„Rožinė gali paūmėti būtent šiltuoju metų sezonu. Juk pavasarį ir vasarą saulė yra ypač agresyvi. Čia susideda daugelis veiksnių: karštis, prakaitas, laiko leidimas tiesioginiuose saulės spinduliuose“, – teigia gydytoja dermatovenerologė Asta Dumbliauskienė.

Specialistė įsitikinusi – vasarą savo oda atidžiai rūpintis tiesiog privalu. Kaip tą daryti bei kokias priemones naudoti? Gydytoja dermatovenerologė sutiko pasidalinti pačiais efektyviausiais patarimais.

Kremas nuo saulės – būtinas dienos rutinoje

A. Dumbliauskienė teigia, kad sergant rožine itin svarbu nepiktnaudžiauti tiesioginiais saulės spinduliais. Įrodyta, jog karštis, ultravioletiniai spinduliai, žvarbus vėjas ir net aštrus maistas gali sukelti rožinės paūmėjimus.

„Sergant šia liga rekomenduojama naudoti apsaugines priemones. Žinoma, rinkoje šiuo metu galima rasti įvairiausių kremų, kurių etiketėse – skirtingi filtrų skaičiai. SPF 15, SPF 30, SPF 50 – kokį rinktis?

Jei sergate rožine, šaltuoju metų sezonu ir tuomet, kai saulė nėra itin intensyvi, patarčiau naudoti priemones su SPF 30. Vis dėlto karščiausiomis dienomis, kuomet saulės spinduliai itin agresyvūs, rekomenduoju rinktis SPF 50 ar net stipresnės koncentracijos kremą“, – paaiškina pašnekovė.

Vis dėlto specialistė pabrėžia, kad nuo saulės saugančios priemonės turėtų būti tepamos tik dienos metu. Pasitaiko, kad žmonės šias priemones tepasi ir nakčiai. Tai, anot A. Dumbliauskienės – didelė klaida, mat oda tokiu būdu yra be reikalo apsunkinama.

„Patariu kremu su SPF 50 apsauga teptis ryte, jokiu būdu šios priemonės nenaudoti prieš miegą. Vakare itin naudinga teptis raminamaisiais, drėkinamaisiais kremais ir kaukėmis“, – teigia ji.

Saulės neišvengsi, o kraštutinumų visai ir nereikia

Sergant rožine rekomenduojama vengti tiesioginių saulės spindulių. Vis dėlto dermatovenerologė pataria nesibaiminti pasimėgauti šiluma. Svarbu, kad tai būtų daroma su saiku ir naudojant apsaugos priemones.

„Saulėje galima būti saugiai. Juk visi nori pasidžiaugti šiltomis dienomis, išvykti atostogų. Patarčiau vengti tiesioginių saulės spindulių, įsigyti tinkamą skrybėlę, daugiau laiko leisti pavėsyje. Taip pat svarbu nepamiršti naudoti specialių kremų nuo saulės“, – mintimis dalijasi pašnekovė.

Anot jos, dar yra žmonių, kurie šiek tiek pasidegina ir tik tada tepasi specialų kremą. Specialistė įspėja: pirmasis nuogos odos kontaktas su saule – pats kenksmingiausias. Siekiant to išvengti, specialūs kremai turėtų būti tepami dar namuose, prieš išeinant į lauką.

„Dažnai pasitaikanti situacija – žmogus susiruošia į paplūdimį, susideda daiktus, besimėgaudamas grynu oru ateina prie vandens telkinio. Atvykęs susiruošia degintis ir tik tada išsitepa kremu. Tai – didelė klaida“, – pabrėžia A. Dumbliauskienė.

Asta Dumbliauskienė. Nuotrauka Vilma Filma

Gydytoja dermatovenerologė teigia, jog tokios priemonės turėtų būti naudojamos ne tik atostogaujant. Su tiesioginiais saulės spinduliais susiduriama kaskart išėjus į lauką, geriant kavą terasoje, pjaunant žolę kieme, todėl pasirūpinti odos apsauga – būtinybė.

Ypatingas dėmesys veidui

Gydytoja dermatovenerologė A. Dumbliauskienė teigia, kad sergant rožine vienas iš nemaloniausių simptomų – paraudusi ir patinusi nosis, todėl veido odos sričiai vasarą turėtų būti skiriamas ypatingas dėmesys.

„Jei oda nebus tinkamai rūpinamasi, tikėtina, kad vasarą rožinė paūmės. Veido odą rekomenduočiau ypatingai saugoti, naudoti kokybiškas apsaugos nuo saulės priemones“, – sako specialistė.

Ji pamini ir kitą situaciją: būna, pacientai saugo odą nuo saulės, nesidegina, naudoja specialias priemones, tačiau norėdami rudesnės odos, lankosi soliariumuose.

„Šiuo atveju, mes savo odai nepadedame. Svarbu suprasti, kad odai kenkia ne pati saulė, o skleidžiami ultravioletiniai spinduliai. Soliariumai taip pat juos skleidžia, tad neigiamai veikia odą, ypač tada, kuomet žmogus serga rožine“, – įsitikinusi pašnekovė.

Nelabai protingai elgiasi ir tie žmonės, kurie prieš kelionę į šiltuosius kraštus lankosi soliariume. Anot gydytojos, jie įsitikinę, kad „treniruoja“ odą. Visgi tai gali sukelti ligos paūmėjimą, o teigiamo efekto odai tikrai nesuteiks.

