Užaugęs iš medinio dvarelio, ilgus metus veikęs kaip Lietuvos kilmingųjų vasaros rezidencija, per karus suniokotas ir dalinai susprogdintas rusų kariuomenės, o sovietmečiu iš griuvėsių prikeltas ir buvęs sodininkystės ūkiu, šiandien Taujėnų dvaras ir vėl kviečia lankytojus grožėtis jo autentika ir švęsti.

Dvaro istorija

Taujėnų miestelyje įsikūręs dvaras rašytiniuose šaltiniuose minimas nuo XVI amžiaus. 1995 metais, privatizavimo laikais, valstybė aukciono būdu pastatą pardavė privatiems asmenims, o iš naujų vietinių savininkų jį perpirko broliai Stackevičiai, kurių sunkaus ir intensyvaus darbo rezultatas – šiandien aktyviai veikianti kultūros ir pramogų erdvė.

Taujėnų dvaras

Dvaro savininkai Stackevičiai pasakoja, jog prabangios rezidencijos pradžia – mažas medinis dvarelis, kurio šeimininkai nuolat keitėsi. „Dvaras suklestėjo tuomet, kai atiteko Radvilų šeimai. Iki šių dienų išliko klasicistinio stiliaus rūmai – Radvilos žento grafo Benedikto Marikonio nuopelnas. Jis vedė Mariją Radvilaitę ir mažąjį dvarelį gavo kaip žmonos kraitį – vietoje jo ir buvo pastatyti nauji dvaro rūmai, kuriuos suprojektavo italų architektas Pjeras de Rossis. Rūmai atliko giminės vasaros rezidencijos funkciją“, – Taujėnų dvaro istoriją pristato šeimininkai.

Po Radvilos žento Marikonio šeimos mirties dvaras vėl tapo Radvilų nuosavybe ir garsėjo kaip vienas puošniausių ir turtingiausių dvarų, tačiau tai netruko ilgai. „Tuometiniai šeimininkai Karolis, po to jo sūnus Konstantinas, valdė apie 9000 ha žemės, daugiausiai vertėsi grūdininkyste, tačiau po didžiosios žemės reformos, kai valstybės nuosavybėn buvo perimta didžioji dalis dvarininkų žemių, šeimininkas neišmoko gyventi kukliau, įklimpo į skolas ir dvaras buvo perimtas ūkio banko žinion“, – dalinasi Stackevičiai.

Taujėnų dvaras

Manoma, kad būtent Taujėnų dvare 1812 m. pavasarį Sofija Tyzenhauzaitė susipažino su Rusijos imperatoriumi Aleksandru I-uoju, o jų bičiulystė tęsėsi iki pat valdovo mirties. Istorikai spėlioja, kad Sofiją ir Aleksandrą I-ąjį siejo ne tik draugiški jausmai.

Ilgiausias Lietuvos dvaras

Stackevičiai pastebi, jog nedaug kam žinoma, kad kažkada pastatas buvo pripažintas ilgiausiu Lietuvos dvaru: „Taujėnų dvaro pastatas anksčiau buvo nepaprastai ilgas ir siekė net 150 metrų, todėl buvo pripažintas ilgiausiu Lietuvos dvaru. Šiandien likę penki fligeliai iš septynių – dvaras buvo smarkiai suniokotas per karą, o dalis jo visiškai sugriauta, kuri taip ir liko neatstatyta.“

Taujėnų dvaras

Anot Taujėnų dvaro šeimininkų, būtent karo laikotarpis buvo vienas sunkiausių etapų, skaudžiai palietęs pastatą. Jų teigimu, netgi buvo manoma, kad rūmų istorija tuo ir baigsis: „Sovietmečiu pastatą norėta nugriauti ir jo statybines medžiagas panaudoti kitur, tačiau vietinio sodininkystės tarybinio ūkio darbuotojo pastangomis, tuometinė valdžia buvo įtikinta, kad pastatas dar gali būti naudingas, o dvaro rūmai suremontuoti ir prikelti naujam gyvenimui. Čia įsikūrė ūkio kontora, vaikų darželis, kultūros namai, valgykla, ūkio direktoriaus butas, studentų bendrabutis. Apie 25 metus ūkis valdė dvaro pastatą, prižiūrėjo parką.“

Stackevičiai pasakoja, kadangi bėgant laikui ūkiui prižiūrėti didžiulį pastatą darėsi sudėtinga finansiškai, kontorą buvo nutarta įkurti kitoje vietoje, o dvaro pastatą palikti, tačiau likęs be šeimininko, jis ėmė gana sparčiai nykti. „Bėgant dešimtmečiams, Taujėnų dvaras vėl darėsi panašus į tokį, koks buvo po karo, – be langų ir be durų, išdegintomis grindimis, su atitinkamais užrašais ant sienų, apžėlusiais tvenkiniais, dilgėlynu pavirtusiu parku ir netgi „motokroso trasa“ su kalniukais didžiosiose dvaro salėse“, – ne itin sėkmingą dvaro laikotarpį prisimena valdytojai.

