Daugiau nei dešimtmetį R. Račkauskas gilinosi į simbiotinės mitybos principus bei ieškojo būdų, kurie padėtų maistui organizme ne pūti, o rūgti. Jis džiaugiasi galėdamas visuomenei pasiūlyti unikalų gaminį, kuris, anot jo, gali pakeisti visos žmonijos sveikatą.
Inžinerinis išsilavinimas suteikė begalę privalumų
Šiandien R. Račkauskas atstovauja simbiotinės mitybos idėją ir pristato naudingų mikroorganizmų koncentratus (strumpintai NAMIKO) . Tai – gyvų ir aktyvių mikroorganizmų bei jų fermentų koncentratai, kurių pagrindinis tikslas – priversti visą suvalgytą maistą organizme ne pūti, o rūgti.

„Pats esu mašinų gamybos inžinierius. Vaikystėje turėjau nemažai traumų, teko dažnai lankytis ligoninėse. Natūralu, kad po truputėlį pradėjau domėtis sveikata bei maistu, kuris padeda išvengti ligų, o ne sargdina organizmą“, – pasakoja jis.
Pašnekovas įsitikinęs – inžinerinis išsilavinimas padeda išmokti mąstyti abstrakčiai. Būtent žinios šiose srityse jam ir padėjo gilinantis į biologinius procesus ieškant būdų išvengti įvairių susirgimų.
„Mane taip pat laiko vienu geriausiu pirties specialistu, esu ir masažuotojas. Daugybę metų domiuosi mikrobiologiniais procesais – atlieku stebėjimus ir tyrimus“, – nurodo NAMIKO autorius.

Pradėjo ieškoti būdų nebesirgti
R. Račkauskas pasakoja, kad biologiniais procesais pradėjo domėtis 2005 metais. kuomet jį pradėjo kamuoti svarstymai, esą su žmonių vartojamu maistu yra kažkas negerai.
„Pamenu, analizavau gyvūnų ir žmonių mitybos skirtumus. Juk gyvūnai nedirba, kad valgytų, jie ima ir tai daro. O tam, kad pavalgytų, žmonės turi įdėti daug pastangų – maistą pirkti, jį gaminti, leisti laiką kepant ar verdant. Ir, nepaisant viso įdėto darbo, jie turi vienokių ar kitokių sveikatos problemų. Būtent tada pradėjau valgyti termiškai neapdorotą augalinės kilmės maistą“, – prisimena jis.
Ilgainiui pašnekovas pastebėjo, kad su šia mityba kažkas yra ne taip. Pamačius mėsą, jam jos vis vien norėdavosi.
„Supratau, kad mėsos norisi dėl žarnyne „gyvenančių“ grybelių. Jie išskiria puvimo fermentus. Tad jei šis grybelis yra organizme, jis ir reikalauja mėsos. Tokiu būdu kovoti su noru valgyti gyvulinės kilmės produktus tampa beprasmiška. Juk šis noras išnykti gali tik išnaikinus grybelį“, – teigia sveikuolis.

Taip jis pradėjo itin daug laiko skirti gilinimuisi į žmogaus organizmą bei jame veikiančius procesus. R. Račkauskas suprato, kad tik suvokus, kaip veikia žarnyno mikroflora, galima rasti būdus pasveikti.
Smalsumas skatino eksperimentuoti
Pašnekovas prisimena, kaip 2012 metais vienas žaliavalgis pasakė, kad rado mitybos būdą, kurio dėka visas, net termiškai apdorotas maistas, laikomas žaliu maistu. Vis tik, šioje teorijoje trūko konkretumo.
„Tad aš iki 2015 metų eksperimentavau su įvairiomis fermentacijomis. Tuomet ir atradau koncentratą, kuris yra pilamas į maistą bei padaro jį rūgstančiu organizme. O juk rūgstantis maistas, kitaip nei pūvantis – yra labai naudingas“, – nurodo jis.

