Galimybė mokėti už elektrą pagal vienos arba dviejų laiko zonų tarifus – ne naujiena. Tokia atsiskaitymo tvarka taikoma jau ne pirmą dešimtmetį. Jei esame pasirinkę vienos laiko zonos tarifą, elektros kaina išlieka vienoda ir darbo dienomis, ir savaitgaliais, ir naktį, ir dieną. Jei tarifas dviejų laiko zonų, darbo dienomis mokame brangiau, naktimis ir savaitgaliais – pigiau. Nepriklausomi elektros energijos tiekėjai, siūlydami tiek standartinius, tiek alternatyvius planus, šį principą išlaiko.

Kokiais kriterijais apskritai turėtume vadovautis rinkdamiesi planą?

Akys, žinoma, pirmiausia krypsta į kainą už kilovatvalandę. Ir ji yra neginčijamai svarbi, tačiau visų pirma turėtume įvertinti savo poreikius, elektros energijos sąnaudas ir finansinio planavimo principus.

„Pirmiausia vartotojui reikėtų įvertinti, kiek elektros energijos jis suvartoja, – pabrėžia elektros tiekėjo „Perlas Energija“ vadovas Vilius Juraitis. – Dažniausiai būtent tuo remiantis sudaromi elektros energijos tiekėjų planai. „Perlas Energija“ siūlo tris planus, pritaikytus skirtingam elektros energijos kiekio suvartojimui.

Planas „Standartinis“ rekomenduojamas, kai suvartojama maždaug iki 190 kWh per mėnesį, „Namai“ – nuo 190 kWh iki 600 kWh. „Namai plius“ rekomenduojamas itin daug elektros, 600 kWh ir daugiau, per mėnesį suvartojantiems namų ūkiams. Tad žinodami, kiek elektros energijos suvartojate, planą išsirinksite nesunkiai.“

Visi šie planai, pasak V. Juraičio, gali būti pastovaus tarifo (standartiniai) arba kintamo tarifo („Birža+“). Pastovaus tarifo planas tiks, jei ypač vertinate stabilumą, nesate linkę rizikuoti: tokį planą pasirinkę visą sutarties galiojimo laikotarpį mokėsite joje nurodytą kainą nepriklausomai nuo situacijos rinkoje.

Elektra

„Biržos+“ planai rekomenduotini tiems, kurie visada nori rinkos situaciją atitinkančios kainos, domisi elektros energijos prekyba. Šiuo atveju elektros tarifas nuolat kinta priklausomai nuo elektros energijos kainos Šiaurės Europos šalių elektros biržoje „Nordpool“.

Pasirinkę pastovaus tarifo planą, išvengtumėte nuostolių staiga smarkiai pakilus elektros energijos kainai biržoje. Elektros energijos rinkos ekspertų teigimu, svarbu ir laikas, kada pastovaus tarifo plano sutartis sudaroma: sausį rinkos kainos įprastai būna aukštesnės, tad tokiu metu ją sudarę kitą sezoną už elektros energiją galite ir permokėti.

Kintami tarifai yra mažesni už fiksuotus tarifus, todėl iš pirmo žvilgsnio atrodo ypač patraukliai. Tačiau jau rytoj situacija rinkoje gali kardinaliai pasikeisti, ir tada teks už elektrą mokėti brangiau, nei planavote. Antra vertus, tokia pat tikimybė, kad elektros energija gali ir smarkiai atpigti. Jei esate iš tų, kuriems patinka sekti situaciją biržoje ir pagal tai modeliuoti savo gyvenimo ritmą, kintamo tarifo planas jums tinka.

Kuris planas – fiksuoto ar nefiksuoto tarifo – naudingesnis finansiškai? Rizikuoti nebijantys vartotojai mano, kad ilgainiui jie išloš, tačiau specialistai teigia, kad per ilgesnį laikotarpį tiek fiksuoto tarifo plano, tiek kintamo tarifo plano kaštai suvienodėja.

Svarbu žinoti laiką, kada elektros energijos suvartojama daugiausiai

„Kad ir kokį planą išsirinktumėte, jis gali būti vienos arba dviejų laiko zonų“, – tęsia V. Juraitis. Prieš pasirenkant vieną iš jų, svarbu atkreipti dėmesį, kuriuo savaitės ir paros metu elektros energijos suvartojate daugiausiai.

