Prieglaudos augintinių istorijas pristato augintinio draudimą siūlanti draudimo bendrovė „If“ ir „SOS gyvūnai“.

Šunelį priglaudė prieš pusmetį

„Kiek save pamenu, mano gyvenime visuomet buvo gyvūnų. Būdama maža gelbėdavau kačiukus iš apleistų rūsių, o tuomet su drauge eidavome ir siūlydavome kaimynams juos priglausti. Ši mūsų iniciatyva patiko anaiptol ne visiems, tačiau tame matėme kilnų tikslą. Pati visuomet augau su šunimis, tad kitaip savo gyvenimo neįsivaizdavau ir sakiau – kai užaugsiu, auginsiu juos bent kelis“, – apie neišsenkančią meilę gyvūnams pasakoja Devika.

Trijų mėnesių kalytę Robin Devikos šeima priglaudė vos prieš pusmetį. Moteris prisipažįsta, kad apie dar vieną keturkojį draugą su sužadėtiniu retkarčiais pasikalbėdavo, tad šunelio atsiradimas nebuvo visai netikėtas. Kaip ir nebuvo staigmena, kad keturkojį moteris nusprendė priglausti iš prieglaudos – paauglystėje aktyviai savanoriavusi, moteris daug metų stebėjo ir prieglaudos „SOS gyvūnai“ veiklą.

„Pamačiau skelbimą, kad į prieglaudą atkeliavo net 7 šuniukai. Robin iškart atkreipė mano dėmesį, mat jos kailio spalva ir margumas priminė pirmąjį mano šunį, su kuriuo augau nuo gimimo. O dar ta akių spalva – tiesiog negalėjau jos pamiršti. Iš karto parašiau savo sužadėtiniui Daumantui ir sulaukusi jo palaikymo užpildžiau anketą“, – prisiminimais apie naujo šeimos nario atsiradimą dalinasi Devika.


Širdį suvirpino dukters poelgis

Devika prasitaria nerimavusi dėl savo sprendimo. Ar nepaskubėjo? Juk ir kalytės iki tol niekada nebuvo auginusi. Dabar, praėjus beveik pusmečiui, yra įsitikinusi – sprendimas buvo teisingas nepaisant visų iššūkių, su kuriais teko susidurti. Juk su mažu šuneliu reikia išties nemažai kantrybės ir auklėjimo įgūdžių.

„Tiek dieną, tiek naktį viena palikta šunytė labai cypdavo, draskydavo duris. Vėliau reikėjo išmokyti ir tualeto reikalus lauke atlikti, ir namų neniokoti, ir su mūsų senuku (šeima augina dar vieną senyvo amžiaus šunį, aut past.) gražiai elgtis, ir su vaiku atsakingai elgtis. Norėjome, kad šuo būtų tikras šeimos narys, kuriuo būtų galima pasitikėti, kartu su juo keliauti, tad auklėdami ją bendravome ir su dresuotojais. Robin užkariavo visos šeimos širdis ir net neįsivaizduoju jos vietoje kito šuns“, – atvirauja moteris.

Meilę gyvūnams paveldėjo ir Devikos dukra. 7-ojo gimtadienio proga svečių ji prašė ne dovanų, o maisto gyvūnams, kurį vėliau su šeima nuvežė į prieglaudą.

„Draugai palaikė šią jos iniciatyvą, o mano širdis džiaugėsi, kad auginame tokią empatišką ir rūpestingą dukrą. Džiugina ir tai, kad Daumantas labai prisirišo prie mūsų augintinės, mat iki Robin atsiradimo namuose, gyvūnams jis buvo gana abejingas. Šis sprendimas mums visiems atnešė kažką gero. Jaučiu, kad rūpinimasis gyvūnais galėtų užimti didesnę vietą mano gyvenime, ir jei taip nutiktų, Robin būtų prie to stipriai prisidėjusi“, – džiugesio neslepia pašnekovė.

Pataria neatsisakyti globoti mišrūnų

Devika mano, kad veislinius šunis žmonės neretai renkasi ne tik dėl mados, bet ir vedini klaidingų įsitikinimų – tiki, kad jų sveikata geresnė, psichika stabilesnė, tačiau kilmės dokumentai viso to neužtikrina. Nuostabiu ir daug džiaugsmo teikiančiu augintiniu gali tapti ir priglaustas mišrūnas.

„Mums pasisekė, nes priglaudėme jauną gyvūną. Priglaudus suaugusį šunį, greičiausiai reikėtų įdėti daugiau pastangų ir laiko jį prisipratinant, koreguojant jo elgesį. Tačiau viskas įmanoma, jei tik turite noro ir daug meilės augintiniui. Kai sąmoningai augini šunį, įsiklausai į jo prigimtį ir atliepi jo poreikius, visiškai nesvarbu, kokį šunį turi – ir veislinis, ir mišrūnas bus sveikas, laimingas bei paklusnus“, – nuomone dalinasi Devika.

Elijaus Kiežausko nuotrauka

Ramiau, kai augintis apdraustas

Iš prieglaudos ar veislyno augintinio ligų ir traumų nesuplanuosi, tad kur kas ramiau žinant, kad draudimas padengs gydymo išlaidas.

Draudimo bendrovėje „If“ apdrausti galite mišrios ir grynos veislės šunis ir kates, o keturkojai draudžiami nuo 2 mėnesių. Visada augintinį rekomenduojama drausti nuo kuo jaunesnio amžiaus ir taip suteikti jam tinkamą priežiūrą nuo pat mažumės. „If“ augintinio draudimas padengia gydymo išlaidas, kai šuo ar katė suserga ar patiria traumą. Taip pat draudžiama gyvybės, dingimo ar vagystės ir civilinės atsakomybės draudimu. Pastarasis itin aktualus augintinių savininkams, nes atlygina aplinkiniams žmonėms ar jų turtui padarytus nuostolius. Galite pasirinkti tinkamiausią draudimo apsaugą savo augintiniui net iš trijų draudimo variantų.

Sužinokite daugiau apie augintinio draudimą if.lt