Migrena serga maždaug kas dešimtas pasaulio gyventojas, o staigus galvos skausmas gali pakirsti bet ką ir bet kada. Priepuoliams kartojantis, svarbu žinoti, kaip sau padėti čia ir dabar.

Pirmoji pagalba prasidedant priepuoliui

Staigus galvos skausmas su kitais lydimaisiais migrenos simptomais gali prasidėti staiga arba su vadinamąja aura, kuomet prieš priepuolį žmogus patiria įvairius neurologinio pobūdžio simptomus: mirguliavimą akyse, kalbos, regos ir judesio sutrikimus.

Deja, būdų visiškai išgydyti migreną ir išvengti priepuolių ateityje kol kas nėra, tačiau vaistų, palengvinančių artėjančio ar jau esamo priepuolio simptomus, yra. Nepaisant to, ar migrena prasideda su aura, ar be jos, svarbiausia taisyklė – nelaukti, kol skausmas taps dar intensyvesnis, ir vos pajutus pirmuosius simptomus, nedelsiant gerti vaistus.

Nespecifiniai skausmo malšintojai

Tai yra skausmą malšinantys analgetikai ir nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo, kuriems priklauso acetilsalicilo rūgštis, ibuprofenas, deksketoprofenas ir kiti. Šių nespecifinių skausmo malšintojų, skirtų įvairios kilmės galvos, raumenų, dantų skausmo ir temperatūros mažinimui, dažniausiai yra kiekvienų namų vaistinėlėje. Jie gali būti efektyvūs esant lengvo ir vidutinio stiprumo migrenos priepuoliui, išgėrus vaistą nedelsiant.

Jeigu įprasti vaistai skausmo nenumalšina, sveikatos priežiūros specialistas gali skirti stipresnius analgetikus arba rekomenduoti vartoti būtent migrenos priepuolio gydymui skirtus triptanų grupės vaistus.

Migrena

Specifiniai vaistai migrenos priepuoliui gydyti

Nors migreną sukeliančios priežastys nėra nustatytos iki šiol, manoma, kad be kitų priežasčių, skausmo priepuolius įtakoja kaukolėje esančių kraujagyslių, turinčių 5-HT1 (5-hidroksitriptamino-1) receptorius, išsiplėtimas, ir uždegimą skatinančių neuropeptidų išsiskyrimas per trišakio nervo nervų galūnes.

Triptanai yra specifiniai, vidutinio ir sunkaus migrenos priepuolio gydymui skirti vaistai. Triptanų grupei priklausantis sumatriptanas yra selektyvaus poveikio kraujagyslių 5-HT1 receptorių agonistas, pasižymintis antimigreniniu poveikiu žmogaus organizmui. Nustatyta, kad sumatriptanas sutraukia kaukolės arterijas, slopina trišakio nervo aktyvumą, ir yra veiksmingas neatidėliotinam migrenos priepuoliui, pasireiškiančiam su aura ar be jos, gydymui.

Prasidėjus migreniniam galvos skausmui, sumatriptano tabletę reikia gerti kiek galima greičiau, nors ir vėliau migrenos priepuolio metu išgerto vaistinio preparato veiksmingumas yra toks pats.

Jeigu vaistų nėra

Migrenos priepuolio gydymui efektyviausia taikyti vaistų terapiją. Žmogus, patyręs stiprų skausmą, lydimą pykinimo ir kitų nemalonių simptomų, paprastai apsirūpina vaistais priepuoliams ateityje. Atsitikus taip, kad vaistų šalia nėra, migrenos priepuolio trukmę ir stiprumą gali padėti sumažinti poilsis tyloje ir tamsoje, šalčio kompresas ir gausus kiekis vandens.

Poilsis tyloje ir tamsoje. Daugeliui žmonių, patiriančių migrenos priepuolį, pasireiškia padidintas jautrumas šviesai ir garsams. Jautrumas šviesai siejamas su akies tinklainėje esančiomis ganglinėmis ląstelėmis (ipRGCs), perduodančiomis skausmą smegenims, todėl poilsis tamsoje kai kuriems žmonėms gali palengvinti būklę.

Šalčio kompresas. Ledo ir šalčio kompresai naudojami įvairios kilmės skausmo, patinimų ir uždegimų simptomų malšinimui, todėl ant kaktos ar sprando uždėtas šiltas ar šaltas kompresas taip pat gali padėti šiek tiek palengvinti būklę neturint vaistų. Siekiant apsaugoti odą nuo tiesioginio kontakto su ledu ir nepageidaujamos reakcijos, rekomenduojama tarp kompreso ir odos kloti medvilnės skiautę, taip pat įsitikinti, kad ledo maišelis yra sandarus.

Daug vandens. Vandens trūkumas organizme, arba kitaip – dehidratacija, sukelia galvos skausmą, o neretam tai yra vienas iš migreną provokuojančių veiksnių. Todėl kenčiantys nuo pasikartojančių migrenos skausmų, priepuolių metu ir tarp jų, turėtų gerti daugiau vandens.

Apie migreną ir kitas lėtines ligas plačiau skaitykite https://www.teva.lt/rupinames-sveikata