Kaip pasakojo VšĮ Nacionalinio kraujo centro direktorius Daumantas Gutauskas, tai tarsi šansas vienu kartu įgyvendinti net kelis Naujųjų metų pažadus ir prisidėti prie gerų darbų bei geresnės savo sveikatos ir savijautos. Kiekvienas paaukojęs kraujo iki vasario mėnesio gaus sporto klubų „Impuls“ ar „Lemon Gym“ savaitės abonementą, o nuskenavus ant jo esantį QR kodą bus galima dalyvauti loterijoje, kurios metu bus išdalinta net 50 mėnesinių abonementų į minėtus sporto klubus. Kaune ir Vilniuje donorai bus laukiami sporto klubuose „Lemon Gym“, o Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje – sporto ir sveikatingumo klubuose „Impuls“.

„Anksčiau sausį sulaukdavome kur kas mažiau donorų, nes daugelis norėdavo gerus darbus daryti iki Kalėdų. Tačiau jau kuris laikas kalbame apie tai, kad kraujo reikia visada bei svarbu ateiti ir sausį. Taip pat norime pasakyti, kad labai svarbu nepamiršti savęs ir sutvirtėti. Juk kraujo donorystė ir sveikas gyvenimo būdas yra neatsiejama.

D. Gutauskas

Žalingus įpročius ar ydingą mitybą paprastai išduoda kraujo plazma. Sveiko žmogaus organizme ji yra skaidriai gelsvos spalvos, o jei yra kažkokių nesveikų įpročių, kraujo plazma tampa neskaidri. Tačiau ir tokiu atveju tikrai galima tapti donoru. Tik panaudojami bus ne visi kraujo komponentai. Neskaidri kraujo plazma kiek dažniau pastebima žiemos laikotarpiu, nes daugiau valgoma riebaus maisto, mažiau judama. Tad matome poreikį skatinti judėti, rūpintis savimi“, – sakė D. Gutauskas bei pridūrė, kad visi norintieji daugiau sužinoti apie kraujo donorystę gali tai padaryti kreipdamiesi į Nacionalinio kraujo centro specialistus, o kraujo donoru galima tapti ir kada nors ateityje.

Nacionalinio kraujo centro duomenimis, norint užtikrinti šalies gydymo įstaigų kraujo ir jo komponentų poreikį būtina, kad kasdien kraujo duotų apie 400 donorų. Pasak NKC vadovo, vis populiarėjanti kraujo donorystė griauna ir mitus, o kaip viena svarbiausių centro misijų išlieka švietimas ir edukacija, todėl centro atstovai prisideda prie daugybės kilnių ir švietėjiškų projektų, kurių metu yra naikinami ir mitai apie donorystę.

Daugiau informacijos apie naująją iniciatyvą bei kur galima paaukoti kraujo rasite čia: www.kraujodonoryste.lt