Sertifikuoti produktai

Nuo žaliavų gavybos iki produkto ant stalo: „Lidl“ lentynose nuolatos galima rasti įvairių tvaresnių produktų, pagamintų naudojant sertifikuotas žaliavas, pavyzdžiui – šokolado, ledų ir sūrelių, kurie gaminami naudojant „Fairtrade“ ar „Rainforest Alliance“ sertifikuotą kakavą, įvairių žuvies produktų, pagamintų iš „MSC“ ar „ASC“ sertifikuotos žuvies, ar popieriaus gaminių, kuriems naudojama sertifikuota arba perdirbta celiuliozė. Ieškant su aukštesniais gyvūnų gerovės standartais siejamų produktų, visada galima rasti laisvai ar ant kraiko laikomų vištų kiaušinių, geresnėmis sąlygomis užaugintų viščiukų ar įvairių produktų, kurių sudėtyje nėra narvuose laikomų vištų kiaušinių.

Nuo pat veiklos pradžios „Lidl“ šviežių vaisių ir daržovių saugumui taiko aukštesnius nei ES standartus. „Lidl“ reikalauja, kad šioje produkcijoje būtų ne daugiau kaip penkių pesticidų ar kitų veikliųjų medžiagų likučiai, o nustatytas likučių kiekis neviršytų trečdalio leistinos normos, numatytos pagal ES reikalavimus. Šių nuostatų laikymasis yra nuolat tikrinamas nepriklausomose akredituotose laboratorijose.

Prekybos tinklas dirba su ilgamečiais ir patikimais vaisių ir daržovių tiekėjais, kurių yra reikalaujama vykdyti gerąją žemės ūkio praktiką pagal „GlobalG.A.P.“ (angl. „Good Agricultural Practice“) kriterijus. Šie reikalavimai padeda sukontroliuoti daug ūkyje vykstančių procesų – nuo produktų saugos ir kokybės iki aplinkos ir išteklių tausojimo bei kenkėjų kontrolės.

Griežtai kontroliuojama ne tik vaisių ir daržovių kokybė bei saugumas – reguliarūs laboratoriniai tyrimai atliekami ir kitiems privačių prekės ženklų produktams, ypač „Eurofins“ paženklintiems šviežiems mėsos, žuvies bei pieno gaminiams.

Aplinkai draugiški sprendimai

„Lidl Lietuva“ nuolat gerina ir prekių paskirstymo po parduotuves efektyvumą: siekiama, kad vilkikai būtų kuo naujesni, atitiktų EURO 6 standartą ir būtų maksimaliai užpildyti paletėmis, o pristačius prekes tuo pačiu vilkiku iš parduotuvių į sandėlį grąžinamos išrūšiuotos perdirbimui skirtos antrinės žaliavos.

Iš logistikos centro produktai pristatomi į aukštos energinės klasės parduotuves, kuriose naudojama iš atsinaujinančių šaltinių pagaminta elektros energija, o įrengtas LED apšvietimas įsijungia ir išsijungia automatiškai, priklausomai nuo darbo laiko. Be to, dalyje parduotuvių ant stogo sumontuotos saulės elektrinės ir šalia įrengtos elektromobilių įkrovimo stotelės.

„Lidl“ parduotuvėse taip pat rūšiuojamos visos pakuočių atliekos ir vėliau perduodamos perdirbti. Tinklas tvirtai išsako ir savo poziciją dėl maisto švaistymo – tai įvardija kaip didžiulę problemą tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje ir deda visas pastangas jos mastui mažinti. Įvairius pirkėjo nepasiekusius, bet dar tinkamus vartoti produktus „Lidl Lietuva“ atiduoda „Maisto bankui“. Netinkami žmonėms vartoti kepiniai ir daržovės perduodami ūkininkams, jais šeriantiems gyvulius, o likusios niekam netinkamos maisto atliekos atiduodamos biodujų gamybai.

Dėmesys darbuotojams

„Lidl Lietuva“ laikosi atsakingo požiūrio ne tik saugodama klimatą ir tausodama gamtos išteklius. Įmonė didžiuojasi sprendimais dėl personalo gerovės: darbuotojams moka vieną didžiausių atlyginimų tarp maisto produktais prekiaujančių didžiųjų Lietuvos prekybos tinklų, o nuo šių metų pradžios visų komandos narių darbo užmokestis padidėjo dar 5 – 15 proc.

Šiuo metu prekybos tinklo parduotuvėse, logistikos sandėlyje ir biure dirbantys daugiau nei 2,5 tūkst. žmonių apdraudžiami papildomu privačiu sveikatos draudimu, jiems taip pat suteikiamos kitos papildomos naudos ir įvairūs mokymai. Pasak „Lidl Lietuva“ personalo vadovės ir valdybos narės Sandros Savickienės, tik skiriant daug dėmesio ir rūpesčio darbuotojams, jie bus pasiryžę tobulėti ir rodyti nuoširdų dėmesį klientui.

Ką galime padaryti kiekvienas

Prekybos tinklas taip pat daug dėmesio skiria bendruomenėms ir socialiai jautrioms visuomenės grupėms. Vienas pagrindinių įmonės pasiekimų šioje srityje – jau daugiau nei ketverius metus vykdoma socialinė iniciatyva „Už saugią aplinką mūsų vaikams“. Prisidėti prie jos gali visi Lietuvos žmonės, priduodami depozitines pakuotes „Lidl“ taromatuose ir paaukodami už jas gautą sumą vaikų dienos centrams. Surinktą sumą „Lidl“ kiekvieną mėnesį padvigubina ir perveda centrus koordinuojančioms organizacijoms – „Gelbėkit vaikus“, Maltos ordino pagalbos tarnybai bei „Caritas“.

Pirkėjams elgtis atsakingiau galima ir įvairiais kitais būdais. Jeigu įmanoma, apsipirkti eikite pėsčiomis, naudokite kuo mažiau vienkartinių vaisių ir daržovių bei pirkinių maišelių ar kitų vienkartinių gaminių, rinkitės tvarumo sertifikatais (pavyzdžiui, „Fairtrade“ ar „MSC“) paženklintus produktus, o jei vis tik neatsinešėte savo maišelio, rinkitės daugkartinį „duok ruoniukui penkis“ maišelį, taip skirdami 0,05 EUR Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centrui.