Kelio sąnarį tausojančios operacijos pasaulyje atliekamos jau daugelį metų – blauzdikaulio osteotomija Europoje pirmą kartą atlikta 1950 metų pabaigoje, o pastaruoju metu jų skaičius itin auga ir Lietuvoje. Tą lėmė atsiradę geresni, anatomiškesni implantai, užtikrinantys pakankamą stabilumą, kad operuota koja būtų galima minti iš karto operacijos.

„Jeigu padilęs žmogaus kelio sąnarys, mes galime pasiūlyti arba pilną, arba dalinį jo keitimą. Žinoma, atsižvelgdami į ligos sunkumą galime taikyti kelio sąnarį išsaugančias procedūras, pavyzdžiui, blauzdikaulio proksimalinės dalies valgizuojančią osteotomiją, kurios metu pakeisdami anatominę kojos ašį pakeičiame ir apkrovimo, jėgos ašį, o tada visas krūvis vaikštant tenka į išorinę kelio pusę, kur yra sveikesnis sąnarys, tad jau iškart po operacijos pacientai jaučiasi geriau. Deja, negalime drąsiai teigti, kad po šios procedūros vėliau nereikės keisti kelio sąnario. Protezavimo gali prireikti ir nelabai galime pasakyti, kada tai nutiks – vieniems nieko papildomai nereikia penkerius, kitiems dešimt ar net penkiolika metų, kol komfortiškai gyvena su savo sąnariu. Bet jeigu jau atsiranda tokio pobūdžio pokyčių, žinome, kad sąnario dilimo ir ligos progresas bet kokiu atveju bus spartus, ir ilgainiui vis tiek jis nepasveiks kitais būdais. Atlikdami šią operaciją pacientams pabrėžiame, kad jo kelio sąnario sveikesnio nepadarome – koks jis buvo, toks ir liks, mes tik pakeičiame apkrovimo taškus į sveiką pusę, leisdami ilsėtis blogajai. Beje, žinodami, kad dažnai šios procedūros atliekamos kartu su artroskopine operacija, tos pačios invazijos metu mes dar apžiūrime ir kelio sąnarį, jeigu reikia, sutvarkome meniską, nes neretai jis dėl perkrovimo taip pat būna suplyšęs. Vienas pagrindinių šios operacijos privalumų – išsaugomas nuosavas kelio sąnarys, tad po procedūros jau sugijus kaului yra gerokai mažiau apribojimų, negu jų būtų po protezavimo. Deformacija kartais būna labai akivaizdi, mes matome ją net išoriškai, labai dažnai pažeistos būna abi kojos, ir tokiems pacientams operuojame jas po vieną, paprastai pradėdami nuo tos, kurios būklė sunkesnė“, – pasakoja „Nordclinic“ gydytojas ortopedas-traumatologas Arnoldas Sipavičius.

„Nordclinic“ gydytojas ortopedas-traumatologas Arnoldas Sipavičius

Dažniausi pacientai – aktyviai sportuojantys

Kelio sąnario bėdos dažniausiai pradeda kankinti aktyviai sportuojančius vyrus, pavyzdžiui, maratono bėgikus ar kitus fiziškai aktyvius žmones. Kartais būtent aktyvumas ir lemia sąnario problemas. „Žmogus jaučia diskomfortą, jam pradeda skaudėti kelio sąnarį, tada pacientai kreipiasi į traumatologą. Padaromos rentgeno nuotraukos, kur matomi ašies pokyčiai, dar papildomai skiriame magnetinį rezonansą, kur galime pamatyti pokyčius jau kaule, taip pat šis tyrimas gali mums parodyti, kokia kremzlės, menisko ar raiščių būklė. Mūsų pacientai labai įvairūs, gali būti ir labai jauni. Jeigu jau skauda būnant dvidešimties ir yra visi išvardinti pokyčiai, reiškia, jau laikas šią procedūrą atlikti. Tam, kad saugiai atliktume osteotomiją, kaulo nupjovimą, reikia apsaugoti struktūras, reikia didesnio pjūvelio, kad pjaunant nebūtų sužaloti kiti audiniai. Privalome būti pakankamai tikslūs ir išlaikyti plane apskaičiuotą milimetrų ar laipsnių ašies pokytį. Tam ir reikia šiek tiek didesnio pjūvelio. O du maži pjūveliai lieka kelio sąnario srityje – žemiau sąnario atliekamas maždaug iki penkių centimetrų pjūvis, o jau iš dalies įpjovus blauzdikaulį išplečiamas tarpas vidinėje pusėje, pasikeičia kojos ašis, ir atitinkamai krūvis persiskirsto iš vidinės į išorinę pusę. Norint išlaikyti teisingą ašį, prie blauzdikaulio prisukama speciali tik šiai operacijai skirta titaninė plokštelė, kuri fiksuojama sraigtais“, – pasakoja gydytojas ortopedas-traumatologas A. Sipavičius.

Anot mediko, blauzdikaulio osteotomija atliekama siekiant trijų rezultatų: perkelti svorį nuo artrito pažeistos kelio dalies į sveikąją pusę, ištaisyti netinkamą kojos ašį ir pailginti kelio sąnario tarnavimo laiką. Tad kelio skausmą jaučiantys pacientai turėtų ilgai nelaukti ir kreiptis į medikus.

Užsakymo nr.: PT_89226275