Ar žinote, kodėl anuomet, lietuvių sodybose, augdavo ąžuolai ir liepos? Medžiai tvirti ir nuostabūs, tikrai, tačiau ne ką mažiau svarbi jų sodinimo tradicija – per krikštynas, iš bažnyčios grįžę krikšto tėvai mergaitei pasodindavo liepą, o berniukui ąžuolą. Tvari, kartu su vaikais auganti dovana jiems kasdien primindavo svarbią dieną. Krikštynos daugybę metų yra tradicijomis apipinta, viena gražiausių šeimos švenčių, svarbus krikščionybės sakramentas.

Ne mažiaus svarbūs šios šventės dalyviai – krikštatėviai. Dažniausiai būti jais kviečiami artimiausi šeimai žmonės: broliai, seserys, giminaičiai ar geri draugai. Su krikšto tėvais šeima bendrauja, palaiko ryšius, senovėje sakydavo, kad nėra nieko baisiau nei su kūmais susipykti. Krikštatėvių pareiga – rūpintis savo pakrikštytu vaiku, jam padėti, jį globoti ir netgi, jei tėvų neliktų, jį užauginti.

Jei per krikštynas laikomasi senųjų tradicijų, krikšto tėvams tenka daug įpareigojimų: jie ne tik rūpinasi vaiko krikšto drabužėliais, bet ir patys prieš krikštynas vaikelį turi išmaudyti ir aprengti. Balta krikštynų spalva simbolizuoja kūdikio tyrumą ir nekaltumą. Krikšto mama būtinai atsineša tortą, o krikšto tėtis aukoja bažnyčiai. Krikšto tėvai paruošia ir dovanų kraitę, kurioje pagal senas tradicijas būtinai turi būti gabalėlis duonos, kad vaikas visada turėtų, ką valgyti, adata su siūlu, kad turėtų kuo apsirengti, kruopų, kad gyvenimas būtų sotus, česnako skiltelė, kad apsaugotų nuo piktųjų dvasių, vilnonės kojinės, kad visada būtų sveikas.


Šiandien simbolinės dovanos dovanų kraitėje dažnai užmirštamos, tačiau tradicija kūdikiui dovanoti iš mados neišeinančias, ilgus metus nešiojamus, nenuvertėjančius daiktus, išlieka. Šiuolaikinėse krikštynose tokios dovanos įgauna dar daugiau svarbos ir prasmės. Dažniausia per krikštynas dovanojami papuošalai iš brangiųjų metalų. Jei jie papuošti dar ir brangiaisiais akmenimis ar deimantais, jie tampa ne tik gražia, bet ir vertinga ir prisiminimus saugančia dovana, bei svarbiausia – investicija.

„Jei šeimoje nebuvo tradicijos dovanoti papuošalus ar perduoti juos iš kartos į kartą, krikštynos yra gera proga tokią tradiciją pradėti, – sako gemologė, vienintelė Baltijos šalyse Izraelio deimantų biržos narė ir deimantų namų Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Palangoje „The Factory Diamonds and Jewellery by Ribas“ įkūrėja Dana Ribas. Dana Ribas pastebi, kad pačios populiariausios krikštynų dovanos yra auksiniai, deimantais puošti kryželiai, kuriuos krikšto tėvai pašventina per krikštynas. Krikštynų dovana mergaitei gali tapti ir deimantais puošti auskarai. Dar vienas originalus pasirinkimas – deimantais puoštos auksinės raidės-pakabukai. Krikšto tėvai mielai perka ir raudonas juosteles-apyrankes su deimantu: tikima, kad jos saugo nuo blogos akies ir neša vaikui sėkmę.

Ypatinga krikštynų dovana – laisvasis deimantas. Deimantai į „The Factory Diamonds and Jewellery by Ribas“ salonus atkeliauja iš Izraelio deimantų biržos. „Tai atrinkti, kokybiški, turintys aukščiausios klasės sertifikatus laisvieji deimantai, – sako Dana Ribas ir priduria, kad deimantų namuose galima užsisakyti norimos formos, dydžio, skaidrumo ir briaunavimo deimantą, o narystė Izraelio deimantų biržoje užtikrina geriausią kainą.


„Ar būtų geri, ar blogi laikai, deimantų vertė kyla. Priežastis – visiškai paprasta: deimantų iškasama vis mažiau ir mažiau, jų atsargos – baigtinės. Štai kodėl deimantas yra vertinga investicija į šeimos tradicijas, nuostabi, iš kartos į kartą perduodama relikvija, – visiškai tikra gemologė Dana Ribas.

Kad ir kaip keistųsi krikštynų tradicijos, dovanos visada išliks vienu svarbiausiu šventės akcentu. Dovanoti bet ką, apipilti svarbiausią šventės dalyvį menkaverčiais daiktais šiandien yra nei tvaru, nei madinga. Ir nuostabu, jei šeimai kyla mintis šią svarbią dieną pažymėti viena, bet ypatinga dovana.

Senovėje lietuviai tikėjo, kad smagios krikštynos vaikui dovanos sėkmingą gyvenimą. Panašu, kad ir šiais laikais tokia idėja sklando ore, – krikštynų šventė su dvasinga pradžia bažnyčioje, gėlėmis, spalvingais tortais, nuostabiomis fotografijomis ir ypatingomis dovanomis yra iš toli ataidėjęs pažadas apie gražias, ramias ir taikias dienas.