Dabar moteris kupina energijos ir noro veikti, kasdien daro jogą ir medituoja, yra mylinti, mylima ir kupina ramybės, kuria dalijasi ir su kitais, tačiau kažkada jos gyvenimas buvo panašus į nesibaigiantį košmarą, iš kurio, atrodė, išėjimo atrasti taip ir nepavyks. Ji nori padrąsinti visus, atsidūrusius panašiose situacijose, ir tikina – norint pasveikti ir išsikapstyti įmanoma net iš pačių sudėtingiausių situacijų.

Gyvenimą aukštyn kojomis apvertusi avarija

“Tą lemtingą dieną, jau daugiau nei prieš trisdešimt metų, su kolega važiavome į darbą. Jis vairavo gana greitai. Ir… šviečiant saulei greičiausiai nepamatė priešais atsidūrusio automobilio. Susidūrėme. Visas mano gyvenimas – augantis sūnus, naujas darbas, bandymas atsigauti po labai sudėtingų santykių – prabėgo pro akis. Atsidūriau ligoninėje, kurioje ateinančius ketverius metus praleidau labai daug laiko. Gavau antro laipsnio neįgalumą”, – apie tai, kas laukė po avarijos pasakoja D.Speakman. Moters nusiskundimų sąrašas atrodė beribis – pažeisti vidaus organai, žarnynas, lūžusios rankos ir kojos, sudaužti plaučiai ir daugelis kitų. Medikai po avarijos išgyvenusią moterį vadino stebuklu. Pasveikti po tokių daugybinių sužalojimų pasiseka, jie tikino, tik vienam iš šimto. “Man pavyko greičiausiai dėl to, kad atsidūrusi tokioje situacijoje laikiausi į gyvenimą įsikibusi iš visų jėgų. Prašiau Dievo pagalbos, daug meldžiausi, todėl, kad turėjau aštuonerių metų sūnų. Nenorėjau jo palikti. Tačiau, nors ir išgyvenau, kasdienybė tapo labai niūri. Dėl sužalojimų sunkiai valdžiau ranką, kurią man prisiuvinėjo kelių operacijų metu, vėl pradėjau vaikščioti dar po kelių operacijų, gėriau migdomuosius, raminamuosius, begales kitų vaistų. Vienu metu kasdien turėdavau išgerti net po penkiolika tablečių”, – apie gyvenimą po avarijos pasakoja D.Speakman. Ji išbandė ir netradicinę mediciną, ir hipnozes, ir maldą. Ketverius metus moteriai padėti nesugebėjo niekas.

 D. Speakman, asmeninio archyvo nuotr.

Į kursus pakvietė kirpėja

“Draugė Eugenija, pas kurią kirpausi, mane nusiuntė į “The Art of Living” kursus. Iš pradžių į tokį susibūrimą žiūrėjau skeptiškai, tačiau tik išbandžiusi kvėpavimo pratimus ir meditaciją iš karto pajutau teigiamą poveikį. Nusprendžiau atsiduoti naujiems pratimams su visu turimu entuziazmu. Vos po poros dienų mečiau migdomuosius, nuo atliekamų kvėpavimo praktikų į gyvenimą grįžo ramybė, su ja ir sveikata bei vėl patiriamas džiaugsmas”, – apie pasikeitimus atradus Šri Šri Ravi Šankaro mokymus pasakoja D.Speakman. Tai, kad Šri Šri Ravi Šankaro mokymai jos gyvenime pasirodė pačiu sudėtingiausiu metu, Danutė vadina išmelsta Dievo dovana, visiškai pakeitusia jos gyvenimą. Po kiek laiko, pajutusi mokymų naudą, ji ir pati panoro žiniomis dalintis, kad apie galimybę gyventi sveikai ir harmoningai sužinotų kiek įmanoma daugiau žmonių. “ Aišku, kad meditacijos kvėpavimai ir joga veiktų – būtina tai praktikuoti, įveikti tingulį, tačiau aš savo pavyzdžiu įrodau, kad laikas skirtas sąmoningumui ir praktikoms tikrai nėra praleistas veltui. Tai tikrai daro stebuklus. Pradėjus praktikuoti atsisakiau visų vaistų, ir per daugiau nei dvidešimt metų peršalimu sirgau tik kartą ar du”, – atvirauja Danutė. Dabar moteris gyvena Jungtinėje Karalystėje su mylimu vyru anglu, atrado anksčiau nepatirtą gražios meilės ir tvirtų santykių jausmą ir tikina, kad kasdien jos gyvenimas tampa vis harmoningesnis.

