„Žinoma, jei kalbama apie lėktuvų techninį aptarnavimą, tai daugiau šioje srityje yra dirbančių vyrų, tačiau kalbant apie kitas aviacijos vadybos sritis, radikalaus lyčių pasiskirstymo nėra. Šiuo metu Kazimiero Simonavičiaus universiteto vykdomoje Aviacijos vadybos bakalauro studijų programoje mokosi apie 60 procentų merginų bei 40 procentų vaikinų, kurie ateityje planuoja rinktis karjeros kelią aviacijos srityje” – teigia Kazimiero Simonavičiaus universiteto Verslo inovacijų mokyklos vadovė, Aviacijos vadybos studijų programos kūrėja Deimantė Žilinskienė.

Kazimiero Simonavičiaus universitetas vienintelis Lietuvoje vykdo Aviacijos vadybos bakalauro studijas

2013 metais Kazimiero Simonavičiaus universitetas tapo vienintele aukštojo mokslo institucija Lietuvoje bakalauro lygmenyje ruošiančia aviacijos vadybos specialistus. Programos sėkmę lėmė specializuotas įvairias aviacijos sritis apimantis studijų turinys bei suburtas itin kvalifikuotas tarptautinis dėstytojų kolektyvas. „Tuo metu pagrindinis tikslas buvo pritraukti aviacijos srities specialistus - praktikus, kurie dirba bei bendradarbiauja su didžiausiomis aviacijos įmonėmis ir oro uostais arba yra įkūrę savo aviacijos įmones, nes būtent tokia praktinė patirtis suteikia studentams didžiausią vertę. Tad apžvelgus laikotarpį nuo studijų programos įgyvendinimo pradžios iki dabar – užsienio dėstytojų kolektyvas išaugo labai stipriai. Šiuo metu programoje dirba daugiau nei 80 procentų užsienio dėstytojų iš viso pasaulio, pradedant nuo Jungtinės Karalystės ir JAE, baigiant JAV, Graikija, Vokietija ir kitomis Europos šalimis. Vieni iš studentų mylimiausių dėstytojų yra Jack Romero, kuris yra vienas iš British Airways įkūrėjų, Lauris Mikelsons – Air Baltic viceprezidentas, taip pat IATA (Tarptautinės oro transporto asociacijos) atstovas – Diogenis Papiomytis ir daugelis kitų“, – studijų programos kūrimo bei vystymo žingsnius prisimena D. Žilinskienė.

Aviacijos vadybos studentų ir absolventų įsidarbinamumo rodikliai – itin aukšti

Kazimiero Simonavičiaus universiteto Aviacijos vadybos studijų programos tiek studentų, tiek absolventų įsidarbinamumo rodikliai – itin aukšti, čia rengiami specialistai yra labai gerai vertinami darbdavių.

,,Tiesą sakant, labai didžiulį studentų įsidarbinamumą matome dar studentams net nepabaigus studijų – dar studijuojant, dažniausiai nuo antro studijų kurso, kuomet studentai atlieka praktikas, po kurių sėkmingai ir įsidarbina labai įvairiose aviacijos srityse – tiek avalinijose, aviakompanijose, oro uostuose. Tai leidžia studentams dar studijų metais sukaupti didžiulę praktinę patirtį bei įgyti teorinių žinių. Na, o mūsų, kaip universiteto, užduotis yra sudaryti geriausias sąlygas mūsų studentų įviariapusiam potencialui ir galimybėms skleistis.

Na, o jeigu kalbėti skaičiais, tai matome, kad daugiau kaip 92 proc. KSU Aviacijos vadybos absolventų sėkmingai įsidarbina po studijų baigimo ir kuria arba tęsia savo karjeras aviacijos industrijoje, kurioje nepaprastai reikia tokių profesionalių specialistų. Apie didžiulį poreikį girdime ir iš mūsų socialinių partnerių – aviacijos industrijoje veikiančių darbdavių tiek oro uostų, tiek avialinijų ar aviakompanijų, su kuriais palaikome labai glaudų ryšį ir kurie vertina mūsų studentus bei absolventus kaip kuriančius didžiulę pridėtinę vertę. Tai matome ir per mūsų studentų sėkmės istorijas, kuomet pabaigtos studijos absolventams atveria dar didesnes karjeros galimybes, pavyzdžiui, po studijų baigimo ne vienas mūsų studentas tapo didžiųjų aviacijos įmonių padalinių ar kitais vadovais. Tad nepaprastai džiaugiamės didžiuliu intelektiniu potencialu, kurį rengiame KSU”, – teigia KSU Verslo inovacijų mokyklos vadovė Deimantė Žilinskienė.

