Lietuvos statistikos departamento duomenimis, vyrų ir moterų darbo užmokesčio atotrūkis 2021 metais buvo 11,1 proc., tačiau kai kuriose srityse atlyginimų tarp skirtingų lyčių nevienodumas išties kelia nuostabą. Finansinės ir draudimo veiklos srityje vyrai vidutiniškai uždirba 34,3 proc. daugiau nei moterys, informacijos ir ryšių srityje – 29,3 proc., žmonių sveikatos priežiūros ir socialinio darbo srityje – 27,5 proc.

Apie tai, kodėl darbo užmokesčio atotrūkis lyties pagrindu nenaudingas nei darbuotojams, nei darbdaviams bei kaip pagerinti situaciją gali padėti darbovietėje taikoma darbo apmokėjimo sistema (DAS), pasakoja „BTA Baltic Insurance Company“ filialo Lietuvoje ir telekomunikacijų įmonės „Telia“ atstovės.

Įsigalėjusius stereotipus metas palikti už durų

Nors Lietuvoje statistiškai vyrai uždirba daugiau, o lyčių nelygybė vis dar įsitvirtinusi mūsų visuomenėje, bendrovės „BTA“ Žmogiškųjų išteklių valdymo skyriaus vadovė Jevgenija Krikščiūnė įsitikinusi – nedideliais žingsniais, tačiau lipame iš įsišaknijusių stereotipų.

„Vis dažniau matome kintantį požiūrį į tai, kas tariamai netinka vienos ar kitos lyties atstovams. Daugiau moterų pradeda dirbti anksčiau vyriškomis laikytose specialybėse ir atvirkščiai – vyrai nesibaimina dirbti kadaise „moteriškais“ vadintų darbų. Vis tik tai, kad vyrai renkasi tam tikras darbo sritis, savaime nepadaro jų geriau apmokamomis. Greičiau priešingai – patį pasirinkimą kur dirbti iš dalies nulemia potencialus uždarbis konkrečioje srityje. Gerai, kad šiais laikais tos sritys yra atviros visiems – tiek vyrams, tiek moterims“, – sako J. Krikščiūnė.

Iki šiol dalis darbdavių ir vadovaujamas pareigas užimančių asmenų vis dar mąsto šabloniškai – įsivaizduoja, kad vyrai dirba geriau, našiau. Tam įtakos turi įvairūs įsigalėję stereotipai: esą moterys dažniau vadovaujasi emocijomis, prioritetą dažniau teikia asmeniniam gyvenimui ir šeimai ir t.t. „BTA“ atstovė įsitikinusi: vertinti darbuotoją reikia pagal jo kompetencijas, vertybes ir gebėjimus, o ne lytį.

„Šia prasme galime pasidžiaugti, kad mūsų bendrovėje daugiau nei 50 proc. vadovaujančių pozicijų užima moterys ir joms tai puikiai sekasi. Tad ir šis mūsų pavyzdys įrodo, kad ne lytis apibūdina asmens gebėjimą tvarkytis su vienokiomis ar kitokiomis atsakomybėmis, o jo asmenybė, patirtis, gebėjimas įsiklausyti, būti lyderiu ir gausybė kitų bruožų“, – teigia J. Krikščiūnė.

Siekdama eliminuoti bet kokias rizikas, susijusias su lyčių diskriminacija darbe, „BTA Baltic Insurance Company“ kasmet vykdo vidinį klimato tyrimą, kuris leidžia identifikuoti galimas grėsmes ir joms užkirsti kelią.

„Matydami tyrimo rezultatus, galime aiškiau stebėti vaizdą bendrovėje, problematiką. Ją tinkamai įvertinę, galime reaguoti, imtis veiksmų, prevencijos – edukuoti darbuotojus, rengti įvairius mokymus. Juk labai dažnai sakome, kad problemos nėra, nors iš tikrųjų mes jos tiesiog nematome, kalbame skirtingais terminais. Dėl šios priežasties labai svarbu rengti bendrus mokymus, juose aktyviai dalyvauti ir visai bendrovei vienodai suprasti, kodėl lyčių lygybė yra svarbi, kur ji prasideda ir kur atsiranda ta riba, kada jos gali būti nepaisoma“, – pasakoja pašnekovė.

Skaidri, teisinga ir motyvuojanti darbo apmokėjimo sistema, pasak J. Krikščiūnės, ne tik leidžia išvengti diskriminacijos dėl lyties, bet ir kartu padeda didinti įmonių pelningumą ir geresnių rezultatų siekimą.

„Aiškiai žinodamas, kaip yra skaičiuojamas jo darbo užmokestis, darbuotojas yra labiau motyvuotas. Jis supranta, iš ko susideda jo atlygis, kokie galimi priedai, augimas. Tarp darbdavio ir darbuotojo atsiranda daugiau pasitikėjimo, betarpiškumo, skatinamas sąžiningumas“, – sako „BTA“ Žmogiškųjų išteklių valdymo skyriaus vadovė.

