„Išmanieji skaitikliai automatiškai nuskaito suvartotus elektros ar vandens rodmenis, todėl vartotojams nereikia papildomai nurašyti, deklaruoti ar skaičiuoti mokėtinos sumos. Sąskaitos yra apskaičiuojamos ir vartotojams atsiunčiamos automatiškai jiems įprastu būdu“, – aiškina M. Rauba.

Negano to, įdiegus išmaniuosius skaitiklius, atsiranda galimybė sekti savo suvartojamos energijos kiekius ir pagal vartojimo įpročius rinktis geriausiai juos atitinkančius tiekėjus, vartojimo planus.

„Mobiliojoje programėlėje vartotojas gali detaliai matyti, kada ir kiek suvartoja energijos. Tokiu būdu žmogus gali efektyviau vartoti ir dėl to sutaupyti“, – teigia specialistas.

Pasak jo, išmanieji skaitikliai ir kiti tiek industriniai, tiek neindustriniai daiktų interneto įrenginiai veikia 4G pagrindu sukurtomis technologijomis, kurios garantuoja geresnę energijos operatoriaus paslaugų kokybę. „Bitė Lietuva“ yra pirmoji ir vienintelė šalyje, nauja daiktų interneto technologija apjuosusi visą Lietuvą.

Išmanieji skaitikliai taip pat pasižymi saugiu ir koduotu duomenų perdavimu, todėl sumažėja rizika, kad jie bus „nulaužti“.

„Jų duomenys yra perduodami šifruotas kanalais, visa informacija keliauja dedikuotomis mūsų linijomis į ESO valdymo centrą. Niekas nepatenka į atvirą internetą. Vadinasi, maksimaliai apsunkėja galimybė tokius skaitiklius „nulaužti“, – aiškina M. Rauba.

Šiuo metu Lietuvoje išmaniaisiais skaitikliais naudojasi jau apie pusė milijono vartotojų. Vienas jų – vilnietis Dainius, kurio namuose prieš kelis mėnesius buvo sumontuota ši technologija. Vyras džiaugiasi, kad sulig išmaniojo skaitiklio atsiradimu nuo jo pečių nukrito nemažas rūpestis.

„Anksčiau visada turėdavau kalendoriuje pasižymėti priminimą, kad deklaruočiau rodmenis, tačiau dabar man nereikia nieko daryti – visi rodmenys automatiškai nukeliauja pas tiekėjus, o man telieka apmokėti sąskaitas“, – sako Dainius.

Nuo 2022 m. iki 2025 m. Lietuvoje numatoma iš senų į išmaniuosius pakeisti 1,2 mln. skaitiklių, o nuo 2026 m. visiems likusiems gyventojams išmanieji skaitikliai visiškai nemokamai bus keičiami pasibaigus senųjų metrologinei patikrai.