Pušų, eglių ir maumedžių sodinukai yra maždaug suaugusio žmogaus delno ilgio. Taip pat parodoje žmonės gali pamatyti beržų ir juodalksnių sodinukus, kurie – jau šiek tiek didesni – 25-30 centimetrų aukščio. Visų eksponuojamų medelių amžius – beveik vieneri metai. Teisingas sodmenų paruošimas yra svarbiausia pasirengimo miško sodinimui dalis, o parodoje žaliuojantys sodmenys išdaiginti Panevėžio medelyne pasitelkus modernius technologinius sprendimus.

„Mažos pušys, eglutės, maumedžiai, berželiai ir juodalksniai. Daugelis žmonių nėra matę šių mažų sodinukų ir neįsivaizduoja, kad būtent iš tokių medelių išauga dideli ir galingi medžiai. Dažnai kalbama apie tai, kaip kertami miškai, mažiau – kaip jie atsodinami. Kasmet atkuriame visus miškų plotus ir įveisiame naujus, todėl miškingumas Lietuvoje nuolat auga. Tokių sodinukų, kuriais grožėsis Vilnius Outlet lankytojai parodos metu, kasmet mūsų medelynuose išauginame apie 50 milijonų vienetų bei jie iškeliauja tiesiai į miškus“, – sako Valstybinių miškų urėdijos generalinis direktorius Valdas Kaubrė.

„Džiaugiamės galėdami suteikti lankytojams nemokamą edukaciją apie socialinę atsakomybę ir ekologiją. Tai nepaprasta galimybė pažinti medelių sodinukus, jų rūšis bei juos paliesti. Mažuosius prekybos centro lankytojus net du šeštadienius iš eilės kviesime į nemokamas edukacijas su savo srities profesionalais VMU darbuotojais, o edukacijos dalyvių lauks dovanos“, – sako šeimos traukos centru tituluojamo „Vilnius Outlet“ rinkodaros projektų vadovė Rasa Žukaitė.

Parodoje „Mini miškas“, kuri įsikūrė antrame prekybos centro „Vilnius Outlet“ aukšte, renginių aikštėje, galima ne tik iš arti apžiūrėti mažąjį mišką, bet ir susipažinti su jo augimo raida nuo sėklos iki suaugusio visaverčio medžio. Interaktyviame ekrane siūloma išbandyti su mišku ir jo augimu, priežiūra susijusį žaidimą. Mažuosius turėtų sudominti šalia įsikūrusi piešimo salelė su žaidimais apie mišką ir gyvūnijos pažinimą.

Taip pat mokinių lauks Facebook konkursas, kuris kvies nusifotografuoti mini miške, komentarų skiltyje įkelti savo nuotraukas ir laimėti kelionę visai klasei į moderniausią Baltijos šalyse VMU Panevėžio sodmenų išauginimo kompleksą, kur savo akimis bus galima pamatyti, kaip moderniomis priemonėmis išauginami miško sodmenys.

Prie kiekvieno medžio per jo gyvenimo ciklą prisiliečia ne viena miškininkų karta. Panevėžio miško sodmenų išauginimo komplekse jau išauginta dešimtys milijonų medelių, kurie įleido šaknis Lietuvos miškuose. Štai paprastoji eglė iš delno dydžio daigo auga 20-50 metų ir pasiekia 30-60 metrų aukštį. Ąžuolas į aukštį auga 150-200 metų, į storį – visą amžių. Beržas – vienas greičiausiai augančių medžių, kai kurios jo rūšys jau po šešerių metų gali siekti 7 metrus. Subrendęs medis būna maždaug 40 metrų.

Atnaujintas Valstybinių miškų urėdijos Panevėžio medelynas, kuris ir skyrė sodinukus parodai „Mini miškas“, gali pasigirti vienintele Lietuvoje ąžuolo gilių terminio apdorojimo įranga, skandinaviškais šiltnamiais, auginimo aikštelėmis su reguliuojama šviesa, padidintomis šaldymo patalpomis.

Dabar 23 VMU valdomuose medelynuose kasmet išauginama maždaug 50 milijonų sodmenų.

Paroda lankytojus džiugins iki rugsėjo 18 dienos, PC „Vilnius Outlet“ adresu V. Pociūno g.8.