 Šri Šri Ravi Šankaras, The Art of Living nuotr.

Nenorėjo įprasto gyvenimo

Tiesa, ne visiems prireikia tokių kardinalių patirčių, kad pakeistų savo gyvenimą iš esmės. Kartais į naują kokybę gali nuvesti… paprasčiausias nuobodulys. Garsus gongų žinovas Vyrenijus Andrijauskas (47), sulaukęs 25-ių metų pajuto, kad materialiame pasaulyje jau pasiekė viską, ko norėjo. „Dirbau gerą darbą, turėjau šeimą, būstą, tačiau nuolat pagalvodavau – tai ką, toks gyvenimas laukia iki pat pensijos? Nuo pirmadienio iki penktadienio stresuosiu darbe, tuomet švęsiu penktadienius ir šeštadienius, sekmadienį pailsėsiu, ir vėl iš naujo pradėsiu? Kažko viduje trūko“, – taip apie savo kelią dvasinių ieškojimų link pasakoja dabar kitus atsipalaidavimo ir ramybės mokantis Vyrenijus.

Versle labai daug streso

Vyras anksčiau darbavosi tabako ir alkoholio įmonėse verslo konsultavimo srityje. „Ten kasdien kiekvienas turi tapti geriausiu. Nuolatinis varžymasis, nuolatinės pastangos, kurios niekur nenuveda. Verslo pasaulyje labai daug įtampos. Netyčia atsiradęs „Gyvenimo meno“ kursuose iš pradžių į juos žiūrėjau skeptiškai, tačiau praktikas vis tiek panorau išbandyti. Kas ieško – tas randa, sau galvojau, todėl kantriai jas atlikinėjau. O tuo pačiu pradėjau atidžiau įsiklausyti ir į paties Šri Šri Ravi Šankaro mokymus. Tokia paprasta, bet veiksminga jo išmintis kaip įdėjus visus 100 procentų belieka atsipalaiduoti ir priimti rezultatą arba nekreipk dėmesio į kitų nuomonę, bet daryk, kas tau geriausia labai padėdavo sumažinti darbe patiriamą stresą. Pagalvojęs supratau, kad būtent iš Šri Šri Ravi Šankaro išgirdau lengviausiai pritaikomą išmintį, kuri lėtai, bet užtikrintai iš esmės pakeitė visą mano gyvenimą“, – apie susidūrimą su vieno garsiausių pasaulyje humanistų mokymu pasakoja V.Andrijauskas.

