Tarp dažniausių žalingų patarimų – „gydymas“ dantų pasta, citrinų rūgštimi ar arbatmedžių aliejumi

Dermatologų kabinetų duris praveria ne tik besirūpinantys savo odos grožiu, bet ir skubantys ištaisyti neigiamas odos savigydos pasekmes. Istorijos apie ant spuogelių tepamą medų ar gydomuosius akių lašus specialistų jau nebestebina, mat aknės problemas savarankiškai įveikti nusprendę pacientai ryžtasi išbandyti pačius keisčiausius metodus.

Susidūrę su aknės problema, tikriausiai yra girdėję ir apie tariamai greitą ir veiksmingą spuogelių naikinimą dantų pasta. Šią priemonę visada turime namuose po ranka, tad ir susigundžiusių išbandyti jos veiksmingumą netrūksta. Visgi gydytoja dermatologė G. Valančienė siūlo neeksperimentuoti, nes dantų pastos poveikis naikinant spuogelius gali būti labai apgaulingas.

„Kontaktuodama su deguonimi, dantų pasta greitai sudžiūva, todėl tarsi aptraukia spuogelį ir sudaro įspūdį, kad spuogelis išties sumažėjo. Tačiau dantų pastoje yra daugybė įvairių odą dirginti galinčių medžiagų, pritaikytų burnos ertmės higienai. Taigi bandymas išnaikinti spuogelį dantų pasta gali ne tik neduoti norimo rezultato, bet ir sukelti alerginę odos reakciją“, – perspėja specialistė.

Tarp dažnai minimų naminių priemonių spuogeliams naikinti – ir citrinų rūgšties ar arbatmedžio aliejaus kompresai. Gydytoja dermatologė G. Valančienė pastebi: šiuos ingredientus išties galime rasti į aknę linkusios odos priežiūrai skirtų kosmetikos priemonių sudėtyje, tačiau išnaikinti spuogelius užlašinę grynos citrinų rūgšties ar arbatmedžio aliejaus nesitikėkite.

„Įvairios rūgštys gali būti naudojamos, pavyzdžiui, odos ragėjimo mažinimui, tačiau vaistinėse parduodamose kosmetikos priemonėse šių rūgščių kiekis yra normuojamas. Nepaisant fakto, kad citrinų rūgštis išties turi antiseptinių savybių, gryna ji yra pernelyg agresyvi odai ir gali ją nudeginti. Tą patį galima pasakyti ir apie arbatmedžio aliejų – nors kaip sudėtinė kosmetikos priemonių dalis jis tikrai naudojamas, tiesiogiai tepti spuogelio arbatmedžių aliejumi nereikėtų“, – sako specialistė.

Aklai nepasikliauti G. Valančienė ragina ne tik liaudiškais spuogelių gydymo metodais, bet ir kitų dalinamais patarimais, socialiniuose tinkluose aktyviai reklamuojamomis įtartinomis ar iš nepatikimų parduotuvių įsigytomis priemonėmis, mat po nesėkmingų eksperimentų odos gydymui gali tekti skirti ir daugiau laiko, ir pinigų.

Spuogeliai neatsiranda be priežasties

Oda – mūsų savijautos bei sveikatos veidrodis. Spuogeliais nusėta oda liudija, kad galimai sutriko ne tik pačios odos, bet ir vidinių kūno sistemų veikla. Netinkama mityba ar žalingi įpročiai, patiriamas stresas ar įtampa, miego trūkumas, užterštas oras ar nesaikingas mėgavimasis saulės spinduliais – spuogelių atsiradimą gali skatinti įvairiausi veiksniai.

Nors šių veiksnių visa gausybė, spuogelių atsiradimo formavimosi biologinis mechanizmas nekinta: veidą, nugarą ar krūtinę nusėdę skirtingų tipų spuogai įprastai susiformuoja odos poroms užsikimšus riebalais (sebumu) ir negyvomis odos ląstelėmis.

„Aknė – tai lėtinė uždegiminė odos būklė, kuri dažnu atveju yra nulemta genetikos. Riebalinėms liaukoms stipriau reaguojant į tam tikrus hormonus, išskiriama daugiau ir klampesnių poras užkemšančių riebalų, todėl besirūpinant odos sveikata ir grožiu, itin svarbų vaidmenį atlieka tinkama odos priežiūros rutina“, – sako gydytoja dermatologė G. Valančienė.

