bei komercijos vadovas. Anot jo, dabar žmonės ypač pajuto, kad laivas suteikia galimybę gyventi ir kitokį gyvenimą – turėti daugiau poilsio, ramybės, gamtos, būti su šeima bei neatitrūkti nuo veiklų. Dabartinės IT galimybės leidžia nuotoliniu būdu valdyti verslą, komunikuoti su kolegomis, dalyvauti konferencijose, tobulintis ir įgyti naujų žinių, būti su artimaisiais ir, tuo pačiu metu, ilsėtis, atsiriboti nuo nereikalingo triukšmo. Tai naujas dalykas, kurį žmonės jau pajuto ir labai vertina.

„Džiaugiamės, kad galime prisidėti prie laivybos kultūros plėtojimo. Žmonės jau pajuto, kad laive absoliučiai kitaip atsiskleidžia visi pojūčiai. Juk, pavyzdžiui, gali pasilikti prie Mirusių kopų arba įplaukti į Nemuno žiotis, gali likti nakvoti laive ir anksti ryte su puodeliu kavos mėgautis saulėtekiu, įmerkęs kojas į vandenį. Tuomet apima tokia ramybė, kuri yra su niekuo nepalyginamas jausmas. Šis hobis tiesiog tampa gyvenimo būdu“, – ypatingus potyrius atskleidžia S. Pigarev.

Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.

Pasak V. Gurskio, šiam hobiui taip pat reikia skirti pakankamai laiko ir kantrybės. Tačiau, kaip teigia „Garant Boats&Yachts“ direktorius Simas Šakalinis, kadangi ši sritis sulaukia vis daugiau dėmesio, laivybos populiarinimui padeda gana gerai išvystyta laivavedybos mokymų sistema. Kursai trunka apie pusantro mėnesio, po to – egzaminai ir, aišku, kaip ir visur, itin svarbi praktika. „Laivas turi savo specifiką, tai ne mašina – nėra stabdžių, bet perprasti laivo valdymą nėra labai sudėtinga“, – teigia pašnekovas. „Rūpinamės visais – ir perkančiais savo pirmąjį laivą ir tais, kurie auga kartu su mumis – t. y., nori pakeisti jau turimą laivą į naujesnį, didesnį“.

Jam pritaria ir S. Pigarev: „Labai svarbu, kad gerėja mažosios laivybos infrastruktūra – nebekyla klausimas, kaip anksčiau, – ką veikti su laivu? Yra daug nuostabių vietų, kur galima priplaukti, prisišvartuoti. Įrengtos specialios kuro kolonėlės jachtklubuose – tai didelis pliusas, nes palengvina laivo eksploatavimą. Europos sienos – atviros, todėl nemažai žmonių keliauja laivais po įvairias šalis“.
„Šiandieninė situacija tikrai įkvepia tolimesniems plėtros planams. Jei palygintume su kitomis jūrinėmis valstybėmis, turime didžiulį potencialą: pavyzdžiui, Švedijoje vienam žmogui vidutiniškai priskiriami 2 laivai, tuo tarpu Lietuvoje yra registruota tik apie 13 tūkst. eksploatuojamų laivų. Turime ko siekti!“ – apie ambicingus planus kalba „Garant Boats&Yachts“ įmonės vadovas.

Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.

Daugiau nei 15-a metų kaupta patirtis padeda burti laivybos entuziastus

„Garant Boats&Yachts“ istorija prasidėjo 1996 m., kai buvo įkurta pirmoji Klaipėdos uosto komercinių laivų techninio aprūpinimo parduotuvė „Laivo sandėlis“. Na, o 2004 m., sudalyvavus keliose laivų parodose Italijoje, Vokietijoje, pamatėme pasaulyje esančią laivybos produktų pasiūlą ir supratome, kiek mes esame atsilikę pramoginės laivybos srityje! Tada ir nusprendėme perorientuoti įmonės veiklą labiau į pramoginių laivų sektorių. Taip pradėjome importuoti pramoginės laivybos produktus į Lietuvą ir kitas Baltijos šalis. Tuo metu pas mus buvo tokių paslaugų ir prekių trūkumas, pramoginių laivų buvo vienetai. Šiame regione mes buvome vieni pirmųjų šio verslo atstovų. 2008 m. įsikėlėme į tuo metu naujas patalpas Laisvojoje ekonominėje zonoje ir atidarėme katerių saloną, gelbėjimo, priešgaisrinės įrangos servisą bei remonto dirbtuves“, – apie „Garant Boats&Yachts“ įmonės pradžią pasakoja S. Pigarev.

