Dantų praradimo priežasčių gali būti įvairių, pavyzdžiui, traumos, autoimuninės ligos, amžius. Susidūrus su šia problema pirmiausia sutrinka natūrali kramtymo funkcija – žmonės ima jausti ne tik diskomfortą valgydami kietesnį maistą, tačiau pradeda keistis ir žandikaulio padėtis, gali atsirasti galvos ar kaklo skausmai. Vėliau daliai žmonių kyla ir psichologinis diskomfortas – nebenorima atvirai šypsotis, pradedama vengti bendravimo su kitais.

Kauno „Kardiolitos klinikų“ gydytojo odontologo implantologo Mindaugo Gaučio teigimu, norėdami įsitikinti, ar jums tikrai reikia dantų implantų, pirmiausia sau užduokite šiuos klausimus: ar vengiate šypsotis dėl dantų trūkumo? Negalite valgyti visko ko norite, nes negalite tinkamai sukramtyti maisto? Dantų plokštelė jums spaudžia, dažnai krenta? Ar jaučiatės nepatogiai nešiodami dantų plokštelę? Jeigu į bent vieną iš šių klausimų atsakėte „taip“, turėtumėte rimtai apsvarstyti galimybę įsidėti dantų implantus.

Dantų implantų sistemų, kaip ir gydymo metodikų, yra daugybė, todėl prieš priimant sprendimą svarbu pasikonsultuoti su gydytoju. Rekomenduojama konsultacijai atvykti iškart po danties ar dantų praradimo, nes jie turi būti kuo skubiau atkuriami, kad nenukentėtų sąkandis ir kiti dantys.

Atgauti šypseną užtenka tik 3 vizitų

Dažnai žmonės abejoja, ar jų problemai išspręsti labiausiai tinkama priemonė yra implantai. Šiuolaikinės technologijos leidžia atkurti tiek pavienius, tiek visus dantis jų netekusiems asmenims. O besibaiminantieji, kad procedūra yra itin sudėtinga ir skausminga, turėtų žinoti, jog vieno danties implantacija užima valandą – tiek įprastai užtrunka ir vieno danties taisymas, o procedūros metu pacientai nejaučia jokių nemalonių pojūčių, nes implantuojama vieta yra nuskausminama.

 Kardiolitos klinikų odontologas implantologas Mindaugas Gaučys

„Pavienius prarastus dantis galima atstatyti atskirais implantais, o netekusiems viso žandikaulio dantų juos galima atkurti vos keturiais implantais, pritaikius „visi ant keturių“ metodiką. Jos pagalba į žandikaulio kaulą yra sriegiami keturi (kartais, pagal poreikį, šeši) implantai, o ant jų tvirtinami laikini dantys, su kuriais žmogus gali pilnavertiškai kramtyti maistą. Taip vos per 3-4 valandas trunkančią procedūrą žmogus gali atsikratyti psichologinių kompleksų ir vėl valgyti jam patinkantį maistą“, – pažymi implantologas M. Gaučys.

Gydytojas priduria, kad pacientui gali užtekti vos 3 vizitų – konsultacijos, chirurginės dienos, kai įdedami implantai, ir protezavimo – jog galėtų džiaugtis sveika šypsena.

Kelias į gražią šypseną – tinkamas gydymo planas

Priėmęs sprendimą įsidėti dantų implantus, žmogus turi atvykti į konsultaciją pas implantuojantį gydytoją odontologą. Jos metu pacientui atliekama pilna diagnostika (panoraminė rentgenograma ir/ar kompiuterinė tomograma), sudaromas individualus gydymo planas, atsakoma į visus rūpimus klausimus. Kauno „Kardiolitos klinikų“ implantuojančio gydytojo odontologo Mindaugo Gaučio nuomone, kvailų klausimų nėra, tad pacientų prašo domėtis viskuo, kas rūpi ar yra neaišku.

 Visi ant keturių

Netinkamai sudarytas gydymo planas, kai neatsižvelgiama į paciento sveikatos būklę, jo autoimunines ligas, gali lemti implanto praradimą. Dėl šios priežasties visuomet geriausia pasikonsultuoti su patyrusiu implantuojančiu gydytoju odontologu.

Išimamos dantų plokštelės – alternatyva?

Praradus viso žandikaulio dantis vienas iš sprendimo būdų gali būti išimamos dantų plokštelės, tačiau jos turi ne tik teigiamų savybių – žmogus gali mėgautis maistu, drąsiai šypsotis, pagerėja estetinis vaizdas, bet ir nemažai neigiamų aspektų.

Išimami dantų protezai atstato tik iki 40 proc. kramtymo funkcijos – tai kiek sumažina žandikaulio atrofijos riziką, bet pagrindinės problemos neišsprendžia. Negaudamas reikalingo krūvio žandikaulis vis tik gali pradėti nykti. Dėl šios priežasties protezai pradeda darytis per laisvi, kristi, gali pažeisti dantenas – tokiais atvejais šios pradeda kraujuoti, paburksta, pacientai ima vengti kietesnių produktų, o protezus kartais padeda į stalčių.

 Implantas

Į protezų minusų sąrašą patenka ir potencialus skonio praradimas dėl dalinai uždengto gomurio, išlaidos tvirtinamosioms pastoms, galinti sulūžti konstrukcija, kuri kartais neatlaiko sąkandžio krūvio ir plokštelę tenka perdaryti.

Kviečiame registruotis konsultacijoms

Visus, turinčius klausimų apie dantų implantaciją, „Kardiolitos klinikų“ gydytojai kviečia atvykti į konsultacijas ir gauti atsakymus į visus rūpimus klausimus.

Užsakymo nr.: PT_87813545