Vienos laiko zonos tarifas visada išlieka toks pats, o dviejų laiko zonų tarifas skaidomas į dieninį ir naktinį. Žiemos laiku dieninis tarifas taikomas darbo dienomis nuo 7 iki 23 valandos, vasaros laiku – nuo 8 iki 24 valandos. Naktinis tarifas žiemos laiku taikomas darbo dienomis nuo 23 iki 7 valandos, vasaros laiku – nuo 24 iki 8 valandos ir visą parą savaitgaliais tiek žiemos, tiek vasaros laiku.

Jei jau dabar už elektrą mokate dviejų laiko zonų tarifu, tai sužinoti nebus sunku – reikės tik peržvelgti pastarųjų metų rodmenis ir juos palyginti. Specialistų teigimu, jei bent 30 proc. elektros suvartojate naktimis ir savaitgaliais, dviejų laiko zonų tarifas jums yra tinkamesnis.

Išsirinkti tarifą padės ir savo įpročių, dienotvarkės įvertinimas. Jei namo grįžtate tik vakarais, prietaisus kraunate naktimis, skalbiate savaitgaliais – palankesnis dviejų laiko zonų tarifas. Jei dirbate iš namų ir tuo pat metu ruošiate valgį, skalbiate, o savaitgalius leidžiate ne namuose, arba dirbate naktimis ar savaitgaliais – naudingesnis vienos laiko zonos tarifas.

Elektra

„Kuris planas palankesnis, priklauso nuo kliento gyvenimo būdo ir įpročio vartoti elektros energiją. Gyventojai, daugiau laiko praleidžiantys namuose dienos metu, įprastai naudoja elektros prietaisus dieną, o tie, kurie dieną namuose būna mažiau, grįžta namo vakare, suvartoja elektros energijos ir vakarais. Vienos zonos planas gali būti palankesnis, jeigu klientas elektros energiją dažniausiai vartoja darbo dienomis ir dienos metu – pavyzdžiui, jei dirba naktinį darbą arba dirba savaitgaliais ir namuose nebūna vakarais bei įprastinėmis nedarbo dienomis. Jei gyventojas elektros energiją vartoja tolygiau, palankesnis tampa dviejų laiko zonų tarifo planas“, – pataria nepriklausomo elektros energijos tiekėjo „Perlas Energija“ vadovas Vilius Juraitis.

Vilius Juraitis

Renkantis geriausią kainos pasiūlymą, vertėtų įvertinti ir įpročių pokyčius dėl COVID-19, ir netgi vis realiau atrodančius planus darbo savaitę trumpinti iki keturių dienų.

„Svetainėje perlasenergija.lt/#skaiciuokle rasite skaičiuoklę: jums pakanka į ją įvesti vidutiniškai per mėnesį suvartojamą elektros energijos kiekį arba vidutinę sumą, mokamą už elektros energiją per mėnesį, ir sistema išrenka jums tinkamiausią planą, lieka tik apsispręsti, kuris variantas jums patrauklesnis – pastovesnė kaina ar mokėjimas už elektrą to mėnesio biržos kaina. Kad ir koks būtų jūsų išsirinktas planas, taip pat galite pasirinkti ne tik, koks tarifas bus taikomas – vienos ar dviejų laiko zonų, bet ir kokią energiją vartosite (tik žaliąją ar ne), “, – sako „Perlas Energija“ vadovas.

Kokio tarifo planas populiaresnis?

„Tarkim, klientas suvartoja maždaug 150 kWh elektros energijos per mėnesį, t. y. gyvena maždaug dviejų kambarių bute su standartiniu kiekiu elektros prietaisų. Jei jis pusę elektros energijos kiekio suvartoja darbo dienomis dienos metu ir pusę – naktį ar savaitgaliais, tokiam klientui reikėtų rinktis planą „Standartinis“.

Jei jis rinktųsi vienos laiko zonos tarifą, per mėnesį mokėtų 23,85 euro, jei rinktųsi dviejų laiko zonų tarifą – 22,65 euro, – pateikia pavyzdį V. Juraitis ir apibendrina: – Didžiajai daliai mūsų vartotojų labiau apsimoka dviejų laiko zonų planai, kadangi antrasis, vadinamasis naktinis tarifas, įprastai būna mažesnis. Vienos laiko zonos tarifas labiau apsimoka tik išskirtiniais atvejais.

Žinoma, svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad norint pakeisti tarifą reikėtų kreiptis į savo elektros tiekėją arba ESO, nes gali tekti keisti ar perprogramuoti elektros skaitiklį.“

Užsakymo nr.: PT_87946517