Kad sumažėtų odos spalvos pokyčiai, dermatologas gali paskirti įvairių gydymo būdų – nuo vietinio poveikio vaistų iki šveitimo, lazerio ir šviesos terapijos. Auksiniu standartu laikomas ir dažniausiai skiriamas dermatologinis hiperpigmentacijos gydymo būdas yra Kligmano trejetas.Šis gydymo būdas, pavadintas jį sukūrusio gydytojo vardu, apima trijų rūšių vaistinius preparatus (hidrokvinoną, hidrokortizoną, retinoinę rūgštį), kurie vartojami kartu turi didžiausią poveikį į pigmentacines dėmes:

  • Hidrokvinonas sumažina pagaminamą melanino kiekį, slopindamas fermentą tirozinazę, atsakingą už melanino gamybą.
  • Hidrokortizonas slopina uždegimą, todėl sumažina odos imuninę reakciją ir pagerina jos toleranciją naudojamiems vaistams.
  • Retinoinė rūgštis padeda greičiau pašalinti hiperpigmentuotas ląstele, skatinandama odos ląstelių atsinaujinimą.


Gydymo rezultatas pastebimas po 3 –5 gydymo savaičių, o didžiausias poveikis matomas po 5–7 savaičių. Dėl veikliųjų medžiagų odai keliamo streso dermatologai riboja gydymo trukmę – ne ilgiau kaip du mėnesius du kartus per metus. Gali atsirasti sudirgimas ir jautrumas, taip pat problema gali pasikartoti, o tai labiausiai nuvilia, atsižvelgiant į gydymo kainą.

Hidrokvinonas gali būti naudojamas ir kaip monoterapija hiperpigmentacijai gydyti, tačiau jo poveikis vartojant jį vieną yra mažiau pastebimas. Nedidelis, 2-4 % koncentracijos hidrokvinono kiekis tepamas ant nedidelių plotų du kartus per dieną nuo 3 iki 6 mėnesių. Rezultatai pradeda matytis po 4 savaičių– 4 mėnesių gydymo. Šalutinis poveikis – kontaktinė alergija ir dirginimas. Dėl šių priežasčių dermatologai riboja jo naudojimą.

Pigmentinės dėmės gali būti mažinamos ir pasitelkiant estetines dermatologines procedūras. Viena iš jų būtų pilingas – tai cheminės medžiagos užtepimas ant odos, siekiant ribotai suardyti epidermį ir išorinius dermos sluoksnius, kad pagerėtų būklė esant tam tikriems patologiniams ar estetiniams sutrikimams. Pilingas yra lengvai pritaikoma metodika, nes galima reguliuoti aktyvių rūgščių koncentraciją, pH ir veikimo laiką. Visa procedūra apima 4 – 6 seansus, atliekamus kas dvi savaites. Glikolio rūgšties dermatologiniai pilingai yra populiariausi paviršiniai šveitikliai (aktyvios rūgštys), galintys duoti gerų rezultatų hiperpigmentacijos atveju. Dažniausiai naudojama hidrofilinė AHA. Ji veikia odos paviršių, kad sumažintų odos ląstelių sukibimą. Per vieną ar dvi dienas atsiranda pleiskanojimas ir paraudimas, tai laikina būsena, kol atsiras naujas, tolygus veido atspalvis.

Specifiniams hiperpigmentacijos atvejams taip pat galima taikyti intensyvios impulsinės šviesos (IPL) ir lazerio procedūras. IPL naudojama senatvinėms dėmėms gydyti, nusitaikant į melaniną. Dažniausiai ji sėkmingai gydo perteklinę pigmentaciją, esant sunkiai įveikiamai, dermalinei arba mišriai melazmai. Lazerio procedūros nukreiptos į melanino ląsteles ląstelių vidaus lygmeniu, sukeliant dermos uždegimą, kuris gali padėti išskaidyti melaniną ir atnaujinti odą. Gydant melazmą atkryčiai pasitaiko dažnai. Galiausiai gali atsirasti lokalizuota „konfeti“ formos depigmentacija arba reaktyvi hiperpigmentacija. Šalutinį poveikį sumažinti padeda nedidelis lazerio srauto tankis, tačiau tuomet reikia, kad kas savaitę atliktumėte daug seansų, o tai padaryti gali būti sunku.

Odos sudirginimas ir atkryčiai yra pagrindiniai pavojai, susiję su visomis procedūromis, tad prieš nusprendžiant, kokį pigmentinių dėmių mažinimo būdą pasirinkti, svarbu pasitarti su gydytoju dermatologu, kuris įvertins odos būklę ir dermatologinės procedūros tinkamumą priklausomai nuo odos tipo ir klimato sąlygų.