Deimantė Žilinskienė

KSU Aviacijos vadybos studijos atitinka aukščiausius kokybės standartus pasaulyje

Nuo 2020 metų KSU tapo Autorizuotu IATA (Tarptautinės oro transporto asociacijos) mokymų centru. Tokią akreditaciją gauna tik tos organizacijos, kurios atitinka aukščiausius kokybės bei profesinės kvalifikacijos standartus aviacijos bendruomenėje. KSU aviacijos vadybos programos studentai dar studijų metais turi galimybę gauti du IATA sertifikatus, įrodančius jų profesines kompetencijas, kurie suteikia papildomą pridėtinę vertę siekiant tolimesnės karjeros aviacijos srityje, ką itin vertina darbdaviai iš viso pasaulio. Taip pat nuo 2022 m. KSU tapo ir Nacionalinės Aviacijos Asociacijos (LAVIA) nariu, siekiant dar labiau prisidėti kuriant profesionalią aviacijos bendruomenę Lietuvoje.

„Dar studijų metais studentai sėkmingai įsidarbina aviacijos industrijos įmonėse, nes specialistų šioje sferoje labai trūksta. Tad jų poreikis ir paklausa yra išties milžiniška. Jau antrais studijų metais studentai gauna darbo pasiūlymų ir iki studijų baigimo dalis spėja pakilti karjeros laiptais. Tai yra didžiulis sėkmės rodiklis. Daugelis aviacijos srities darbdavių pageidauja, kad darbuotojas turėtų patirties aviacijos srityje, tad, manau, jog aviacijos vadybos studijos yra puiki galimybė, atverianti daugelio įmonių duris. Džiaugiuosi, jog Kazimiero Simonavičiaus universiteto absolventai, baigę aviacijos studijas, atitinka visame pasaulyje taikomus reikalavimus šioje srityje“, – puikiais aviacijos vadybos studijų absolventų pasiekimais džiaugėsi programos vadovė.

Nuo 2022 metų Kazimiero Simonavičiaus universitetas pradėjo bendradarbiavimą su viena iš prestižiškiausių Jungtinės Karalystės aukštųjų mokyklų – Coventry universitetu, su kuriuo vykdo dvigubo diplomo Aviacijos vadybos bakalauro studijų programą. Studentai gali studijuoti du metus Kazimiero Simonavičiaus universitete ir metus – Coventry universitete, Jungtinėje Karalystėje, kur taip pat ir atlieka praktiką. Sėkmingai baigę aviacijos vadybos studijas studentai gauna dviejų itin stiprių universitetų aviacijos srityje – KSU ir Coventry, diplomus, kurie atveria dar platesnes karjeros perspektyvas.

Pagrindinis dėmesys yra skiriamas komercinei aviacijai

Į klausimą, kokie žmonės renkasi aviacijos studijas, Kazimiero Simonavičiaus universiteto Verslo inovacijų mokyklos vadovė ir aviacijos studijų programos kūrėja Deimantė Žilinskienė atsakė, jog vieni studentai yra tie, kurie myli aviaciją ir jau turi patirties aviacijos industrijoje, avialinijose, oro uostuose ar yra pabuvę stiuardais ir jau vienaip ar kitaip susiję su šia sritimi, todėl įsivaizduoja, ko gali tikėtis studijų metu. Kiti – ką tik mokyklą baigę jaunuoliai, kuriems patinka keliauti ir skraidyti lėktuvais, būti oro uostuose. Šiuos žmones jungia didžiulė meilė aviacijai ir noras tapti jos dalimi, kuri yra tarsi atskiras pasaulis.

Aviacijos vadyba apima pačias įvairiausias sritis – vadovavimo, marketingo, finansų, žmogiškųjų išteklių valdymo ir mokymų, teisės, krovinių gabenimo, antžeminio lėktuvų aptarnavimo, strateginio valdymo, startuolių kūrimo, oro uosto planavimo, keleivių aptarnavimo bei kitus procesus. Tad aviacijos vadybos studentai turi puikią galimybę išbandyti save skirtingose srityse, tačiau pagrindinis dėmesys yra skiriamas komercinei aviacijai.

„Mano patarimas, jeigu jūs širdyje jaučiate norą būti aviacijos industrijoje - bet kurioje iš daugybės galimų - tai būtinai ir rinkitės šią sritį, nes patirtis rodo, kad aviacija yra ta specifinė sritis, kuri tampa ne tik profesija, bet ir gyvenimo būdu. Tad, jei svajoji rinktis aviaciją, tai ir reikėtų savęs paklausti, kur geriausiai jautiesi, ką norėtum daryti, su kokiais žmonėmis nori susipažinti, kuo pats nori tapti? Tas jausmas ir jaudulys, kurį patiriate laukdami savo skrydžio oro uoste ar keliaudami, gali tapti jūsų kasdienio darbo ir gyvenimo dalimi, kuri tikrai neleis nuobodžiauti“, – visus, svajojančius rinktis aviacijos studijas, Deimantė Žilinskienė drąsina neatidėlioti savo planų ir kreiptis į Kazimiero Simonavičiaus universiteto priėmimo skyrių.

Daugiau apie Aviacijos vadybos bakalauro studijų programą: https://ksu.lt/priemimas/bakalauro-studijos/aviacijos-vadyba/

Registruokis asmeninei konsultacijai priemimas@ksu.lt