Pasirinkimas nepriklauso nuo kaimynų sprendimo

Bene dažniausias klausimas, kurį užduoda daugiabučių namų gyventojai – ar elektros energijos tiekėją visi namo gyventojai turi pasirinkti vieningu sprendimu? Juk kai kurie tvirtai įsitikinę: jei į namą ateina vienas laido kabelis, vadinasi ir tiekėjas visiems turi būti tas pats.

Tai – klaidingas supratimas, sako nepriklausomo elektros energijos tiekėjo „Perlas Energija“ vadovas Vilius Juraitis ir paaiškina: nors elektros infrastruktūra ir tinklas visiems yra bendras, elektros energiją juo perduoti gali bet kuris VERT licencijuotas elektros energijos tiekėjas. Panašiai, kaip ir šviesolaidinio interneto kabeliu gali keliauti bet kurio interneto tiekėjo internetas.

„Elektros energiją tiekia nepriklausomi tiekėjai, o ESO savo ruožtu yra atsakinga už bendrą infrastruktūrą ir rūpinasi, kad tiekiama elektra pasiektų vartotojus. Tad daugiabučiuose kiekvienas butas savo nuožiūra, gali pasirinkti jam labiausiai priimtiną elektros energijos tiekėją nepriklausomai nuo to, ką nusprendė jų kaimynai. Net jeigu kaimynai pasirinks kitą elektros energijos tiekėją nei jūs, iš esmės niekas nepasikeis – naujų laidų, skaitliukų ar įvadų vartotojams keisti tikrai nereikės“ – sako V. Juraitis.

Vilius Juraitis

Taigi, elektros energijos tiekėją gyventojai renkasi individualiai, pagal savo poreikius, bet kas tuomet yra atsakingas už elektros energijos tiekėjo pasirinkimą bendrojo naudojimo patalpoms?

Šiuo atveju tiekėją išrinkti turėtų namą administruojanti įmonė, kuri gali nuspręsti pati arba skelbti konkursą. Tačiau tuo gyventojams kol kas rūpintis nereikia, nes tiekėjus bendrosioms daugiabučių namų patalpoms reikės rinktis tik trečiajame elektros energijos liberalizacijos etape, kuris vyks kitais metais.

Nepasirinkusiems tiekėjo mokėti teks daugiau

Be abejonės, natūralu, kad vartotojams iškyla klausimų ir dėl būsimos elektros kainos. „Perlas Energija“ vadovas V. Juraitis patikina: kainos mažėjimas arba augimas nuo elektros rinkos liberalizacijos niekaip nepriklauso. O tai, kokį elektros energijos tiekėją pasirinks kaimynai, įtakos kainai irgi neturės.

„Tiekėją kiekvienas objektas – šiuo atveju butas – renkasi individualiai. Vien dėl to, kad visi daugiabučio namo gyventojai pasirinks tą patį arba skirtingus tiekėjus, elektros energijos kaina nei didės, nei mažės, – sako V. Juraitis. – Maždaug pusę kainos už elektros energijos kilovatvalandę reguliuos Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT), kitą pusę kainos lems elektros biržos kaina ir tiekėjų konkurencija.“

Elektra

Vis dėlto tiems, kurie nepasirinks nepriklausomo elektros energijos tiekėjo laiku, mokėti už elektrą teks daugiau. Nuo sausio mėnesio tokie vartotojai pateks į vadinamąjį garantinį tiekimą, tad tolimesnį elektros energijos tiekimą 6 mėnesius jiems užtikrins garantinis tiekėjas (ESO).

Elektros energetikos įstatymas numato, kad tiekėjo nepasirinkusiems vartotojams elektros kaina bus apskaičiuojama su antkainiu, praėjusio mėnesio vidutinę biržos kainą dauginant iš koeficiento 1,25 – vadinasi, kaina bus 25 procentais didesnė.

„Šiuo atveju vartotojui finansiniu atžvilgiu būtų naudingiau pasirinkti vieną iš galimų nepriklausomų elektros energijos tiekėjų, o, esant poreikiui, sutartį vėliau nutraukti ir sudaryti su kitu tiekėju“, – pataria „Perlas Energija“ vadovas.

Pasirašius neterminuotą sutartį, tiekėjo keitimas nesukels sunkumų: tereikės pasirašyti sutartį su nauju elektros energijos tiekėju. Senoji sutartis bus nutraukta automatiškai arba apie tai informavus esamą tiekėją. Jei nuspręsite pasirašyti terminuotą sutartį, atkreipkite dėmesį į joje nurodytas sutarties nutraukimo sąlygas, mat dažnu atveju paslaugos tiekėjai prašo grąžinti suteiktas nuolaidas, nustato įvairias kitas sutarties nutraukimo sąlygas.

Daugiau informacijos apie tai, kaip galima pakeisti elektros energijos tiekėją, rasite ČIA.

Užsakymo nr.: PT_87972587