Kas paskatino pradėti „Executive MBA“ programą?

Iki „Executive MBA“ studijų dirbau įmonėje Lietuvoje ir buvau atsakinga už tarptautinį verslą bei jo vystymą. Nors karjera klostėsi puikiai, visada žinojau, kad ateityje norėsiu pagilinti savo žinias, nes tuo metu buvau baigusi tik bakalauro studijas. Juokais mėgdavau sakyti, kad magistro laipsnį įgijau per gyvenimišką patirtį, kuomet kartu su partneriu įkūrėme įmonę ir ją išplėtę galiausiai sėkmingai pardavėme. Ir nors šis etapas suteikė daug naudingų pamokų, jos buvo grįstos sprendimais „čia ir dabar“. Visuomet jaučiau poreikį įsivertinti, ar tai, ką darau, yra teisinga. Tad viena vertus, galvodama apie „Executive MBA“ studijas, norėjau įgyti žinių, kita vertus – pasitikrinti jau turimas.

Kokius esminius studijų „BMI Executive Institute“ privalumus išskirtumėte?

Nors buvau girdėjusi apie vertę kuriančias pažintis ir verslo partnerystes, užsimezgančias būtent „BMI Executive Institute“, pradėjusi „Executive MBA“ studijas telkiausi tik į paskaitas. Nors pastarosios buvo itin įdomios ir iš jų pasiėmiau žymiai daugiau nei tikėjausi, taip pat sutikau nuostabių profesionalų, su kuriais glaudų ryšį palaikome iki šiol.

Jei ne „Executive MBA“ programa „BMI Executive Institute“, didelis klausimas, ar šiuo metu būčiau ten, kur esu dabar, – technologijų įmonėje „Baltic Amadeus“. Vienas iš įmonės vadovų yra mano buvęs kursiokas, su kuriuo susipažinome būtent šių studijų metu. Baigusi jas svarsčiau, ką toliau norėčiau veikti profesinėje srityje, ir visai atsitiktinai sulaukiau skambučio iš kitos „Executive MBA“ studijų metu sutiktos kursiokės, kuri pakvietė pokalbio ir pasiūlė prisijungti prie „Baltic Amadeus“. Tad viskas įvyko itin natūraliai dėl būtent šioje programoje sutiktų žmonių. Tuo metu neturėdama konkretaus tikslo, neprašydama pagalbos, būtent dėl „BMI Executive Institute“ bendruomenės atsidūriau tinkamoje vietoje tinkamu metu. Tad visgi čia sutikti žmonės ir kartu su jais atsiveriančios galimybės yra viena didžiausių instituto kuriamų verčių.

Dar vienas privalumas, kurį išskirčiau, – galimybė studijų metu mokytis ne tik iš geriausių pasaulio verslo mokyklų profesorių praktikų, tačiau ir iš savo kursiokų. „BMI Executive Institute“ į „Executive MBA“ programą surenka patyrusius skirtingų sričių vadovus, įvairių verslų savininkus. Girdėdamas jų patirtį sau atveri naujus horizontus, daugiau sužinai apie skirtingas industrijas ir verslus, stipriai prapleti pasaulėžiūrą.

Kokį pokytį profesinėje srityje pastebėjote baigusi „Executive MBA“ studijas?

Vertinant profesinę pusę, „BMI Executive Institute“ man leido atsitraukti iš specialisto pozicijos ir atsistoti į priklausančią vadovui. Būdamas specialistu, įmonėje gebi matyti tik labai siaurą kryptį ir dažnu atveju nepastebi kitų itin svarbių veiksnių ar procesų. Tad žvelgiant iš dabartinės perspektyvos, kiek atsitraukti ir pasitelkti holistinį požiūrį buvo labai naudinga.

„Executive MBA“ programa kartu paskatino ir spartų asmeninį augimą, nesusijusį nei su įgytomis žiniomis, nei su turėtu profesiniu bagažu. Sutikau kursiokų, kurie prie programos prisijungė itin savimi nepasitikėdami, o studijas baigė visiškai pasikeitę. Tarp jų buvau ir aš – atsidūrusi tarp didelių įmonių vadovų, sau dažnai užduodavau klausimą – ką aš čia veikiu? Tačiau baimės pamažu blėso, o nerimą keitė įdomūs pokalbiai ir lygiavertės diskusijos.

