Taisyklės paspirtukininkams: kaip reikia važiuoti?

Taigi, turi ar išsinuomojai įprastą elektrinį paspirtuką, važiuojantį iki 25 km/h greičiu. Jam nereikia vairuotojo pažymėjimo, dokumentų, pasirengimo, tik perskaityti ir atsiminti šias taisykles. Tegul jos būna Tavo vedlys, kaip saugiai ir draugiškai elgtis kelyje

Esi jaunesnis nei 18 metų? Spustelk čia ir susipažink su tau taikomomis Kelių eismo taisyklėmis vairuojant el. paspirtuką.

Pasiruošk važiuoti. Ką turi turėti tu ir tavo el. paspirtukas?

  1. Šalmą. Jis rekomenduojamas visiems, o jei esi jaunesnis nei 18 metų, – privalomas.
  2. Jei turi savo el. paspirtuką, turi būti tvarkingas jo stabdys ir garso signalas, gale – raudonos šviesos žibintas, priekyje – baltos.
  3. Prieš pradėdamas kelionę el. paspirtuku įsitikink, kad veikia stabdys, ar dega žibintai, tvarkingas vairo mechanizmas, tinkamas padangų oro slėgis.
  4. Prieš važiuodamas įsijunk žibintus (baltas – priekyje, raudonas – gale). Jei žibintai ar žibintas neveikia, turi dėvėti šviesą atspindinčią liemenę.


Kelionė prasideda. Kuris kelias yra tavo?

  1. Dviračių takai – el. paspirtukų takai. Tad visur, kur yra dviračių takas, važiuok juo.
  2. Visada važiuok kuo arčiau dešiniojo krašto.
  3. Automagistralėmis ir greitkeliais el. paspirtukais važiuoti draudžiama.
  4. Jei nėra dviračių tako, gali važiuoti kelkraščiu, jei kelkraštis asfaltuotas arba betonuotas.
  5. Jei kelkraštis netinkamas, gali važiuoti važiuojamąja dalimi, kuo arčiau dešiniojo krašto, nekeldamas pavojaus sau ir kitiems eismo dalyviams.
  6. Jei kelkraštyje ar kelyje yra daugiau el. paspirtukų, visi turite važiuoti viena eile.
  7. Šaligatviu gali važiuoti tik tada, kai nėra dviračių tako ir kai kelkraštis netinkamas važiuoti.
  8. Važiuodamas šaligatviu ar kelkraščiu, neturi trukdyti ar kelti pavojaus juo einantiems pėstiesiems.
  9. Pro pėsčiąjį važiuok lėčiau: su juo turi prasilenkti greičiu, kuris yra artimas pėsčiojo judėjimo greičiui, palikdamas saugų atstumą iki pėsčiojo.


Perėjos, sankryžos ir posūkiai. Kaip elgtis?

  1. Per įprastą pėsčiųjų perėją el. paspirtuką reikia vestis, važiuoti draudžiama.
  2. Jei perėja pažymėta dviem lygiagrečiomis linijomis, sudarytomis iš kvadratų, ar turi specialias pažymėtas dviračio juostas, kertančias važiuojamąją dalį, važiuoti galima, kai dega žalias šviesoforo signalas. Jei tokia perėja be šviesoforo, gali važiuoti praleidęs kertamuoju keliu važiuojančias transporto priemones.
  3. Jei nori kirsti važiuojamąją dalį ten, kur eismas nereguliuojamas, turi praleisti ja važiuojančias transporto priemones (išskyrus tuos atvejus, kai kerti išvažiavimus iš kiemų ar stovėjimo aikštelių, t. y. tą važiuojamąją dalį, į kurią vairuotojai suka).
  4. Jei važiuojant keliu tau prireikia pasukti į kairę, apsisukti ar pervažiuoti į kitą kelio pusę, rekomenduojama nulipti nuo el. paspirtuko ir jį persivesti.


Spustelk atsargumą. Kurios situacijos pavojingiausios?

  1. El. paspirtuku draudžiama važiuoti apsvaigus nuo alkoholio ar narkotinių medžiagų. Didžiausių ir sunkiausių sužalojimų patiria apsvaigę vairuotojai.
  2. El. paspirtuku draudžiama važiuoti daugiau kaip 1 žmogui. Ypač pavojinga vežti vaikus. Važiavimas dviese – dažna sunkių sužalojimų priežastis.
  3. Pavojinga vežti ant el. paspirtuko rankenų pakabintus krepšius arba maišus, nes jie trukdo vairuoti.
  4. Jei prieš tave išniro kliūtis, nelenk jos iškart iš kairės – prieš aplenkdamas įsitikink, kad tave praleidžia kitos transporto priemonės.