Turi ne tik daržą, bet ir sodą

Krekenavos lopšelis–darželis „Sigutė“ – tik viena iš daugelio ugdymo įstaigų, kuriose vaikai valgo sveiką, ekologišką maistą. Kaip sako įstaigos direktorė Danutė Ropienė, daržoves jiems tiekia viena ūkininkė. Vaikai gauna ir sveikų užkandžių – pavyzdžiui, sūrio lazdeles, ekologiškus jogurtus, geria daug vandens, o auklėtojai rūpinasi, kad nuolat vyktų šviečiamieji seminarai, kurių metu papasakojama, kaip pasirinkti sveikesnį maistą, kodėl didelis cukraus kiekis – kenksmingas ir panašiai.

Šias žinias vaikai gali pritaikyti ir patys – lopšelio-darželio kieme yra ekologinis darželis, kurio žemėje gali pasirausti kiekvienas auklėtinis.

„Lauke turime savo eko-darželį. Štai, užaugo špinatai, kartu juos skiname per pietus, o vaikai gauna po lapą – dalijasi. Užsiauginome svogūnų, jų laiškų, šeimininkutės nurinko – deda į patiekalus. Auginame ir petražoles, braškes, žemuoges, dabar dar auga ir morkos. Pastarųjų kol kas nėra, bet rudenį galėsime paragauti savų“, – džiaugiasi D. Ropienė.

Bene smagiausia dalis, kad visame šiame procese dalyvauja ir patys vaikai. Taip jie mokosi daržininkystės, sodininkystės, mat patys gali pasodinti ar pasėti prieskonius, daržoves.

„Vaikai dalyvauja ne tik sėjime – išrauna ir žoles. Pavyzdžiui, pastebi, kad tarp svogūnų ar mokų yra išaugusi kažkokia kitokia žolė, pasako auklėtojoms ir kartu su jomis ateina, paravi, palaisto – pasirūpina auginamomis daržovėmis“, – kalba ugdymo įstaigos vadovė.

Šiandien „Sigutės“ auklėtiniai labiausiai džiaugiasi užaugintomis braškėmis – nors vaikų čia yra kelios dešimtys, o braškių vos 10 krūmelių, pasak D. Ropienės, pačių sodintomis, prisirpusiomis uogomis jiems pavyksta pasidalinti.

Jos teigimu, tikriausiai nėra vaiko, kuris nesidžiaugtų turimu daržu. Tačiau šiais metais jų kiemas pasipildė ir sodu, kuris buvo įrengtas su auklėtinių tėvų pagalba.

„Daržą, lysves turime daug metų, tik šiais metais atnaujinome, pakeitėme jo formą. Tačiau nuo šių metų turime ne tik daržą, bet ir sodą. Pasisodinome keturis vaismedžius: dvi obelis, kriaušę ir slyvą. Taip pat du krūmus serbentus ir aviečių. Kol buvo karantinas, vaikai nematė, bet, štai, po jo vaikai jau matė žydinčias obelis. Rudenį matysime, ar bus obuolių“, – sako direktorė Danutė Ropienė.

Vaikai viską daro patys

Savu sodu džiaugiasi ir Ukmergės lopšelio–darželio „Žiogelis“ auklėtiniai. Pasak direktorės Birutės Jucevičienės, pokyčius darželyje nulėmė dalyvavimas šioje programoje. Ekologinį maitinimą jie taiko jau nuo 2018 metų, tad jau dvejus metus vaikai gauna subalansuotą, sveiką maistą, užaugintą Lietuvoje.

„Ekologinis maitinimas mus įpareigojo keistis – ne tik maitinimo, bet ir ugdymo proceso prasme. Jis pasipildė įvairiomis naujovėmis, mes užsimanėme visko dar daugiau. Pavyzdžiui, mūsų vaikai patys augina, sodina, ragauja daržoves – tam turime šiltnamį. Jie mato visą eigą, kaip užauga ekologiškas produktas“, – džiaugiasi moteris.

Ji priduria, kad darželyje yra ir sliekynas – po pietų ar vakarienės likę maisto likučiai keliauja būtent čia.

„Likusį maistą vaikai patys neša, deda į sliekyną. Sliekai pagamina bio-humusą, o jis nunešamas atgal į šiltnamį – ant daržovių. Taip turime visą grandinę, kol nueina iki stalo“, – pasakoja B. Jucevičienė.

Ukmergės lopšelio–darželio „Žiogelis“ direktorė pastebi, kad tai – ne tik puiki pramoga, bet ir edukacinė veikla, nes vaikai mokosi ir daržininkystės, ir sodininkystės, galiausiai – ugdomas ir atsakomybės jausmas.

VšĮ Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūra, kartu su Žemės ūkio ministerija administruoja bei vykdo Europos Sąjungos ugdymo įstaigoms skirtą „Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose“ programą, kuriai įgyvendinti teikiama Europos Sąjungos finansinė parama. Tyrimai rodo, kad sveikatai palankios mitybos įpročiai susiformuoja vaikystėje, todėl būtent Programoje dalyvaujančių mokyklų bei darželių ikimokyklinio amžiaus vaikams bei pradinių klasių mokiniams nemokamai tiekiami vaisiai ir daržovės bei pieno gaminiai. Svarbiausia, kad programoje keliami griežti reikalavimai. Tiekiami produktai turi būti ekologiški, lietuviški, nacionalinės kokybės. Daugiau apie programą skaitykite čia ir čia.




Užsakymo nr.: PT_84710301