Studijos – tramplinas į pokyčius

„Ar žinote jausmą, kai nežinai, ką nori dirbti?“, – visai neseniai vykusias naujos karjeros paieškas prisimena J. Janonytė. Baigusi mokyklą mergina ateitį siejo su mada ir Vilniaus dailės akademijoje mokėsi mados dizaino. Tačiau studijų metu pajuto, kad visgi mados pasaulis neįtraukia tiek, kad norėtų jame pasilikti dirbti. Štai tuomet prasidėjo intensyvios karjeros paieškos. Baigusi bakalauro studijas, mergina įsidarbino e. komercijos sferoje, dirbo klientų aptarnavimo srityje. Tuo metu užgimė Julijos noras ir stiprus ryžtas persikvalifikuoti į IT sritį.

„Norėjau pereiti į IT sektorių, tik tiksliai nežinojau, ką noriu jame veikti. Jutau žinių trūkumą apie technologijas, inovacijas, vadybą, todėl nusprendžiau, kad man reikia studijuoti. Kodėl ISM universitete pasirinkau Inovacijų ir technologijų vadybos tarptautinės magistrantūros studijų programą? Man patiko programos turinys, visos temos pasirodė įdomios, o ISM universitetas kone vienintelis pasiūlė persikvalifikuoti. Kadangi baigiau menus, turėjau ribotas galimybes toliau rinktis magistro studijas, o šiame universitete galėjau mokytis nežiūrint į tai, kad bakalauro žinios nebuvo susijusios su pasirinktomis magistrantūros studijomis“, – prisimena J. Janonytė.

Vos Julijai įstojus, universitetas pastebėjo merginos motyvaciją ir pasiūlė jai galimybę tapti „Accelerate“ programos dalyve. Pagal šią programą universitetas apmoka studijų mokestį, o studentas jį grąžina tik tada, kai jo gaunamos pajamos užauga iki nustatytos ribos.

„Pagal šią programą pirmaisiais studijų metais nemokėjau absoliučiai jokių įmokų už mokslą. Visos mano studijos truko 1,5 metų. Mokiausi ne tik pagal „Accelerate“, bet ir gavau studijų stipendiją, dėl to bendra studijų kaina man sumažėjo. Tikrai jaučiausi laiminga, kad viskas taip gerai klostosi“, – prisimena mergina.

Kai trokšti permainų, jos ateina

Įstojusi studijuoti magistrantūros, J. Janonytė ėmė labiau domėtis įmonių veikla, vidiniais procesais, kol galiausiai suprato, kad nori pakeisti įmonę, kurioje tuo metu dirbo. Mergina panoro būti ten, kur daugiau galimybių ir galima pasiekti greitesnį profesinį augimą. „Universitetas padėjo susipažinti su įvairiomis darbo galimybėmis IT sektoriuje. Supratau, kad man būtinai reikia daryti pokytį – keisti darbovietę. Taip įsidarbinau tarptautinėje įmonėje „Adform“, klientų aptarnavimo srityje“, – kalba mergina.

Naujas darbas nebuvo vienintelis pokytis merginos gyvenime. Jos pavyzdys patvirtina mintį, kad kai sieki ir trokšti permainų, kai ieškai naujų perspektyvų, jos pačios tave suranda. Studijuodama magistrantūrą ir kaupdama vadybos žinias, Julija ėmė giliau žvelgti į įmonės, kurioje įsidarbino, veiklą, į tai, ką veikia skirtingi skyriai ir kaip jie tarpusavyje susiję. Studijos atnešė jai naujų ir darbe tuo metu reikalingų žinių apie produktų vystymą, procesų ir technologijų vadybą, projektų valdymą bei suteikė vadybos žinių pagrindus. Tai leido geriau matyti visą įmonės paveikslą. Visos šios žinios tapo pamatais naujai karjeros krypčiai.

„Dirbdama „Adform“ sužinojau apie IT produktų vadybos sritį ir ilgainiui supratau, kad noriu savo profesinį kelią sieti su šia kryptimi. Po metų įmonė pasiūlė galimybę atlikti vidinę praktiką produktų vadybos skyriuje. Tai buvo puiki proga praplėsti savo žinias ir įgyti daugiau kompetencijų srityje, kuri mane domino. Praktiką atlikau su tvirtu vidiniu tikslu – noriu tapti produkto vadove.“ – tvirtina J. Janonytė.

Skyriaus, kuriame atliko praktiką, vadovė pastebėjo Julijos motyvaciją ir didelį norą vadovauti įmonės produktui, tad jai buvo pasiūlytos naujos pareigos. Dabar Julija planuoja programuotojų darbus ir produkto plėtrą, kad sėkmingai pasiektų išsikeltus komandos tikslus. Ji yra atsakinga už 5 žmonių komandą.

