2022 m. „Bioderma“ iniciatyva bendrovės „Spinter“ atlikta reprezentatyvi apklausa parodė, kad 20 proc. Lietuvos moterų teigia turinčios spuoguotą veido odą ir net 10 proc. yra diagnozuota aknė. Pasaulinė statistika taip pat rodo, kad aknė yra viena dažniausių odos problemų, kuri sudaro 20 proc. dermatologinių konsultacijų ir paveikia daugiau nei 80 proc. paauglių.

Veiksniai lemiantys aknės atsiradimą ir paūmėjimą

Aknės atsiradimo priežastys gali būti labai įvairios – nuo netinkamos kasdienės higienos, iki hormoninių pokyčių organizme.

„Sveika veido oda nuolatos gamina sebumą (odos riebalus), kuris padeda išlaikyti drėgmę odoje ir saugo odą nuo laisvųjų radikalų poveikio. Sebumo kokybei suprastėjus, jis tampa tirštas, todėl sunkiau pasišalina iš odos ir užkemša poras. Jei riebalų liaukos pradeda gaminti per daug sebumo, oda taip pat nespėja jo pašalinti. Taip atsiranda inkštirai ir spuogai“, – sako gydytoja dermatologė Greta Valančienė.

Gydytoja priduria – sukelti aknę ar jos paūmėjimą gali ir kiti veiksniai. Pradedant genetiniu polinkiu, paveldėtu iš šeimos narių ar hormoniniais pokyčiais, baigiant gyvenimo būdu bei netinkama odos priežiūra.

„Riebalinės liaukos aktyvumą reguliuoja hormonai. Vyriškieji hormonai androgenai riebalų gamybą padidina, o moteriški hormonai estrogenai ją sumažina, tad aknės atsiradimas ar vystymasis gali priklausyti nuo to, kurie hormonai organizme veikia aktyviau. Pavyzdžiui, lytinio brendimo metu ar prieš menstruacijas androgenų kiekis organizme padidėja, todėl dažniau susiduriama ir su aknės paūmėjimu“, – paaiškina G. Valančienė.

Reguliari aknės pažeistos odos priežiūra – pirmas žingsnis sveikos odos link

Anot gydytojos, turint aknės pažeistą odą, būtina skirti ypatingą dėmesį kasdienei odos priežiūrai, mat nepakankami higienos įpročiai ar netinkamai parinktos kosmetikos priemonės gali ne tik išprovokuoti aknės atsiradimą, bet ir skatinti jos progresavimą.

„Dėl genetinių ar fiziologinių priežasčių aknės ne visuomet pavyksta išvengti, tačiau tinkama veido odos priežiūra neabejotinai yra pirmas ir svarbiausias žingsnis problemos sprendimo link. Atminkite, kad norint turėti sveiką veido odą, svarbu ją prižiūrėti ne tik paūmėjimų metu, bet nuolatos“, – sako gydytoja dermatologė G. Valančienė.

Turintiems aknę rekomenduojama naudoti tik dermatologiškai patikrintas, specialiai į aknę linkusiai odai skirtas veido odos priežiūros priemones. Jos įprastai veikia antibakteriškai, padeda sureguliuoti odos riebalų kokybę ir kiekybę, todėl sprendžia jau esamas odos problemas ir tuo pačiu metu padeda užkirsti kelią naujų spuogų atsiradimui.

Greta Valančienė

Veiksmingos priemonės dirgina odą, nedirginančios – neveikia. Ką daryti?

Nors rinkoje gausu kosmetikos priemonių, skirtų aknės pažeistai odai, gydytoja pastebi, kad dažnas pacientas jas naudoja nereguliariai: „Dabar galima rasti daugybę produktų, galinčių padėti suvaldyti aknę, tačiau dažnam pacientui jos dirgina odą, todėl kelis kartus pabandžius ir pajutus diskomfortą, pacientas daugiau tiesiog nebenaudoja tokios priemonės. Taip susidaro užburtas progreso-regreso ratas – panaudojus priemonę odos būklė pagerėja, grįžus prie įprastos rutinos – pablogėja.“

Norint pasiekti gerų, ilgalaikių rezultatų aknės gydyme, pastovumas yra būtinas. Todėl aknės pažeistai odai reikėtų ieškoti veiksmingų dermatologinės kosmetikos priemonių, kurios nedirgintų odos ir jas būtų malonu naudoti kasdien ilgą laiką.

Ieškant tokių priemonių, gydytoja rekomenduoja atkreipti dėmėsį į jų sudėtį: „Spuogams mažinti ieškokite priemonių, kurių sudėtyje yra keratolitinių rūgščių, pvz.: salicilo, glikolio, obuolių rūgšties esterio. Šie ingredientai veikia keratolitiškai, t. y. pašalina negyvas odos ląsteles, todėl esami spuogai greičiau užgyja ir mažėja rizika naujų spuogų formavimuisi. Aknei skirtų priemonių sudėtyje taip pat turėtų būti odą raminančių, drėkinančių ingredientų, pvz.: glicerino.“

BIODERMA pristato naujieną kovai su akne

Nesvarbu kokio sudėtingumo yra aknė – ar tai tik keli spuogeliai, ar jau gerokai pažengusi aknės forma, liga visuomet sukelia diskomfortą. Dažniausiai žmonės turėdami lengvos ar vidutinės aknės formą nesilanko pas specialistus, bet ieško efektyvių odos priežiūros priemonių, kurias lengvai galėtų naudoti namų salygomis. Kai kurios jų yra veiksmingos, tačiau gali būti per agresyvios odai – ją dirginti, sausinti. Kitos yra švelnios odai, tačiau ne itin efektyviai veikiančios spuogus.

Siekdama suderinti itin aukštą veiksmingumą ir odos komfortą, BIODERMA laboratorija sukūrė naują produktą, skirtą į aknę linkusiai odai – „Sébium Kerato+“. Tai – pirmasis spuogus mažinantis kremas, kuris turi itin efektyvų keratolitinį poveikį, bet nedirgina odos.

Balansas tarp veiksmingumo ir odos komforto buvo pasiektas sujungus dvi keratolitines rūgštis – salicilo rūgštį (1,8 proc.) ir obuolių rūgšties esterį (10 proc.). Salicilo rūgštis atsluoksniuoja raginį odos sluoksnį, bet nepažeidžia odos struktūros, o obuolių rūgšties esteris pasiekia riebalinę liauką ir ją atkemša bei padeda sureguliuoti sebumo (odos riebalų) išsiskyrimą, taip sumažindamas naujų spuogų formavimosi tikimybę.

Abu ingredientai stabdo spuogų formavimąsi ir nedirgina odos, todėl poveikis yra ilgalaikis. Remiantis klinikinių tyrimų rezultatais* po 28 dienų naudojimo, 41 proc. sumažėja spuogų, po jų likę randeliai tampa 36 proc. mažiau pastebimi, o oda tampa 60 proc. tolygesnė.

Be to, Sébium Kerato+ pasižymi lengva, geline tekstūra, kuri nekemša odos ir ją drėkina, todėl ant odos lieka malonus pojūtis. Pagaliau nebereikės rinktis tarp priemonės efektyvumo ir odos komforto!

* Klinikinė studija, monoterapija, 30 subjektų, turinčių lengvos ar vidutinės formos aknę, 28 dienos, 2021 m.