Už pirmąjį koncertą – dėžė obuolių

Stackevičiai pažymi, jog nepaisant karo ir niokojimų, visgi pavyko išsaugoti ir nemažai autentikos. „Autentiška išliko visa centrinė pastato dalis, kuriai iškilmingumo suteikia aukštos kolonos, virš jų – puošnios metopos. Prie dvaro buvo įveistas didelis angliško stiliaus parkas su 5 tvenkiniais, romantiškais liepteliais, retais medžiais ir didžiuliais gėlynais, kurie, nors ir pasikeitę, ir šiandien yra atviri lankytojams“, – teigia savininkai.

Taujėnų dvaras

Jie pasakoja, jog jaukiose salėse ir menėse šiandien neretai vyksta gimtadieniai ar vestuvės, konferencijos, koncertai, o 15 ha užimančio parko teritorija puikiai pritaikyta lauko renginiams. „Taujėnų dvaras yra ir žymių žmonių švenčių ir gyvenimo įvykių liudininkas. Savo vestuves čia šventė stipriausiu pasaulio žmogumi tituluotas Žydrūnas Savickas, o taip pat pasakojama, kad Taujėnų dvaro parke vyko ir pirmasis Andriaus Mamontovo koncertas, kurio honoraras buvo obuolių dėžė – tuo metu dvaras vis dar veikė kaip sodininkystės ūkis, tačiau šį faktą patvirtinti arba paneigti galėtų, tikriausiai, tik pats atlikėjas“, – pasakoja savininkai.

Taujėnų dvaras savo veiklą kaip įmonė tęsia jau daugiau nei 15 metų ir yra pritaikytas lankymui bei siūlo daugybę pramogų ir yra aktyviai lankomas. Stackevičiai pastebi, kad jam atkurti nebuvo naudotos jokios Lietuvos valstybės ar Europos Sąjungos lėšos.

Taujėnų dvare – nuo zoologijos sodo iki SPA procedūrų

Šiuo metu dvaro teritorijoje įkurtas akmenų parkas, svirnas-muziejus, pirtis, tinklinio aikštelė, „golfink“ aikštelė, o vasarą renginiai vyksta lauke esančiame paviljone. Anot Stackevičių, mažuosius lankytojus ypatingai vilioja parke įsteigtas mini zoologijos sodas, nes jame galima pamatyti alpakas, asilus, ponių šeimyną, fazanus, strutį, lamą, kamerūno ožiukus, naminius ir vandens paukščius, triušius, avytes, danielius, į strutį panašų gyvūną nandą.

Taujėnų dvaras

Taip pat parke yra sūpynių, takelių bei fontanų, ąžuolų alėja, o šiuo metu žydi ir rožynai. Rotondoje vyksta tuoktuvių ceremonijos.

„Pasižvalgyti atvyksta tiek turistinių agentūrų organizuojamos turistų grupės, tiek ir pavieniai lankytojai. Susipažinti su dvaru, jo istorija galima užsakius ekskursiją su gidu arba atkeliauti pasivaikščioti savarankiškai. Vasarą dvaro parkas žydi, vyksta daugiau renginių, todėl ir lankytojų srautai, be abejo, žymiai didesni, – lankymo tendencijas pristato Stackevičiai ir priduria, kad tamsiu laiku rūmai ir parkas yra apšviečiami, todėl galima atvykti pasivaikščioti ir vakarais. Svečiai gali pamatyti kitą Taujėnų dvaro veidą, tas vietas, kurių dieną galbūt ir nepastebėjote.

Savo svečiams rūmai gali pasiūlyti ir nakvynę, o teritorijoje įsikūrusi kavinė teikia maitinimo paslaugas, atsipalaiduoti kviečia neseniai atsidaręs nedidelis SPA centras.

Laimėkite nakvynę

Pasimėgauti prabangia nakvyne galite ir jūs: https://www.facebook.com/taujenudvaras