Vertingas patarimas, ketinantiems keisti karjerą

Karjeros transformacija ir persikvalifikavimas be abejonės yra žingsniai, kuriuos svarbu suplanuoti ir pasiruošti. Apgalvotai elgėsi ir J. Janonytė. Anot jos, pirmas patarimas norintiems persikvalifikuoti – tai stengtis pastebėti kuo daugiau supančių galimybių. „Kaip suprasi, ko nori, kai net nežinai, iš ko gali rinktis? Taip jaučiausi aš, todėl tyrinėjau aplinką, studijavau ISM, kaupiau žinias, kol supratau, kur noriu kreipti savo karjerą. Pasiklojus pamatus, sukaupus žinių ir užsiauginus stuburą, pavyks atverti daugiau durų“, – patyrė ISM Inovacijų ir technologijų vadybos magistro studijų alumnė.

Klausant merginos istorijos akivaizdu, kad ji gebėjo pritraukti ją supančias galimybes. Juliją įkvėpdavo ir pirmyn eiti paskatindavo bendravimas su magistrantūros bendrakursiais, profesionalais dėstytojais ir paskaitose apsilankančiais savo sričių ekspertais.

Jau suradusiems sferą, į kurią nori persikvalifikuoti, J. Janonytė pataria ieškoti kuo daugiau resursų ir koncentruotų žinių, taip pat mentoriaus kuris padėtų į pasirinktą sritį greičiau nukeliauti. Jai ši strategija puikiai suveikė. Per dvejus metus mergina įgyvendino sėkmingą transformaciją ir pasiekė savo karjeros tikslą.

Nedirbantiems ar gaunantiems mažesnes pajamas siūlo finansavimą

Noras įgyvendinti karjeros pokyčius gali sukirbėti bet kuriuo gyvenimo etapu. Kol vieni nori įsidarbinti svajonių darbovietėje, pakeisti esamą įmonę ar dega noru pakilti į aukštesnes pareigas, kiti puoselėja norą persikvalifikuoti. ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto magistro studijų priėmimų vadovas Mingailis Bajorinas sako, kad universitetui ne tik svarbu, kad studentai gautų naujausias ir kokybiškas žinias, bet ir užsitikrintų garantuotą sėkmingą karjerą.

„Matome, kaip po studijų sekasi mūsų alumnams, todėl studentų karjeros sėkme neabejojame. Norime užtikrinti galimybes, kad mokytis kokybiškose magistro studijose galėtų kuo daugiau studentų, nepriklausomai nuo jų tuo metu esamos finansinės padėties. Todėl dalį įstojusiųjų per išankstinį priėmimą, kuris trunka iki balandžio 30 d., pakviečiame studijuoti pagal programą „Accelerate“, – paaiškina M. Bajorinas.

Studijuojantieji pagal „Accelerate“ studijų metu už mokslą įmokų nemoka. Jas mokėti pradeda tik kai pajamos viršija universiteto nustatytą ribą. Jeigu per penkis metus nuo studijų baigimo pajamos neviršija nustatytos ribos, už studento mokslą sumoka pats universitetas.

„Studijuoti pagal „Accelerate“ pakviečiame tuos, kurie įstoja per išankstinį priėmimą, turi aukštą priėmimo balą, o jų pajamos nesiekia numatytos ribos. Tokiu būdu mes tarsi patvirtiname studentams: „Matome jūsų motyvaciją, užsidegimą siekti karjeros tikslų, neabejojame, kad karjera jums pasiseks“, – teigia M. Bajorinas.

„Accelerate“ – ne vienintelis privalumas, kurį stojantiesiems užtikrina universitetas. ISM taip pat siūlo dalyvauti dvigubo diplomo programoje ir studijų pabaigoje gauti tiek ISM, tiek dar vienos pasaulyje pripažintos verslo mokyklos diplomą. Svarstantiems apie studijas, universitetas pateikia statistikos: vidutinis magistrantūros absolventų atlyginimas „į rankas“ po studijų baigimo siekia 2400 Eur, o 60 proc. absolventų užima aukščiausios arba vidurinės grandies vadovų pozicijas. „ISM – tai užsienis Lietuvoje“, – sako studentai ir neklysta, nes 60 proc. magistrantūros dėstytojų yra atvykę iš užsienio, tokių pasaulio kampelių, kaip Japonija, Šiaurės Amerika ar net Trinidadas ir Tobagas, o daugelis jų dirba ar studijavo tokiuose prestižiniuose universitetuose, kaip Oksfordas, Harvardas ar Ilinojaus technologijų institutas. Universitetas taip pat siūlo studijų turus į startuolių lopšiu dar vadinamą Izraelį, Japoniją, Didžiąją Britaniją ar Airiją.

Daugiau apie programą „Accelerate“ ir ISM universitetą sužinokite ČIA.

Daugiau apie magistrantūros studijas ISM sužinokite ČIA.