Dantų implantų gamintojai kasmet išsikelia vis naujus tikslus, siekdami patobulinti implantacijos procesus, pasaulyje vykdomi nauji inovatyvūs moksliniai tyrimai, atliekamos analizės, sukuriami nauji įrenginiai, kad dar labiau pagerinti implantų prigijimo ir ilgaamžiškumo rodiklius. Ką tik pasirodė naujiena, sudrebinusi visą implantacijos pasaulį – dantų implantų aktyvavimas plazmos spinduliu vakuume!

Apie tai kalbamės su Panevėžyje savo veiklą vykdančios Aukštaitijos implantologijos klinikos implantuojančiais gydytojais: klinikos įkūrėja, gydytojų komandos vadove, odontologe - periodontologe Aiste Navikiene ir burnos chirurgu Mindaugu Vaičiūnu.

Mindaugas Vaičiūnas

Kodėl žmonės vis dar abejoja dantų implantų prigijimu? Gyd. odontologė - periodontologė Aistė Navikienė pastebi, kad atėję į konsultaciją pacientai iškart klausia, „ar tikrai implantas prigis?", „ar mano organizmas jo neatmes, kaip svetimkūnio?", „ar implantai tikrai ilgaamžiai?" ir pan. Aukštaitijos implantologijos klinikos gydytojai ramina, kad implantacija yra patikimas bei saugus metodas. Implantų gamintojai investuoja milžiniškus pinigus į naujausias technologijas, kad implantai kuo greičiau ir geriau prigytų. Jau keletą metų savo klinikoje naudojame PRGF metodą, siekdami, kad implantas greičiau, stabiliau prigytų, kai implantas išmirkomas paciento kraujo plazmoje, praturtintoje augimo faktoriais. Ko pasekoje, vyksta greitesnis dantų implantų prigijimas. Taip pat yra ir kitų inovatyvių būdų, kad dantų implantacijos procesas būtų dar efektyvesnis.

Aistė Navikienė

Kokios naujienos dantų implantacijos srityje?

Ką tik sulaukėme nuostabios naujienos, kuri, tikiu, dar labiau pagerins dantų implantų prigijimo rodiklį. Šį mėnesį MegaGen kompanija Lietuvai pristatė CE sertifikatą turintį aparatą "Plasma X Motion " – džiaugiasi gyd. odontologė - periodontologė A.Navikienė.

Šis aparatas yra sertifikuotas vokiečių ekspertų ir yra įvertintas "CleanImplant" pažymėjimu už implanto paviršiaus aktyvavimą.

"Plasma X Motion " įrenginio pagrindinis principas - prieš pat implantaciją implantas yra apdorojamas vakuume plazmos spinduliu. Plazmos spindulys sudarytas iš teigiamų jonų ir laisvųjų elektronų. Plazma – „ketvirtoji būsena": tarpe tarp kietos, skystos ir dujinės būsenų.

Įrenginiui veikiant, implanto paviršius tampa hidrofilinis, t.y. pritraukia kraują ir po implantacijos, kur kas greičiau pradeda formuotis kaulas aplink implantą. Tyrimai rodo, kad kaulinės ląstelės aplink įsuktą implantą susidaro net 6 kartus greičiau nei įprastai. Todėl implantas kaule prigyja greičiau ir stabiliau bei implanto prigijimo rodiklis siekia beveik 99 procentus.

Kodėl naudinga „aktyvuoti" dantų implantus prieš pat jų įsukimą?

Kaip jau minėjau, aktyvavus implantą vakuume plazmos spinduliu, kaulinis audinys suauga su implantu labai natūraliai ir daug greičiau. Jau po keturių savaičių kaulas pilnai dengia implanto paviršių, o tai reiškia, kad implantas pilnai integravosi.

Plazmoje suaktyvinus implantą, jo prigijimo laikas sutrumpėja net 4 savaitėmis, vadinasi, kad įsukus implantą, jau po 2-3 mėnesių bus galima protezuoti implantą karūnėle. Taigi, pacientas gerokai trumpiau liks be danties ar dantų.

Kompiuterinė tomografija

Kas dar lemia, kad implantas prigis? Aukštaitijos implantologijos klinikos odontologas - burnos chirurgas Mindaugas Vaičiūnas išskiria kelis svarbiausius punktus, lemiančius sėkmingą implantų prigijimą.

Pirmas svarbus aspektas - dantų implantų gamintojo patikimumas, jų kokybę įrodantys sertifikatai. Implantų gamintojų pasaulyje yra labai daug, todėl mes, gydytojai, remiamės moksliniais tyrimais ir naudojame tik patikimus, sertifikuotus ES, implantus. Implantų gamintojų pagrindinis tikslas yra tas, jog paciento natūralus kaulas kuo geriau suaugtų su implantu. Tokie inovatyvūs įrenginiai, kaip MegaGen "Plasma X Motion ", papildomai aktyvuodami implanto paviršių, pagerina implantų prigijimo laiką, efektyvumą ir kokybę.

Antras kriterijus - labai svarbi paciento sveikata - žandikaulio storis, plotis, kaulinė struktūra, kokiomis ligomis pacientas serga, atsparumas ligoms, žalingi įpročiai ir kt. Pavyzdžiui, jei pacientas serga cukriniu diabetu, mažai atsparus infekcijoms, yra sudėtingesni kaulo struktūros atvejai, rekomenduojama „aktyvinti" implantus jau minėta plazmoterapijos (PRGF) metodika ar naujausiu "Plasma X Motion" įrenginiu.

Implanto ilgaamžiškumą lemia tikslus ir tinkamai parinktas implanto protezavimas, reguliari burnos higiena ir kasmetinis profilaktinis patikrinimas, atliekant klinikinį ištyrimą ir rentgeno nuotrauką.

Kviečiame išbandyti naujieną pirmiems Lietuvoje. Dantų implanto aktyvavimas plazmos spinduliu yra saugus bei suteikiantis žymiai geresnį ir greitesnį implantų prigijimą. Dėl ko pacientai yra saugūs ir taupo savo laiką.

Tik lapkričio mėnesį šią paslaugą Aukštaitijos implantologijos klinikoje išbandykite nemokamai. Klinika įsikūrusi Panevėžyje, Stoties g. 1, laukia pacientų, kuriems rūpi gydymo kokybė. Daugiau informacijos www.aik.lt.