R. Račkauskas teigia, kad pradžioje neplanavo koncentrato pardavinėti. Jį gamino ir vartojo pats. Reguliariai vartodamas koncentratą jis pastebėjo, kad visiškai nebeserga.
„Nuo paauglystės aš nuolat sirgau. Angina, bronchitas ir aukšta temperatūra buvo nuolatiniai mano „palydovai“. Pradėjęs naudoti savo sukurtus koncentratus pastebėjau, kad praėjo jau metai laiko, o aš neturėjau net slogos“, – pasakoja sveikuolis.
Vis dėlto, jis prisimena, kad praėjus dar pusmečiui ekstremaliai sušalo. Tąkart jis grįžo namo, gulėjo lovoje, jį purtė šaltis. Nors ir galvojo, kad tikrai susirgs, ryte atsikėlė visiškai sveikas, o negalavimai neprasidėjo ir vėliau.

Pradėjo siūlyti koncentratą nemokamai
Po šios patirties R. Račkauskas pradėjo analizuoti, kodėl visiškai nebeserga. Jis pasakoja, kad anuomet pas jį į pirtį dažnai atvažiuodavo įvairūs žmonės, vieni jų skundėsi sveikatos sutrikimais, pavyzdžiui – refliuksu.
„Tuomet aš keliems pažįstamiems daviau pabandyti savo kurto koncentrato. Ir, nepatikėsite, refliuksas jiems praeidavo per valandą, retesniais atvejais – per dvi. Norėjau padėti, tad koncentratą dalinau visai nemokamai“, – pasakoja pašnekovas.
Sveikuolis patikina, kad labai greitai atsirado itin didelis susidomėjimas koncentratu.

„Pamenu, vieną kartą skambina pažįstamas ir sako, kad labai norėtų dar mano kurto koncentrato, tačiau už jį sumokės, nes kiek gi galima imti už dyką. Taip pamažėle pradėjau prekiauti juo, o gaminimo poreikis tik didėjo. Žmonės dalinosi teigiamais atsiliepimais“, – sako R. Račkauskas.
2016 metais jis „Facebook“ socialiniame tinkle sukūrė grupę „Simbiotinė mityba – sveikatos garantas. Ten jis paskelbė ir buitinį receptą, kaip namuose pasigaminti koncentratą patiems. Šis receptas grupėje yra iki šiol, kad visi norintys galėtų pamėginti jį pasigaminti.

Inovacija, kuri galėtų pakeisti žmonijos sveikatą
Šiuo metu beveik 30 tūkstančių narių surinkusi grupė išpopuliarėjo žaibiškai. Žmonės šioje grupėje iki šiol dalinasi patirtimi, teigiamais atsiliepimais, net receptais.
„Kadangi augo koncentrato poreikis, didėjo ir apyvarta. Atėjo metas, kuomet privalėjau tapti PVM mokėtoju. 2020 metais įkūriau koncentratų gaminimo įmonę. Tada ir atėjo suvokimas, kad sukūriau tai, kas gali pakeisti savijautą, pagerinti sveikatą ir virškinimo procesus“, – pasakoja sveikuolis.

Taip dienos šviesą „išvydo“ NAMIKO koncentratai. Šiuo metu vartotojams siūlomi skirtingų skonių produktai, kurie, pabrėžia jų kūrėjas, naudingumo prasme yra visi vienodi.
„Vis dėlto skiriasi koncentratų skonis. Būna, kai kurie žmonės baidosi koncentratų kvapo. Jiems jie smirdi. O taip yra todėl, kad jų organizme daug grybelio. Jau vien įkvėpus koncentrato jis naikinasi, tad ir kvapas žmogui atrodo šlykštus. Tačiau ilgiau panaudojus koncentratą, jo kvapas ir skonis pasikeičia, nes žūva ir grybelis“, – įsitikinęs R. Račkauskas.

Pradedantiesiems jis rekomenduoja rinktis medaus skonio koncentratą, kuris išsiskiria itin švelniu bei maloniu kvapu.
„Svarbu pabrėžti tai, kad šiuo metu yra atsiradę daug konkurentų, kurie taip pat gamina tokio tipo, tik ne tokius efektyvius koncentratus. Visgi aš gamybą pradėjau dar 2015 metais ir buvau pradininkas“, – nurodo jis.