Saulės elektrinės Lietuvoje sparčiai populiarėja ir dėl į viršų kylančių elektros energijos kainų, ir dėl siekio patenkinti išaugusį elektros poreikį vis dažniau dirbant iš namų. Valstybės teikiama parama – taip pat svarus aspektas, raginantis neatidėlioti sprendimo.

Mokestinė lengvata yra gera startinė pozicija, bet vis kylant elektros energijos kainoms, investicija į atsinaujinančią energetiką visų pirma leidžia jaustis saugiau – elektros energiją pasigaminant patiems, užsitikrinama, kad nuo jos niekas neatjungs. O skaičiuojant dabartinėmis elektros energijos kainomis, į saulės elektrinę investuotos lėšos sugrįžta per 5 metus ir paskui dar bent 20 metų galima naudoti nemokamą elektros energiją.

Saulės elektrinių Lietuvoje sparčiai daugėja

Dalį saulės elektrinių įsigijimo išlaidų gyventojams kompensuojančios Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) duomenimis, šiuo metu saulės elektrines turi įsirengę virš 14 tūkst. namų ūkių ir 1,1 tūkst. įmonių. Nutolusiomis elektrinėmis naudojasi beveik 4,5 tūkst. fizinių asmenų ir apie 500 juridinių asmenų.

Nors kol kas mūsų šalis pasigamina daug mažiau elektros energijos negu suvartoja ir ją importuoja iš kitų šalių, Energetikos ministerija prognozuoja, kad atsinaujinančių energijos šaltinių populiarumui tokiais tempais augant ir toliau, Lietuva iki 2030 m. pasieks visišką energetinę nepriklausomybę.

Saulės elektrinė – saugi investicija

Planuojantys įsigyti saulės elektrinę, įprastai tai daro praktiškumo vedini – norėdami užsitikrinti energetinę nepriklausomybę ir tuo pačiu sutaupyti ilgalaikėje perspektyvoje. Tad tai – savotiška ilgalaikė investicija su garantuota grąža, net jeigu saulės elektrinę nuspręsite įsirengti ir be valstybės paramos.

Ekspertai skaičiuoja, kad investicijos į saulės elektrinę grąža siekia vidutiniškai kelis procentus. Iš vienos pusės, lyginant su rizikingesnėmis investicijų kryptimis, tai gali pasirodyti per mažai patrauklu. Iš kitos pusės – čia nėra neapibrėžtumo, viskas labai aišku ir patikima: vidutinis namas, įsirengęs 10 kilovatų elektrinę, pilnai patenkina savo poreikius ir gali būti visiškai nepriklausomas, autonomiškas ir per visą laikotarpį uždirbti (arba kitaip – sutaupyti) su šia investicija apie 30 tūkst. eurų ir daugiau.

Tiesa, tikslus tokios investicijos grąžos dydis priklauso nuo kelių veiksnių: ir nuo būsimos elektros energijos kainos per ateinančius kelis dešimtmečius, ir nuo to, ar bus įrengiama nuosava saulės elektrinė, ar įsigyjama jos dalis nutolusiame saulės parke. Be to, mūsų klimato zonoje gyventojai, norintys elektra iš atsinaujinančių energijos šaltinių naudotis bet kokiomis oro sąlygomis ir bet kuriuo paros metu, kartu turi investuoti į elektros energijos pasaugojimą.

Atsiperka ir esant žemesnėms elektros energijos kainoms

Remiantis APVA, apytikriai du trečdaliai saulės elektrinių Lietuvoje įrengtos naudojantis valstybės teikiama finansine parama. Ji teikiama 10 kW galingumo saulės elektrinei įsirengti ir leidžia susigrąžinti iki 30 proc. investicijų, tačiau paramos dydis kiekvienu konkrečiu atveju gali skirtis. Nuo to priklauso ir investicijų atsiperkamumas.

Pavyzdžiui, įsirenginėjant nuotolinę saulės elektrinę, parama būna šiek tiek mažesnė, tačiau daug kam tai yra alternatyvus pasirinkimas, mat gyvenant daugiabutyje, ant stogo įrengti elektrinės negalima. Tokios elektrinės atsipirkimo laikas bus kiek ilgesnis, tačiau ir prie dabartinių, ir prie žemesnių elektros energijos kainų, investicinė grąža yra teigiama.

Skaičiuojama, kad su APVA parama vidutinis nuosavos elektrinės atsipirkimo laikas yra 3,9 metai, o nuotolinė elektrinė atsiperka per vidutiniškai 5,1 metų.

Nenorintiems laukti – finansinė parama

Galimybe gauti dalinę APVA kompensaciją gyventojai metų pradžioje naudojosi itin aktyviai. Jų prašoma pinigų suma reikšmingai viršijo paskirstymui numatytą sumą, tad šiuo metu norintieji įsigyti saulės modelius su valstybės parama jau laukia eilėse.

Kasmet kylant elektros energijos kainoms, į saulės elektrines verta investuoti ir savarankiškai, nelaukiant valstybės teikiamos paramos. Juo labiau žinant, kad finansų institucijos siūlo specialias paskolų sąlygas saulės elektrinėms įsigyti. Skaičiuojama, kad įsigyjant saulės elektrinę be valstybės teikiamos paramos, atsiperkamumo laikas siektų apie 6 metus, o vidutinė investicinė metinė grąža būtų 6,5 proc.