Darbuotojai žino, ko gali tikėtis

Vienas iš pagrindinių DAS tikslų – teisingesnis darbo užmokestis, atitinkantis darbuotojo kompetenciją, kvalifikaciją, realų indėlį į įmonės ar organizacijos veiklą. Tad taikomos darbo apmokėjimo sistemos padeda užtikrinti lygių galimybių principus.

Kaip pasakoja „Telia“ Atlygio ir naudų vadovė Inga Abraškevičė, jų įmonėje DAS yra pateikiama aiškiai ir suprantamai kiekvienam darbuotojui, numatant atlyginimo rėžius atskiroms pareigybėms ir atskiroms pareigybių šeimoms. Minėti rėžiai yra nustatomi remiantis rinkos duomenimis.

„Įprastai rinkoje už vienas pozicijas yra mokama daugiau, už kitas mažiau. Kiekviena rolė ir pozicija turi atlygio rėžį. Kaip taisyklė, IT pozicijos yra vienos brangiausių rinkoje. Pavyzdžiui, pas mus tam tikrų IT pozicijų darbo užmokesčio mediana gali būti ir 30 proc. didesnė už kitų pozicijų medianą. Tuomet ir žiūrime, kur turime daugiau moterų, o kur vyrų? Ir čia didelės staigmenos nėra, didelę dalį IT pozicijų užima vyrai. Tačiau šią statistiką mes sekame ir džiaugiamės matomais pokyčiais. Nors augimas nėra greitas, per paskutinius keletą metų mūsų IT sektoriuje moterų padaugėjo 6 procentais“, – teigia „Telia“ Atlygio ir naudų vadovė I. Abraškevičė.

Pašnekovė pabrėžia: nors skirtingų pozicijų darbuotojai gauna skirtingus darbo užmokesčius, tokį pat darbą atliekančių tiek moterų, tiek vyrų atlygiai įmonėje praktiškai nesiskiria.

„Didelių skirtumų nėra, o jei nuokrypis ir yra, jis siekia vos kelis procentus ir visada susijęs su tokiais veiksniais kaip darbo patirtis ar sudėtingesnių užduočių atlikimas. Tačiau tai nereiškia, kad vyrai gauna daugiau už moteris. Kai lyginame tokios pat kompetencijos ir tokį pat darbą atliekančius vyrus ir moteris, mūsų įmonėje vietos diskriminacijai nėra“, – sako „Telia“ atstovė.

Laimingas darbuotojas – laimingas ir verslas

Siekdama teisingo darbo užmokesčio, suteikdama karjeros ir persikvalifikavimo galimybes, „Telia“ viešai skelbia savo atlygių sistemą, leidžia naujienlaiškį, kuriame darbuotojus informuoja apie laisvas pozicijas ir jų darbo užmokestį, organizuoja vidines karjeros dienas, šešėliavimo programą. Minėtos programos metu vienos srities darbuotojai gali plėsti savo kompetencijų lygį stebėdami, kaip dirba kolegos iš kitų skyrių.

Be šių minėtų priemonių, įmonė organizuoja jau tradicija tapusią renginių sesiją „Hello, Telia“, kurioje iš skirtingų įmonės padalinių darbuotojai vieni kitiems pasakoja apie jų padalinio veiklą, naujoves, perspektyvas, darbo pobūdį. Telekomunikacijų bendrovė taip pat prisideda prie „Women Go Tech“ iniciatyvos bei didelį dėmesį skiria mentorystės programai, skatinančiai darbuotojų profesinį ir asmeninį tobulėjimą.

„Būtent aiškumas, skaidrumas ir karjeros galimybės yra vieni didžiausių visų darbuotojų lūkesčių. Kitu atveju tas jausmas, kad esi neįvertintas, kad tavo darbo užmokestis yra neteisingas, gali sužlugdyti, o tai naudos neatneš niekam. Darbuotojas išeis iš darbo, verslas praras darbo jėgą, savaime suprastės paslaugų ir prekių kokybė ir t.t. Stengiamės viešinti atlygio sistemą tam, kad darbuotojai suprastų, kodėl jų darbo užmokestis yra toks, koks yra, kuo mes vadovaujamės nustatydami jį, kokios yra karjeros galimybės, kaip atlyginimas gali augti. Kai nebelieka abejonių, ar darbdavys su darbuotoju elgiasi sąžiningai, ar tikrai jam moka jo darbo pobūdį atitinkantį atlygį, galiausiai, kai darbuotojas jaučiasi komfortabiliai savo darbo vietoje, visi kartu galime siekti bendrų tikslų ir gerų rezultatų“, – apie darbo apmokėjimo sistemos privalumus kalba I. Abraškevičė.

Informacija yra parengta bendradarbiaujant su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija ir yra finansuojama Europos socialinio fondo lėšomis.