Prie šio teigiamo virsmo stipriai prisidėjo ir pačioje „Executive MBA“ studijų programos pradžioje vykęs lektorės Amy Carroll kursas „Executive Presence“, padėjęs save visakeriopai išlaisvinti. Lektorė gebėjo eliminuoti kiekvieno atsineštus statusus, sudarė sąlygas atsidurti nepatogioje būsenoje, o tai visus dalyvius paskatino atsidurti vienodoje galios pozicijoje.

Ką jums reiškia būti „BMI Executive Institute“ alumne?

Akivaizdu, tai tėra tiesiog institutas. Net jeigu ne viską pavyko išmokti ar perskaityti, visi, su kuriais iki šiol palaikome ryšį, gali patvirtinti, kad tai buvo gyvenimą keičianti patirtis.

Būti „BMI Executive Institute“ alumne man reiškia priklausyti tam tikrai grupei. Žmogus, baigęs studijas šiame institute, mano akyse tarsi įgyja kokybės garantą. Kodėl? Nes iš savo patirties puikiai žinau, kad jis ar ji yra praėję tam tikras patirtis, įveikę ne vieną iššūkį ir įgiję specifinių žinių.

Svarstant, ar prisijungti prie „Baltic Amadeus“ komandos, man dideliu paskatinimu tapo faktas, kad beveik visi aukščiausio lygio vadovai yra baigę „Executive MBA“ studijas „BMI Executive Institute“. Tai man suteikė ramybės, kad mes kalbėsime ta pačia kalba, turėsime panašų požiūrį daugeliu klausimų. Itin geras jausmas būti savu tarp savų, kurie turi ambicingų tikslų ir nuolat ieško sprendimų šiems pasiekti.

„Tech Kinship“ – dar vienas naujas jūsų projektas. Papasakokite apie jį plačiau.

„Tech Kinship“ nėra mano vienos iniciatyva. Tai kurį laiką Alionos Sosunovos, „Vinted“ inžinerijos direktorės, nešiota ir galiausiai įgyvendinta idėja, kurią mes, keturios merginos iš tech srities, toliau sėkmingai vystome.

Iš pradžių šio projekto rėmuose dalinomės savo asmeninėmis patirtimis: kaip būdamos jaunos patekome į tech sritį, su kokiais išgyvenimais ir stereotipais susidūrėme. Tačiau diskutuodamos su vyrais supratome, kad tie patys iššūkiai būdingi tiek moterims, tiek vyrams, tiek dirbantiems tech, tiek kitose srityse.

„Tech Kinship“ – iniciatyva, kuria norime gvildenti nepatogias ar vis dar mažai dėmesio sulaukiančias temas, kaip perdegimas, imposterio sindromas, emocijos darbe ir daugelį kitų. Tokiu būdu norime skatinti pokyčius, kuriems reikalingos diskusijos, skirtingų nuomonių priėmimas ir apsvarstymas.

Kodėl orientuojatės būtent į tech bendruomenę?

Viena vertus, tai kilo labai natūraliai – mes visos atstovaujame technologijų įmones. Tačiau tuo pačiu tech sritis yra viena inovatyvesnių, kuriai itin rūpi darbuotojai, jų gerovė. Kitų sričių atstovai dažnu atveju tiesiog negali viešai dalintis informacija ar savo asmeniniu požiūriu. Tech industrija šiuo aspektu saugesnė – dirbantys joje dažniau linkę pasidalinti kylančiomis problemomis, nes žino, kad tai nebus panaudota prieš juos pačius ar laikoma silpnybėmis.

Kaip pavyksta viską spėti?

Ilgainiui išmokau išeiti iš perfekcionistės amplua ir daugiau darbų deleguoti kitiems. To rezultatas – gebėjimas imtis naujų projektų ir įdomių veiklų, kurias įgyvendindama vis tiek galiu išlaikyti gana aukštą kokybės kartelę. Supratinga ir motyvuojanti darbovietė – ne mažiau svarbus motyvatorius. Jaučiu didžiulę padėką savo kolegoms ir vadovui, kurie suteikia galimybę šalia kasdienių atsakomybių užsiimti ir savo projektais, nes tiki abipuse nauda – darbuotojo savirealizacija reiškia dar labiau motyvuotą ir laimingesnį darbuotoją.

Daugiau informacijos apie „BMI Executive Institute“ tarptautinę „Executive MBA“ programą ieškokite www.bmiinstitute.com.