Išeiti privertė krizė

Kaip ir kodėl jis ėmėsi gongų ir jogos praktikų vedimo? „Atėjus 2009-ųjų metų krizei mane atleido iš darbo. Kadangi žinojau, kad pas mus biure dirba daug milžiniško streso kamuojamų žmonių, pagalvojau, kad šalia buvusio biuro atidarysiu jogos studiją, ir visi jie pas mane sugužės to streso malšinti. Nors atvėriau duris vos keli šimtai metrų nuo buvusio biuro, tačiau nei vienas buvęs kolega tuo metu pas mane neatėjo. Užtat... Užsuko kiti. Aišku, kad naujo verslo pradžia tikrai nebuvo lengva. Daugiau nei pusę metų nieko neuždirbau, bet ir čia pernelyg dėl to nesijaudinti padėjo Šri Šri Ravi Šankaro mokymai. Nekreipiau dėmesio į kitų nuomonę, nors tikrai buvo galvojančių ir sakančių, kad štai Vyrenijus, kaip gaila, pavirto į kažkokį sektantą, kuriam jau viskas prarasta, be to, žinojau, kad blogiausiu atveju, išleidęs visus pinigus subankrutuosiu ir grįšiu atgal į verslą. Tačiau to padaryti nereikėjo, iki šiol užsiimu širdžiai miela veikla“, – juokdamasis pasakoja Vyrenijus. Jis stengiasi į viską, kuo užsiima nežiūrėti pernelyg rimtai. „Šri Šri Ravi Šankaras primena, kad viskas, ką mes veikiame yra žaidimas. Na, pabandykite ir jūs įsivaizduoti, kaip nuėję į darbą, vietoj įprasto nerimo, nuogąstavimo, perdėto jaudinimosi, pradedate į viską žiūrėti taip, lyg žaistumėte. Matytumėte savo vadovą lyg reiklų vaiką, kažką aiškinantį iš smėlio dėžės, kolegas, dalyvaujančius tame pačiame užsiėmime, ir save, besistengiantį kažkur nubėgti, kažko pasiekti bet nepamirštumėte, kad tai daryti, be visa ko, yra ne tiek rimta, kiek smagu. Juk diena įgautų visiškai kitą kokybę, ar ne?“, – juokaudamas sukaupta išmintimi dalijosi Vyrenijus.

 Vyrenijus vedantis gongų maudynes, asmeninio archyvo nuotr.

Kodėl verta susitikti su Šri Šri Ravi Šankaru?

Abu – ir Danutė, ir Vyrenijus į susitikimus su jų, ir milijonus kitų žmonių gyvenimus pakeitusiu dvasiniu lyderiu Šri Šri Ravi Šankaru vyko daugelį kartų. „Tokia galimybė – gyvai pamatyti žmogų, kuris realiai visą savo gyvenimą atidavė kitiems ir išties moka gyventi laimingai, yra retenybė. Tai yra vienas iš nedaugelio nušvitusių žmonių pasaulyje. Koks jausmas pabūti šalia tokio asmens? Pažiūrėti jam į akis? Kokią energiją jis spinduliuoja? Kaip jam pavyksta tiek nuveikti? Na, tai siūlyčiau išbandyti kiekvienam, ir patyrus pasidaryti savo išvadas. Įsivaizduokit, kai vyko karas Pietų Kolumbijoje, jokie diplomatai nesugebėjo sutaikyti kariaujančių pusių, o jis vienas, nuvykęs į karštąjį tašką, sugebėjo susitarti dėl karo pabaigos. Nedaug žmonių, turinčių tokius sugebėjimus ir išmanančių meną, kaip iš tikrųjų gyventi laimingai, egzistuoja mūsų planetoje“, – sako Vyrenijus.

 Vyrenijus, asmeninio archyvo nuotr.

Šri Šri Ravi Šankaras į Vilnių atvyksta jau visai netrukus, gegužės 30 dieną. Bilietus ir daugiau informacijos rasi čia: https://srisri.lt/ Nepraleisk progos atrasti tylą, meilę ir vidinę taiką. Pajusk naują gyvenimo kokybę.

Liekanos: Tai du paprastų, su sunkumais ir iššūkiais susidūrusių žmonių pasakojimai apie vieną praktiką, kuri, kasdien daroma, tarsi burtų lazdele pamojus, iš esmės pakeitė jų gyvenimus. Tačiau tai, toli gražu, ne stebuklai. Tai išmintis, kurią pritaikius savo kasdienybėje, gyvenimas tampa harmoningesnis, sklandesnis, kupinas ramybės, meilės ir pilnatvės.