Biomechanikas – žmogus tarp medicinos ir inžinerijos

Pasak Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) Biomechanikos ir inžinerijos katedros vedėjo prof. dr. Juliaus Griškevičiaus medicininė ir reabilitacinė technika plačiai naudojama gydymo, terapijos ir reabilitacijos centruose. Biomechanikos specialistai ženkliai prisideda prie sveikatos paslaugų kokybės gerinimo. Jie taiko inžinerijos mokslų metodus, inovatyvias technologijas, vykdo tarpdalykinius tyrimus inžinerijos, biologijos ir medicinos mokslų srityse.

„Biomechaniko darbo ir mokslo objektas – žmogaus kūnas. Būtent dėl to jis turi puikiai išmanyti žmogaus anatomiją ir fiziologiją bei suprasti, kaip veikia žmogaus kūnas, kad galėtų kurti priemones ir prietaisus, padėsiančius diagnozuoti sutrikusias žmogaus kūno funkcijas. Taip pat – jas pakeisti arba kompensuoti kitais techniniais sprendimais“, – teigia ekspertes.

Pasak profesoriaus, didžiausi kylantys iššūkiai – sujungti žmogaus kūną su dirbtiniais įrenginiais. Pavyzdžiui, remiantis biologija ir elektronika, sukurti prietaisą, protezą ar įrenginį, kuris būtų valdomas žmogaus siunčiamais signalais.

 Julius Griškevičius (Simo Bernoto nuotr.)

Reabilitacinės technikos kūrimas – pagalba pacientams

Biomechanikos inžinerijos katedros vedėjas taip pat atkreipia dėmesį, kad norint sukurti tam tikrą reabilitacinį prietaisą, pirmiausia reikia identifikuoti problemą, kurią norima išspręsti. Įvairios technologijos ir priemonės, skirtos žmonėms, yra sukuriamos tuomet, kai gydytojai susiduria su problema ir jai neranda jokių sprendimo būdų.

„Tokiu atveju labai svarbus gydytojo ir biomechanikos specialisto bendradarbiavimas. Tik ieškant problemos sprendimo būdų, generuojant idėjas, diskutuojant gimsta idėjos ir galimi problemos sprendimo būdai“, – teigia VILNIUS TECH ekspertas.

Puikus pavyzdys yra žmogus, patyręs insultą. Toks pacientas, priklausomai nuo pažeidimo, gali dalinai nevaldyti savo kūno, jo dalių, sunkiai vaikščioti, nes kūno raumenys negali išlaikyti svorio. Tokiu atveju biomechanikos specialistai ligoniui suprojektuoja vaikštynę, turinčią keltuvą, kuris laiko žmogaus kūną, pakeltą nuo žemės, padeda jį lengviau valdyti.

„Naudodamasis tokia vaikštyne, pacientas gali lengviau judėti, nors visu savo kūno svoriu nesiremia į žemę. Jo kūnas pamažu stiprėja, kol vaikštynės judėjimui visiškai nebereikia“, – pasakoja J. Griškevičius.

Jis taip pat pabrėžia, kad biomechanikos specialistai kuria ir sudėtingesnius įrenginius, pavyzdžiui, reabilitacinius robotus, kurie moko žmones vaikščioti. Toks prietaisas pilnai atkartoja žmogaus eisenos biomechaniką, t. y., kaip žmogaus kojos juda jam einant, ir perteikia šį judesį kojoms.

Biomechanikos specialistams reikia inžinerinių žinių

VILNIUS TECH ekspertas taip pat atkreipia dėmesį, kad biomechanikas yra ir medicinos inžinierius, atliekantis svarbų vaidmenį, kuriant įvairius medicinai, sveikatos apsaugos sričiai reikalingus sprendimus. Jo darbas susijęs su medicininių įrenginių, prietaisų, technikos projektavimu ir vystymu, tyrimais, bandymais bei šių vykdomų procesų įvertinimais.

„Medicina yra itin plati sritis, o teikiant sveikatos paslaugas naudojama įvairi technika – nuo paprasčiausios pipetės ar pinceto, iki kompiuterizuotoje chirurginėje operacinėje esančių prietaisų. Pastarojoje naudojami medicininiai robotai padeda atlikti chirurgines intervencijas“, – vardija profesorius.

Jo teigimu, medicinos inžinieriai bei biomechanikai bendradarbiauja su valstybinėmis įmonėmis, nes visa medicinos technika turi būti reglamentuota, atitikti reikalavimus, keliamus rinkoje; su R&D įmonėmis, kuriose kuriami ir projektuojami individualizuoti sąnarių implantai ar kitokie medicinos įrenginiai.

 Biomechanika (Simo Bernoto nuotr.)

Taip pat ir su medicinos centrais – ligoninėse naudojama medicininė įranga, kurią reikia prižiūrėti, įrengti, apmokyti ja dirbti specialistus, spręsti kylančias technines problemas. Biomechanikos specialistai glaudžiai bendradarbiauja ir su medicinos įrangos gamintojais, kurie atstovauja pasaulinius gamintojus, užsiima produktų tiekimu, pardavimais, priežiūra ir kt.

„Biomechanikų galimybės darbo rinkoje – itin plačios, o šių specialistų paklausa ateinančiais metais tik augs. Lietuvoje šie specialistai projektuoja ir gamina implantus, protezus ir ortopedines priemones, pritaiko jas žmonėms, prižiūri ligoninėse naudojamą medicinos techniką ir priemones, apmoko ja dirbti medicinos personalą“, – sako J. Griškevičius.

Šiuo metu vyksta Bendrasis priėmimas į bakalauro ir vientisąsias studijas, kurio metu registruojami prašymai, laikomi stojamieji egzaminai ir kt.

Daugiau informacijos apie galimybes studijuoti VILNIUS TECH galima rasti čia.

Daugiau informacijos apie Biomechanikos ir kitas Mechanikos fakultete siūlomas studijų programas stojantiesiems galima rasti čia.