Kaktusų šeimai priklausančio alavijo tėvynė – Afrika, Azija, Amerika, bet jis auga ir Pietų Europoje, o šaltesnio klimato kraštuose kaip kambarinis augalas. Įdomu tai, kad šis augalas gali ne tik net 7 metus išgyventi visiškos sausros sąlygomis, bet ir leisti naujus lapus! Lietuvoje alavijas vis dar auginamas ant palangių ir naudojamas kaip natūrali priemonė esant kosuliui, odos pažeidimams. Tačiau verta žinoti, kad namuose paruoštos alavijų sultys ne tokios vertingos kaip išgautos iš natūraliai gamtoje augančio augalo, be to, iš jų nepašalintos kenksmingos medžiagos.

Unikali sudėtis – skirtingos medžiagos papildo viena kitą

Alavijas ir iš jo pagaminti maisto papildai bei kosmetikos produktai ypač plačiai pradėti naudoti praėjusio amžiaus 7 dešimtmetyje sukūrus gamybos metodą, kaip iš šio augalo išgauti ir stabilizuoti gelio konsistencijos sultis išsaugant maksimaliai aukštą koncentraciją, naudingas savybes ir pašalinant kenksmingus komponentus. Žinia apie alavijo naudą organizmui yra paplitusi itin plačiai. Pavyzdžiui Japonijoje alavijas yra itin plačiai naudojamas maisto pramonėje, o jogurtai ir gėrimai su alavijo gabaliukais yra tapę neatsiejama japonų mitybos dalimi.

Iš 300 pasaulyje aptinkamų alavijų rūšių vertingiausias yra tikrasis alavijas (lot. Aloe vera). Jo sudėtyje yra net 75 bioaktyvios medžiagos, naudingos svarbioms organizmo funkcijoms palaikyti – vitaminai, mineralai, fermentai, saponinai, steroliai, salicilo rūgštis, riebalų rūgštys.

Tikrojo alavijo sultyse, kitose augalo dalyse yra vitaminų A, C, E, B1, B2, B3, B6, taip pat foliatų. Tai vienas iš nedaugelio augalų, kuris turi vitamino B12. B grupės vitaminai palaiko normalią nervų sistemos veiklą.

Vitaminai A, C ir E yra antioksidantai, kovojantys su laisvaisiais radikalais, kurie susidaro medžiagų apykaitos proceso metu ar patenka į organizmą su aplinkos teršalais. Manoma, kad laisvieji radikalai skatina senėjimo procesus. Be to, šie vitaminai palaiko imuninę sistemą.

Alavijuose yra kalcio, chromo, natrio, vario, seleno, magnio, mangano, cinko, kalio ir kai kurių kitų mineralų. Jie būtini metaboliniams procesams, normaliai fermentų gamybai. Šiame augale yra 8 rūšių fermentų, kurie skaido riebalus ir cukrus bei augalinių sterolių.

Įdomu tai, kad tikrąjame alavijuje randama net 20 iš 22 amino rūgščių, reikalingų normaliam organizmo funkcionavimui, tarp jų ir tokių, kurios organizmui būtinos, bet jis jų pats negali pasigaminti, o turi gauti su maistu arba naudodamas maisto papildus.

Žiemą – mitybai papildyti ir imunitetui palaikyti

Su maistu gauti visų gyvybiškai svarbių medžiagų sudėtinga. Dėl intensyvaus gyvenimo būdo, didelio užimtumo ir tempo toli gražu ne visuomet pavyksta valgyti tai, kas sveikiausia ir naudingiausia, maitintis reguliariai ir subalansuotai.

Kaip ir vartoti tik šviežius, maistinių savybių nepraradusius, neperdirbtus, kuo mažiau apdorotus produktus bei pakankamus jų kiekius. Tai ypač aktualu žiemą, ankstyvą pavasarį, kai šviežių vietinių lietuviškų daržovių ir vaisių dar neturime, o rudens derlius, deja, jau ne pačios geriausios kokybės.

Tokiais atvejais mitybą galima papildyti išgrynintomis alavijų sultimis, pagamintomis šalto spaudimo būdu. Unikali “Aloe Pura” sulčių gamybos technologija leidžia išsaugoti maksimalią tikrojo alavijo sultyse esančių biologiškai aktyvių medžiagų koncentraciją, o kartu filtruojant pašalinti aloiną ir emodiną, kurie gali pakenkti sveikatai, kai vartojami šviežio augalo gabaliukai ar išspaustos namų sąlygomis sultys.

Remdamasi įrodymais, kad aloinas ir emodinas yra toksiški, Europos komisija 2021 m. papildė atitinkamą Europos Parlamento ir Tarybos reglamentą ir įtraukė juos į medžiagų, kurių naudojimas maisto produktuose, papilduose yra draudžiamas, ribojamas arba prižiūrimas, sąrašą. Taip pat nurodė, kad aloinas ir emodinas gali būti pašalinti iš augalų preparatų taikant kelis filtravimo procesus.

„Aloe Pura“ alavijų sultys atitinka visus saugumo reikalavimus, o be to jose yra didelė įvairovė vitaminų, mineralų, mukopolisacharidų, aminorūgščių ir riebalų rūgščių, be kurių negalėtų sklandžiai veikti mūsų organai ir jų sistemos, nuo kurių priklauso mūsų sveikata ir gera savijauta.

Šaltuoju metų laiku, alavijų sultys rekomenduojamos kaip natūralios kilmės augalinė priemonė imuniteto palaikymui.

Tačiau alavijų sultys gali tapti jūsų organizmo pagalbininku ne tik šaltuoju metų laiku, tačiau ir kitais, daugiau jėgų reikalaujančiais gyvenimo etapais. Jeigu išgyvenate itin intensyvų laikotarpį – rengiate svarbų projektą ar pristatymą, kopiate karjeros laipteliais, ruošiatės egzaminams ar varžyboms, patiriate didelį fizinį krūvį, stresą ir jums trūksta energijos, alavijų sultys taip pat gali būti naudingos mažinant užklupusį nuovargį.

Jos taip pat itin naudingos norint palaikyti normalią odos būklę, cukraus kiekį kraujyje, virškinimą ir žarnyno funkciją.

Sveikiems dantims ir dantenoms – natūralios medžiagos

Gamta apdovanojo alavijus ir mūsų dantims naudingomis sąvybėmis. Todėl šis augalas jau ne vieną dešimtmetį plačiai naudojamas gaminant efektyvias ir natūralesnes burnos priežiūros priemones. Vaistinėse galima rasti ne vandens o alavijų pagrindu pagamintų AloeDent burnos priežiūros priemonių. Be alavijo, šios burnos priežiūros priemonės papildytos aktyviomis natūraliomis medžiagomis, tarp jų yra ir mėtos, kurios suteikia malonų burnos kvapą, gaivumo pojūtį, taip pat arbatmedis, ežiuolė, pipirmėtė. Ir kas itin svarbu, AloeDent pastos ir burnos skalavio skystis gaminami nenaudojant parabenų, natrio laurilsulfato, fluoro, sintetinių kvapų ir dažiklių.

Alavijas – unikali ir jau tūkstančius metų pripažįstama ir iš naujo atrandama gamtos dovana mums!