„Švyturio“ alaus someljė Jonas Lingys tikina, kad priežasčių tam toli ieškoti nereikia – kokybiškas nealkoholinis lageris iš kitų alaus rūšių išsiskiria lengvai sausu, palyginti nedaug karčiu, gėlišku ir duoną primenančiu skoniu. „Švyturio Ekstra“ nealkoholinis gaminamas pirmiau išverdant klasikinį lagerį ir iš jo pašalinant alkoholį. Nealkoholinė jo versija bus puikus pasirinkimas ne tik prie vasaros grilio, bet ir prie lengvų užkandžių.

Kokybiškas nealkoholinis alus – panašiausias į savo pirmtaką

J. Lingio teigimu, laikai, kai nealkoholinis alus buvo pasirinkimas „iš reikalo“ – praeityje.

„Šiandien situacija apsivertusi aukštyn kojomis, ir nealkoholiniai alūs atrado savo gerbėjų ratą – pirkėjai renkasi nealkoholinį alų, nes jis neįpareigoja, juo galima mėgautis bet kokia proga ir bet kokioje aplinkoje – formalioje ar ne: pietaujant ar vakarieniaujant, vakarėlyje, darbo susitikime ar tiesiog po sporto. Galiausiai, žmonės pamėgo nealkoholinį alų dėl jo skonio, kurį kartais sunku atskirti nuo alkoholinio“, – teigia alaus someljė.

Pastaraisiais metais įvykęs nealkoholinio alaus „renesansas“ išplėtė ir nealkoholinio alaus alternatyvas. Pasak J. Lingio, vartotojams dabar siūloma gausybė skonių, tad išsirinkti tampa ne taip paprasta. Alaus someljė pataria – kokybiškai pagamintas nealkoholinis lageris bus panašiausias į savo pirmtaką.

„Seniau dažnas nealkoholinį alų rinkosi dėl to, kad jis buvo saldesnis ar turėjo mažiau kartumo. Mano nuomone, tai – mitas. Patarčiau rinktis kokybišką nealkoholinį alų, o pirmiausia, atkreipti dėmesį į gėrimo kvapą – jis atskleis, ko galima tikėtis iš jo skonio“, – pataria J. Lingys.

 Rimvydo Slavyko nuotr.

Lageris „neužleidžia“ karūnos

Anksčiau vienintelis nealkoholinis alus rinkoje buvo įprastas lageris. Šiandien lentynose galime sutikti kone kiekvienos rūšies ar stiliaus nealkoholinio alaus, pastebi J. Lingys, tačiau priduria, kad klasikinis vartotojų pasirinkimas – lageris – iki šiol neužleido populiariausiojo karūnos.

„Lageris yra unikalus alaus pasaulyje, nes nuo kitų alaus rūšių išsiskiria tuo, kad fermentuojamas šaltai. Alus brandinimas 0-4 °C temperatūroje, kuomet ir susiformuoja galutinė aromatų „puokštė“, dėl to lageris išsiskiria savo lengvumu“, – formulę aiškina J. Lingys.

Nors alus be alkoholio skamba kaip paprastesnis alaus variantas, iš tikrųjų yra priešingai. Pasak J. Lingio, aludariams pagaminti kokybišką nealkoholinį lagerį – užduotis ne iš lengvųjų.

„Tai – ilgesnis ir netgi sudėtingesnis gamybos procesas. Pavyzdžiui, mūsų nealkoholinis lageris pagal jau daugiau nei 30 metų skaičiuojantį receptą verdamas iš miežių salyklo, karčiųjų ir aromatinių apynių, alaus mielių bei gėlo vandens. Ir tik tada šalinamas alkoholis, naudojant membraninę mikrofiltraciją. Svarbiausia užduotis – tai atlikti išsaugant tikrąjį skonį, kvapą, tekstūrą. Rezultatas – puikiai subalansuotas skonis, persmelktas švelnaus apynių kartumo“, – sako alaus someljė.

Spalvinga skonių paletė

Anot J. Lingio, dėl laikymo vėsiai alus tampa skaidrus, o skonis – švelnus, kadangi šaltyje susidaro pagrindiniai lengvo ir puikiai subalansuoto alaus skoniai. Lengvesnis lagerio skonis atitinkamai tinka prie daugelio lietuvių pamėgtų patiekalų.

J. Lingys rekomenduoja išbandyti klasikinius nealkoholinio alaus ir maisto derinius: pavyzdžiui, ant grilio kepta mėsa puikiai derės su nealkoholiniu lageriu, nes aluje esantys kartesni apyniai ir lengvi burbuliukai atgaivins po kiekvieno kąsnio.

„Derinant nealkoholinį alų su maistu, susipina dešimtys skirtingų pojūčių. Kai dingsta alkoholis, sustiprinamas tam tikrų vaisiškų motyvų poskonis, todėl šį gėrimą, derindami su maistu, galima atrasti iš naujo“, – sako ekspertas.

 Dovilės Jakštaitės nuotr.

Derės ir prie vištienos, ir prie sūrio

J. Lingio teigimu, nealkoholinis lageris puikiai tinka prie daugelio lietuvių vasarą gaminamų patiekalų – nuo vištienos ar jautienos iki dešrainių, picų, sūresnių ar aštresnių užkandžių.

„Lageris tuo ir žavus, kad išsiskiria ne specifiniu aromatu, o ypatingu universalumu. Mano nuomone, kokybiškas nealkoholinis lageris pasižymi puikiai subalansuotu skoniu, persmelktu švelnaus apynių kartumo“, – sako „Švyturio“ alaus someljė.

Galiausiai, vienas aktualiausių kriterijų savo kūno linijomis susirūpinusiai visuomenei – kalorijos. 100 ml nealkoholinio lagerio turės tik 25 kilokalorijas.

„Pasaulyje daugėja žmonių, kurie gyvena aktyvų gyvenimą, tačiau mėgsta alaus skonį ir visai nenori jo atsisakyti. Todėl nealkoholinis alus dažnai tampa sportuojančiųjų pasirinkimu – jis ne tik numalšins troškulį, bet ir padės atsistatyti po treniruotės. Be to, griliuje iškepę didelį kepsnį, nejausite tiek kaltės, jei šalia norėsite įsipilti nealkoholinio alaus taurę“, – priduria J. Lingys.