Oda būtina rūpintis kiekvieną dieną

Jei norite džiaugtis gražia ir sveika oda, turite ja rūpintis kiekvieną dieną – tinkamai odą prausti ir valyti, esamoms odos problemoms spręsti naudoti specialistų parinktas dermatologines priemones. Vaistinėse parduodama dermatologinė kosmetika gaminama iš ingredientų, kuriuos atrenka ir klinikiniais tyrimais jų efektyvumą įrodo farmacininkai, gydytojai dermatologai ir biologai – specialistai, kurie puikiai išmano aknės biologiją ir tiria spuogų susiformavimo priežastis. Šios priemonės turi medžiagų, veikiančių visas žinomas aknės atsiradimo priežastis – reguliuojančių odos riebalų gamybą ir sudėties pokyčius, neleidžiančių užkimšti poras ir stabdančių uždegimą.

Kovojantiems su aknės problema G. Valančienė primena nepersistengti – kasdienei odos priežiūros rutinai pakaks vos kelių, tačiau tinkamai parinktų priemonių.

„Peržiūrėti odos priežiūros rutiną ir naudojamas kosmetikos priemonės patartina pastebėjus jau pirmuosius simptomus – padidėjusį odos riebalavimąsi veido ar plaukų srityje, atsirandančius komedonus. Labai svarbu, kad kasdienei aknės pažeistai odai prižiūrėti būtų naudojamas tinkamas prausiklis gelio ar putų pavidalu ir specialūs kremai, veikiantys patogenezę. Šios priemonės sudaro nepalankią terpę bakterijoms vystytis, – sako specialistė. – Jei oda yra storesnė, linkusi ragėti, įprastai yra skiriamos priemonės su rūgštimis, tuo tarpu plonesnei ir jautresnei odai labiau tiks kitomis veikliosiomis medžiagomis papildytos, tačiau aknės problemą efektyviai sprendžiančios dermatologinės kosmetikos priemonės.“

Kosmetikos priemonių aknės pažeistai odai prižiūrėti yra išties nemažai, todėl patiems eksperimentuoti pasirenkant nereikėtų – odą apžiūrėjęs dermatologas geriausiai parinks tinkamiausias ir veiksmingiausias, pritaikytas būtent jums.

„Kiekvieno iš mūsų oda yra individuali ir jos būklė gali kisti, todėl sprendžiant odos problemas svarbu laiku kreiptis į specialistą, kuris profesionaliai įvertins esamus odos poreikius ir parinks tinkamiausias odos priežiūros priemones. Tinkamos odos priežiūros priemonės padės greičiau įveikti odos problemas ir leis išvengti nepageidaujamų pasekmių“, – primena G. Valančienė.

Atraskite rutiną į aknę linkusiai odai

Jei norite džiaugtis gražia ir sveika oda, turite ja tinkamai rūpintis kiekvieną dieną. Aknės pažeistai odai rinkitės tik veiksmingas dermatologines kosmetikos priemones, kurios ne tik efektyviai sprendžia aknės sukeltas problemas, bet tuo pačiu yra draugiškos jūsų odai – nedirgina ir tinkamos naudoti kasdien ilgą laiką.

Siekdama suderinti itin aukštą veiksmingumą ir odos komfortą, „Bioderma“ laboratorija sukūrė naują produktą, skirtą į aknę linkusiai odai – „Sébium Kerato+“. Tai – pirmasis spuogus mažinantis kremas, kuris turi itin efektyvų keratolitinį poveikį, bet nedirgina odos.

Remiantis klinikinių tyrimų rezultatais (Klinikinė studija, monoterapija, 30 subjektų, turinčių lengvos ar vidutinės formos aknę, 28 dienos, 2021 m.), po 28 dienų naudojimo 41 proc. sumažėja spuogų, po jų likę randeliai tampa 36 proc. mažiau pastebimi, o oda tampa 60 proc. tolygesnė. Be to, „Sébium Kerato+“ pasižymi lengva, geline tekstūra, kuri nekemša odos ir jaučiamas drėgmės bei komforto pojūtis. Jums nebereikės rinktis tarp priemonės efektyvumo ir odos komforto!