Kišeninio dydžio maistas paprastai asocijuojasi su nesveikais užkandžiais, greituoju maistu. Ar subalansuotas maistas taip pat gali tilpti kišenėje?

Mums visiems reikia suplanuotų, subalansuotų pusryčių, pietų ir vakarienės, kurie leistų išvengti spontaniško maisto vartojimo vakare, mat tai yra labai paplitęs įprotis, dėl kurio žmonės linkę priaugti svorio. Taip pat turime rasti patogių valgyti užkandžių, kuriuose nebūtų tuščių kalorijų, nereikalingų riebalų ir daug cukraus.

Mitybos pramonė išgyvena revoliuciją – ji rado būdą, kaip užtikrinti mažo dydžio, bet maistiniu požiūriu subalansuotus, visaverčius patiekalus, kuriuos patogu valgyti keliaujant. Tai maisto pakaitalai, siūlantys mums lengvai vartojamų gaminių, kurie visiškai patenkina mūsų mitybos poreikius.

Vienas iš gerų kišeninio dydžio patiekalų pavyzdžių yra neseniai pristatytas „Herbalife Nutrition Formula 1“ sveiko maisto batonėlis tai visavertis maistas, kuriame yra 13 g baltymų, 207 kalorijos, taip pat 25 rūšių vitaminai ir mineralai. Be to, jis padengtas juoduoju šokoladu ir tinka vegetarams*.

„Herbalife Nutrition Formula 1“ sveiko maisto batonėlis

Ar yra kišeninio dydžio produktų, kurie turėtų būti sveiki, bet iš tikrųjų tokie nėra?

Tiesą sakant, taip! Pavyzdžiui, sultys. Šviežiai išspaustos arba sultys pakeliuose gali padidinti cukraus kiekį kraujyje labiau ir greičiau nei patys vaisiai. Stiklinė sulčių turi apie 120 kalorijų ir 25 g paprastojo cukraus. Tačiau tik skaidulos kartu su baltymais ir riebalais padeda sumažinti insulino išsiskyrimą.

Daugelis sako: „Obuolys per dieną padeda išvengti gydytojo“. Deja, be skaidulinių medžiagų ir vitaminų, šis vaisius taip pat suteikia daug cukraus ir didina alkio jausmą. Be to, šiuolaikinėmis obelų veislėmis siekiama vartotojus „pamaloninti“ vis saldesniais obuoliais. Todėl, rinkdamasi vaisius, geriau imu mažiau saldžius ir pirmenybę teikiu uogoms.

Į šį sąrašą galima įtraukti ir daugumą vaisių batonėlių, kurių pagrindą sudaro datulės ir džiovinti vaisiai. Jie gerokai padidina cukraus, insulino kiekį ir nesuteikia ilgo sotumo jausmo, nes juose nėra pakankamai baltymų. Kitas pavyzdys – saldūs jogurtai su vaisių įdarais. Jei pažvelgtume į cukraus ir kalorijų kiekį šiuose produktuose, pamatytume, kad jie prilygsta desertams.

Ką žmonės turėtų žinoti apie subalansuotą mitybą ir maistą, kad tai juos paskatintų rinktis išmanų maistą, pavyzdžiui, maisto pakaitalus?

Šiuolaikinė mityba dažnai suteikia mažai kalorijų, joje trūksta mineralų, vitaminų, skaidulinių medžiagų, nepakeičiamų omega-3 riebalų rūgščių. Amerikos dietologų asociacija funkcinius maisto produktus apibrėžė kaip maisto produktus, kurie yra „sveiki, praturtinti ar patobulinti“, tačiau dar svarbiau yra tai, kad tokie maisto produktai turėtų būti vartojami kaip ...nuolatinė subalansuotos mitybos dalis“.

Maisto pakaitalai turi didelę maistinę vertę, t. y. optimalų baltymų, skaidulinių medžiagų, vitaminų ir mineralinių medžiagų, sudėtinių angliavandenių kiekį ir yra mažai kaloringi. Tačiau reikia suprasti ir tai, kad subalansuota mityba yra tik viena gyvenimo būdo, lemiančio gerą savijautą, dalis. Ją turi lydėti reguliarūs fiziniai pratimai, streso mažinimas, sveiko kūno svorio palaikymas ir tinkamas miegas.

Kaip vasara gali mus motyvuoti gyventi sveikiau?

Puikus klausimas. Viena vertus, vasarą tai padaryti lengviau, nes dienos ilgesnės, daugiau saulės, daugiau sezoninių daržovių, uogų ir žolelių, dėvime figūrą išryškinančius drabužius, o tai gali motyvuoti būti aktyvesniais ir rinktis labiau subalansuotą maistą, kuris prisidėtų prie geros savijautos. Kita vertus, yra ir daug pagundų – ledai, kepsniai, vėlyvi vakarėliai ir pan.

Dabar gera sportuoti lauke. Na, o prisijungimas prie „5 valandos klubo“ gali tapti atradimu, padedančiu skirti laiko sau – tai gali tapti naudingu rytiniu ritualu prieš darbą. Daugeliui išlaikyti motyvaciją padeda kitų stebėjimas arba buvimas tarp bendraminčių, todėl gali padėti prisijungimas prie „Herbalife Nutrition“ sveikos gyvensenos klubų, kuriuose skatinama užsiimti įvairiomis sporto veiklomis, galima gauti mitybos patarimų.

Kaip žinoti, kada tinkamas laikas pradėti sveiką ir aktyvų gyvenimo būdą? Kaip motyvuoti save gyventi sveikai ir aktyviai?

Kai kuriems lūžio tašku gali tapti antsvoris, energijos trūkumas, liga, nepasitenkinimas savo išvaizda. Kitiems – postūmis išlaikyti ar galbūt pagerinti savijautą, noras ir toliau jaustis taip pat gerai ar net geriau.

Mano nuomone, veiksmingiausia yra sutelkti dėmesį į save, o ne į konkretų tikslą. Pavyzdžiui, kur kas efektyviau įsivaizduoti save kaip moterį, kuri rūpinasi savimi ir savo gera savijauta, nei nuolat koncentruotis į tam tikrą svorio tikslą. Tai man padeda išlaikyti rutiną, įpročius, kurie sustiprina mane pačią. Ankstyvas kėlimasis ir baltymais turtingi pusryčiai, mankšta, aktyvus laikas su dukra po darbo ir savo įpročių kontrolė, kad galėčiau nueiti 10 tūkst. žingsnių, taip pat valgio planavimas savaitei – tai keletas mano asmeninių pasiūlymų.

* Jei klientas gydosi arba serga lėtinėmis ligomis, prieš keisdamas mitybą ir pradėdamas vartoti „Herbalife Nutrition“ produktus turėtų pasikonsultuoti su gydytoju.