Laivų parodos

Visgi, kad įmonė taptų viena iš lyderiaujančių regione, reikėjo pereiti daug etapų. „Pagrindinis ir svarbiausias dalykas – tai pačios komandos įsitraukimas į šią veiklą. Integravome visą kolektyvą į laivybą – visi vienaip ar kitaip buvome ir esame susiję su laivais: katerių ar kitų vandens transporto priemonių savininkai, poilsio ant vandens entuziastai. Tai padėjo daug geriau ir greičiau suprasti, ko reikia mūsų klientams. Mes tobulėjome ir augome kartu su jais.

Kas yra pramoginė laivyba? Pirmiausia – tai ypatinga ir stipri emocija! Mes su savo klientais labai natūraliai suartėjame, susibičiuliaujame. Tai tikrai nuoširdūs santykiai, kuriuos sieja bendras hobis, tikslas, kelionės, įspūdžiai. Susitinkame su klientais jachtklubuose, organizuojame ir vykstame į laivų testavimo renginius bei didžiausias Europoje laivų parodas. Tai labai natūraliai suartina – būna, kad iš Lietuvos į, pavyzdžiui, Suomijoje, Vokietijoje ar Prancūzijoje vykstančias parodas vykstame net 15–20 žmonių grupė. Taip susiformuoja bendruomenė, kurią jungia bendri pomėgiai, teikiantys tarpusavio palaikymą, pasitikėjimą, dažnai užsimezga net ir šeimų draugystės“, – ne visiems žinomus šio hobio privalumus atskleidžia S. Pigarev.

Sergej Pigarev - įmonių grupės „Garant Group“ valdybos narys bei komercijos vadovas

Naujasis salonas – istorinės laivų statyklos vietoje

XIX a. Klaipėdoje buvo tikras jūrinių burlaivių statybos klestėjimo ir žlugimo laikas. Klaipėda sulaukdavo daug investicijų iš Vokietijos ir kitų aplinkinių kraštų, bet, visgi, nestabili politinė padėtis taip pat turėjo įtakos šios srities perspektyvumui.

Naujas etapas prasidėjo prieš Pirmąjį pasaulinį karą, kai Klaipėdos laivų dailidžių statyklos įrenginius nupirko iš Vėluvos kilęs laivų statybos inžinierius Paulius Lindenau.

Pasak Lietuvos laivų statytojų ir remontininkų asociacijos pateikiamos informacijos, 1918 m. šis inžinierius galutinai perėmė šios statyklos teritoriją, 1919 m. įkūrė laivų statyklą, o 1920 m. buvo pastatyta liejykla, kalvė, stalių dirbtuvės, elektros jėgainė, montavimo halė, laivų statybos halė bei kiti įrenginiai, tarp kurių buvo ir iki šių dienų išlikęs, vis daugiau dėmesio sulaukiantis, garsusis elingas – didžiulė konstrukcija, skirta laivų statybai ir remontui. Klientams statykla tada siūlė jūrinius krovininius garlaivius, burlaivius, žvejybos garlaivius ir motorlaivius, upių ratinius bei sraigtinius garlaivius. Per Antrąjį pasaulinį karą gamykla buvo evakuota į Vokietiją, tačiau šį verslą perėmusiam Pauliaus Lindenau anūkui nebepavyko jo vystyti taip sėkmingai kaip garsiajam seneliui.

2020 m. pavasarį viename iš buvusios Klaipėdos Pauliaus Lindenau laivų statyklos pastatų ir įsikūrė naujasis „Garant Boats&Yachts“ salonas bei remonto dirbtuvės. „Žinojome, kad turime būti arčiau klientų – girdėjome, ką jie sako: kad norėtųsi visas paslaugas gauti čia pat – uoste. Mes patys keliaujame, matome kaip yra kitose Europos šalyse – viskas įrengta taip, kad būtų patogu ir laiko, ir logistikos atžvilgiu. Todėl jau seniai žvalgėmės tokios unikalios vietos ir pagaliau atsirado sąlygos bei aplinkybės šią viziją įgyvendinti. Dabartinė mūsų lokacija mums tikra vertybė – čia tvyro per kelis šimtus metų sukaupta ypatinga laivybos dvasia. Ši aplinka ir mus, ir visus čia apsilankančius pakrauna ir įkvepia tikros jūrinės atmosferos, geros energijos, čia mus supa laivai, jachtos, uosto garsai, žodžiu, natūralus jachtklubo stiliaus gyvenimas, kurio tikrąjį žavesį pajausti gali tik tie, kurie čia gyvena, švartuojasi ir ilsisi“, – teigia „Garant Boats&Yachts“ atstovai, visada pasiruošę patarti, padėti ir atsakyti į bet kokius klausimus apie laivus.

Užsakymo nr.: PT_85041703