„Jauni žmonės dažniausiai dantų netenka po patirtos traumos. Taip pat pasitaiko situacijų, kai vaikams apskritai neišsivysto danties užuomazgos, tuomet pasitelkus tam tikrus užlaikymo aparatus, yra laukiama pilnametystės ir atliekama implantacijos procedūra, kuri tokiais atvejais yra kompensuojama Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis", – pasakoja gydytoja.

Pasak jos, jauni žmonės dažniausiai netenka vieno ar dviejų dantų, o aplinkiniai lieka sveiki. Siekiant išvengti šalia esančių dantų šlifavimo ir pažeidimo, pacientams siūloma įstatyti implantą, taip išsaugant gretimas struktūras natūralias.

Kaip vyksta implantavimo procedūra?

Implantacija, ypač jei trūksta tik vieno danties, nėra sudėtinga procedūra. Jos metu prapjaunama ir atkeliama dantena, kad matytųsi kaulas, tada keliais grąžtais padaroma vieta pagal individualius išmatavimus parinktam implantui ir jis įsriegiamas, o dantena užsiuvama.

„Kai įsukamas vienas implantas, tai procedūra trunka iki valandos, o jei jų reikia kokių 4–6, tai operacija gali užtrukti 2–3 valandas. Tokiu atveju, jei pacientui kyla nerimas ir yra baisu, mes siūlome procedūrą atlikti sedacijoje (t. y. medikamentų pagalba slopinant sąmonę) su anesteziologo priežiūra", – pasakoja odontologė V. Subačienė.

Priklausomai nuo situacijos, implantacijos procedūra gali vykti skirtingai. Kai kuriais atvejais ištraukus prarasto danties šaknį iškart galima sriegti implantą ir netgi ant jo fiksuoti laikiną dantį. Kitais atvejais pašalinus šaknį tenka atidėti tolimesnį procesą ir palaukti 2–3 mėnesius, kol bus galima įsukti implantą.

Kai problema yra įsisenėjusi, yra prarasta daug dantų arba patirpęs kaulas, tada procedūra suplanuojama darant chirurginį gidą. Tokiu būdu yra tiksliai numatomos implantų vietos, kad dantys būtų atstatyti kuo tiksliau, o jei trūksta kaulo, jis gali būti priauginamas.

Uždelsus atstatymą, gali kilti rimtų problemų

Svarbu prisiminti, kad praradus dantį, reikia kuo skubiau jį atkurti. Nors kiekvienas toks netekties atvejis yra individualus, tačiau uždelsus gydymą, problema komplikuojasi ir gali sukelti dar daugiau sveikatos sutrikimų.

„Kuo skubiau įstatomas implantas, tuo greičiau užkertamas kelias šalia esantiems dantims išvirsti arba „išilgėti". Dantys yra paslankūs, todėl jei kažkur atsiranda tarpas, jie gali į jį sugriūti ir išsiklaipyti. Tokiais atvejais sąkandis iškreivėja, dėl to tampa sunkiau kramtyti ir yra netaisyklingai apkraunami aplink esantys raumenys ir dantys. Ilgainiui šie veiksniai gali išprovokuoti sąnario ar galvos skausmus", – pasakoja „Kardiolitos klinikų" odontologė.

Vaidilė Subačienė

Net keli mėnesiai be danties, kol yra planuojamas protezas, žmogaus sąkandžiui gali turėti įtakos, ypač jei žmogus po ortodontinio gydymo ir dantys yra labai paslankūs. Dėl šios priežasties, pacientui, kuriam negalima įsriegti implanto iškart, rekomenduojama nešioti išimamą protezą ar kitą ortodontinį aparatą, kad šis užlaikytų vietą. Taip pat, kai jau įsriegiamas implantas ir kol gaminamas nuolatinis jo vainikėlis, žmogus gali rinktis laikiną dantį.

„Kai praradus dantį pacientai nenori vaikščioti su išimamu protezu, mes galime suplanuoti ir iškarto įsriegus implantą daryti laikiną dantį. Aišku, jis nėra tobulas ir toks gražus, koks bus nuolatinis, bet padeda palaikyti estetinę funkciją. Žinoma, jį reikia pasaugoti, kol implantas prigis, bet dažnai laikinu protezu pacientai gali džiaugtis iškarto tą pačią dieną", – pasakoja odontologė.

Rizika, kad implantas neprigis, visai nedidėlė

Viena iš dažniausiai pasitaikančių baimių dėl šios procedūros, kad implantas gali neprigyti. Visgi, gydytoja V. Subačienė tikina, kad tai atsitinka labai retai, ypač jaunesniems žmonėms, kurie dažniausiai neturi lėtinių susirgimų, galinčių apsunkinti gijimą.

Tiesa, rizika padidėja, jei žmogus daug rūko arba turi prastus burnos higienos įpročius ir implanto visai neprižiūri. Odontologė pastebi, kad dar vienas iš veiksnių, galinčių turėti įtakos implantacijos sėkmei – vitamino D trūkumas, nes tada kaulas šiek tiek minkštėja, ne taip gerai gija žaizdos. Tokiais atvejais, pacientams prieš procedūrą patariama pasidaryti kraujo tyrimą ir esant poreikiui pradėti vartoti vitaminus papildomai.

Reikėtų nepamiršti, kad ant implanto tvirtinamas protezas yra dėvimas dalykas ir jo būklė priklauso, nuo priežiūros. Jei žmogui pasireiškia didesnė rizika apnašų, reikėtų reguliariai lankytis pas profesionalų burnos higienistą, o implanto gijimo stebėjimą patikėti gydytojams odontologams.

Pacientus, kuriems dėl dantų implantacijos kyla papildomų abejonių, V. Subačienė skatina nepabijoti ir kreiptis į „Kardiolitos klinikų" odontologus, kurie atlieka šias procedūras ir yra pasirengę atsakyti į visus pacientų klausimus.

Registracija ir informacija:

Tel.: +370 620 33383

www.odontologija.kardiolitosklinikos.lt

Vilnius: Laisvės pr. 64A, P. Baublio g. 2

Kaunas: Savanorių pr. 423

Klaipėda: Taikos pr. 28A

Utena: J. Basanavičiaus g. 54