Dekoratyvinės kosmetikos atsisakyti nereikia, tačiau yra vienas „bet“

Jei susidūrėte su odos problemomis, ne vienam pacientui padėjusi gydytoja rekomenduoja visų pirma išsiaiškinti, kokia tiksliai liga prasidėjo. Tai būtina, mat kovojant su skirtingomis ligomis, skiriamas nevienodas gydymas.

„Pavyzdžiui, jei žmogus serga akne, gydytojai rekomenduoja atsargiai naudoti makiažo priemones. Būtina, kad jos būtų itin lengvos sudėties, neapsunkintų odos. O jei diagnozuota rožinė, pacientai net skatinami naudoti dekoratyvinę kosmetiką. Ji gali padėti apsaugoti odą“, – paaiškina ji.

Gydytoja dermatovenerologė teigia, jog pasitaiko situacijų, kuomet pacientai, kurie serga rožine, nenaudoja jokių dekoratyvinės kosmetikos priemonių, mat galvoja, kad taip leidžia odai kvėpuoti, ją apsaugo. Vis dėlto, jei yra pasirenkamos tinkamos priemonės, oda tikrai kvėpuos.

„Naudodami kokybiškas priemones, odą padengiate sluoksniu, saugančiu nuo kenksmingų išorinių dirgiklių. Jei pacientas serga rožine, nėra patartina vaikščioti visiškai „nuoga“ oda. Taip ji bus tik dar labiau pažeidžiama išorinių dirgiklių: vėjo, dulkių, ultravioletinių spindulių“, – pasakoja A. Dumbliauskienė.

Ji sako, kad naudodamas dekoratyvinę kosmetiką, žmogus jausis psichologiškai geriau, o ir apsaugos savo odą.

Kada gydytis namuose – ne išeitis

Siekiant įveikti išryškėjusią odos ligą, svarbiausia itin tiksliai nustatyti diagnozę, įsitikinusi medikė. Anot jos, pajutus nemalonius simptomus, rekomenduotina apsilankyti pas gydytojus, kurie padės išsiaiškinti, kokia tai liga, bei skirs efektyviausią gydymą.

„Jei oda pradėjo neįprastai rausti, atsirado išsiplėtę kapiliarai, spuogai, vertėtų kreiptis į gydytojus. Tačiau svarbu suprasti, kad šie simptomai gali neatsirasti visi vienu metu. Pačiam žmogui atskirti, kokia liga prasidėjo – aknė ar rožinė – beveik neįmanoma. Net ir profesionalams kartais ši užduotis – ne iš lengvųjų. O šių ligų gydymas skiriasi kardinaliai“, – sako gydytoja dermatovenerologė.

Specialios, paraudimą mažinančios priemonės – itin naudingos sergant rožine

„Bioderma“ laboratorijoje yra kuriamos įvairios veido odos priežiūros priemonės, skirtos skirtingų poreikių vartotojams. Išgirdęs nemalonią odos ligos diagnozę, žmogus gali pasimesti, tačiau svarbu nieko nelaukiant pradėti ieškoti būdų, kaip ligą sutramdyti. Specialios priemonės, skirtas rožine sergantiems žmonėms, tai itin švelnios sudėties produktai, maitinantys odą bei mažinantys paraudimą, tinimą, išsiplėtusius kapiliarus.

Ilgo poveikio priemonė „Sensibio AR“ yra skirta būtent raustančiai odai. Ši priemonė suteikia ypatingą komforto pojūtį, užkerta kelią raudoniui bei mažina jo intensyvumą. Priemonėje esantys raminantys ingredientai mažina nemalonų kaitimo pojūtį.

„Sensibio AR BB“ kremas – puiki priemonė nuo paraudimų. Joje esančios veikliosios medžiagos reguliuoja biologinį veiksnį, atsakingą už kraujagyslių išsiplėtimą. Taip pat svarbu ir tai, kad šis kremas apsaugo nuo ultravioletinių spindulių. Priemonė padeda išlyginti veido odos spalvą, suteikia spindesio. Sudėtyje esantys enoksolonas, alantoinas, rapsų aliejus – intensyvių raminančių medžiagų derinys, padedantis sumažinti kaitimo jausmą. Odą palepina ir sudėtyje esantys glicerinas bei rapsų aliejus, kurie drėkina.

„Sensibio H20 AR“ – dermatologinis, paraudimą mažinantis micelinis vanduo, kuris valo, pašalina makiažą bei ramina odą. Jis tinka net pačią jautriausią odą turintiems žmonėms. Jo dėka mažėja paraudimas, išsiplėtę kapiliarai. Sudėtyje esantis agurkų ekstraktas nuramina odą, o riebiųjų rūgščių esteriai natūraliai padeda atstatyti odos hidrolipidinį sluoksnį.

„Photoderm AR SPF50+“ – kremas, skirtas raustančiai odai, kurią būtina apsaugoti nuo ultravioletinių spindulių. Šis kremas pasižymi raminamuoju poveikiu, mažina raudonį, stiprina odos gynybines funkcijas. Sudėtyje esantis vitaminas E natūraliai saugo nuo oksidacinės pažaidos. Ši priemonė – puikus pasirinkimas vasarą, kuomet norisi apsisaugoti nuo saulės.