„Didžiuojamės, kad nuo šių metų drauge su Lietuvos verslo konfederacija darome be galo gražų ir prasmingą projektą – suteikiame vaikams galimybes atlikti praktiką didžiausiose ir sėkmingiausiose Lietuvos įmonėse“, – sako Vilniaus privačios gimnazijos veiklų vadovė Agnė Liubertaitė-Amšiejė. Ji pasakoja, kad šiais metais savo svajonių darbus matuosis vienuoliktokai, o ateityje planuojama į projektą įtraukti ir 9, 10 bei 12 klasių moksleivius. „Vienuoliktokai pasirinkti ne atsitiktinai: norime, kad šie jauni žmonės dar turėtų laiko pakeisti savo pasirinktus laikyti egzaminus, jei pabandę dirbti svajonių darbus jie supras, kad tai, vis tik ne jų svajonė“, – vieną didžiausių projekto privalumų įvardija vadovė.

„Dešimtokai, vienuoliktokai jau yra suaugę žmonės. Daugelis iš jų jau žino, ko nori, bet nėra tikri, ar tai, ko jie nori, ir yra tai, ką jie iš tiesų galėtų veikti baigę mokslus“, – projekto poreikį pabrėžia Lietuvos verslo konfederacijos vadovė Eglė Radišauskienė.

 Agnė Liubertaitė Amšiejė ir Eglė Radišauskienė

Praktika – ne tik privačiame sektoriuje

Galimybė praktikuotis bus suteikta net ir, tarkime, medikais siekiantiems būti moksleiviams: praktikos vietos bus organizuojamos pagal kiekvieno projekto dalyvio individualius poreikius, kreipiamasi ne tik į konfederacijos narius, bet ir į ligonines ar kitas potencialias praktikos įmones ar viešąsias, biudžetines įstaigas. „Gali norėti būti gydytoju, bet nuėjęs į ligoninę suprasti, kad negali matyti kraujo, adatų ir negalėsi gydyti žmonių“, – pažymi E. Radišauskienė.

Sutarus su pasirinktomis praktikos vietomis bus sudaromos trišalės (darbovietės, ugdymo įstaigos ir ugdytinio tėvų) sutartys ir stengiamasi moksleiviams kuo geriau atskleisti tiek darbo specifiką, tiek ir jame atsirandančią rutiną, kylančius iššūkius. „Be galo džiugu, kad verslo konfederacija atviromis širdimis gimnazistus priima kaip lygiaverčius verslo partnerius“, – teigia A. Liubertaitė-Amšiejė.

 Agnė Liubertaitė Amšiejė ir Eglė Radišauskienė

Moksleivių praktika – būtina, bet Lietuvoje retai taikoma ugdymo dalis

A. Liubertaitė-Amšiejė pasakoja, kad šis projektas gimė iš ilgiau nei dešimtmetį organizuotos „Lyderystės akademijos“, kurią visada vainikuodavo moksleivių atliekama praktika. Ji teigia, kad daugelį kartų teko iš projekto dalyvių išgirsti, kad atlikta praktika pakeitė jų nuomonę apie svajotą specialybę ir įkvėpė mąstyti apie kitas darbo sritis ir studijų kryptis.

Privačios gimnazijos ir verslo konfederacijos projektas suteikia galimybę moksleiviams pasirinkti ir išbandyti tam tikrą specialybę arba rinktis tam tikrą įmonę ir pamatyti visų specialybių žmonių darbus joje, šios organizacijos veiklos principus. A. Liubertaitė-Amšiejė priduria, kad vienas pagrindinių gimnazijos siekių – atskleisti moksleiviams verslumo esmę, supažindinti su reprezentatyvaus elgesio principais, padėti jauniems žmonėms suvokti, kaip ir kokiose gyvenimo situacijose elgtis, kaip geriausiai panaudoti savo gebėjimus ir stiprybes.

 Vilniaus privati gimnazija

Praktika prieš įsiliejant į darbo rinką – būtina

„Įmonėms labai svarbu įsileisti vaikus, su jais bendrauti, juos matyti, nes tai – potenciali darbo jėga, – sako E. Radišauskienė. – Jei jaunuoliai bus motyvuoti, jei pasirinks būtent tai, ką gali daryti geriausiai, jei supras, kur būtent yra jų vieta, bus patenkintos abi pusės – tiek darbdaviai, tiek ir pas juos dirbti atėję darbuotojai.“

 Vilniaus privati gimnazija

Verslo konfederacijos vadovė teigia, kad jaunuolių praktika – itin svarbi patirtis, kurią tiesiog būtina įgyti prieš įsiliejant į darbo rinką. „Jei žmogus į organizaciją ateina turėdamas ne tik profesiją, įgytą specialybę, bet ir tam tikras kompetencijas, žino, kokių gebėjimų jam reikės šioje darbo vietoje, jį galima daug greičiau įtraukti į darbus, o pastarieji einasi kur kas sklandžiau nei bandant į komandą priimti žmogų, nė kiek nesusipažinusį su organizacija ar tam tikros darbo pozicijos specifika“, – priduria verslo konfederacijos vadovė.