Naujausiais Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2021 metais vaikų iki 18 metų skurdo rizikos lygis siekė 17,2 proc. Nepasiturinčiose šeimose augantys moksleiviai mokykloje kartais susiduria su socialiniu atotrūkiu, jiems sunkiau sekasi bendrauti su klasės draugais, jie patiria patyčias, jaučia liūdesį. Mokytojai pastebi, kad pamokų metu kai kuriems vaikams sudėtinga išreikšti mintis, trūksta kūrybiškų idėjų.

Atsižvelgiant į šią problemą, nuotolinė mokymosi platforma prieš gražiausias metų šventes žingeidiems, tačiau finansiškai negalintiems įsigyti papildomų nuotolinių pamokų Plungės rajono mokiniams dovanoja net 600 kvietimų prisijungti į pamokas, kurias tris mėnesius jiems ves savo sričių profesionalai. 1–12 klasių moksleiviai pasirinktinai galės gilintis į pasaulio pažinimo, geografijos, biologijos, istorijos, matematikos, anglų ir lietuvių kalbų, chemijos, fizikos, gamtos ir žmogaus, įdomiosios istorijos dalykus, dalyvauti psichologijos, finansinio raštingumo, gyvūnų mokslo, teisės, verslumo, aviacijos, komunikacijos ir reklamos būreliuose.

Džiaugiasi rezultatais ir atsiradusiu pasitikėjimu savo jėgomis

Nuotolinės mokymosi platformos vadovas Silvestras Stonkus sako iš mokinių tėvų gavęs žinučių, kuriose teigiama, kad pamokos yra vertingos, tačiau ne visi motyvuoti vaikai, gyvenantys nepasiturinčiose šeimose, turi galimybę jose dalyvauti. Noras padėti tokiems mokiniams lėmė jau ne vieną gražią iniciatyvą, kurios metu išdalinti kvietimai prisijungti prie „Digiklasės".

„Pamenu, ir mano šeimoje buvo laikas, kai gyvenome sunkiau, tačiau nesinorėjo prašyti pagalbos. Su kolegomis prisiminę šią situaciją, atsižvelgę į dabartinę kai kurių mokinių padėtį nusprendėme perduoti nuotolinio mokymosi platformos kvietimus Plungės savivaldybės darbuotojams, kurie juos išdalins mokytojams, o šie – mokiniams", – teigia S. Stonkus.

Anot nuotolines pamokas internete siūlančios platformos vadovo, dalyvavimas tokiuose užsiėmimuose pagerina mokymosi kokybę, mokiniams suteikiamos naujos žinios ir padedama siekti tikslų, susijusių su karjera.

 Eimantas ir Silvestras – Digiklasės bendraįkurėjai

„Mokiniai sako radę vietą, kurioje gali ne tik papildomai mokytis, mokykloje jiems pakyla pažymiai, o mūsų mokytojai padeda pasiruošti egzaminams, bet ir teigia įsimylintys mokslą bei randantys naujų draugų. Tėvai džiaugiasi, nes po poros mėnesių jau mato rezultatus, pasakoja, kad vaikai, kurie anksčiau jautė nepasitikėjimą savimi, dabar savo mintis drąsiau išreiškia ir mokykloje", – vaikų pažanga džiaugiasi S. Stonkus ir priduria norintis artėjančių švenčių proga mokiniams, jų tėveliams dovanoti džiaugsmą bei šypsenas.

Motyvacija kukliai gyvenantiems mokiniams

Plungės rajono savivaldybės administracijos direktorius Mindaugas Kaunas teigia, kad šio miesto rajone yra 641 vaikas, kuris gyvena socialinę riziką patiriančiose ir mažas pajamas gaunančiose šeimose, o mokyklose iš tokių šeimų mokosi 351 mokinys. Anot jos, džiugu, kad pagalbą šiems vaikams teikia ir privatūs asmenys.

„Tokią iniciatyvą vertiname ne tik kaip pagalbą vaikų ugdymo procese, bet ir kaip puikų kilnios, ne tik į finansinę naudą orientuotos veiklos pavyzdį. Esame nuoširdžiai dėkingi už suteikiamus prisijungimus vaikams ir tikimės gero atgalinio ryšio vaikų ugdymo procese", – sako M. Kaunas.

Jis pastebi, kad dėl lėšų trūkumo ar kitų priežasčių ne visi vaikai turi galimybę mokytis pasitelkę inovatyvias priemones, dalyvauti juos dominančiose veiklose, todėl nuotolinio mokymosi platforma suteiks jiems progą pažinti pasaulį, kurio galbūt dar nebuvo pažinę, tobulėti. Tai yra ir puiki motyvacija kukliai gyvenantiems mokiniams.

„Ši iniciatyva neabejotinai yra puiki Kalėdų dovana mūsų rajono vaikams ir visai bendruomenei. Atsižvelgiant į kvietimų skaičių, Plungės rajono savivaldybės administracija kvietimus išdalins kukliai gyvenantiems moksleiviams, kurių artimieji dėl finansinių galimybių trūkumo arba dėl kitų priežasčių, nuotolinio mokymosi pamokų nenupirktų. Savivaldybės administracija pasirūpins, kad kvietimai būtų išdalinti operatyviai, vaikams suteikta reikalinga informacija", – sako M. Kaunas.