Apmažėjus turistų srautui, šalies atvykstamojo turizmo ir restoranų verslas aktyviau gręžiasi į tautiečius ir ieško naujų paslaugų jiems sudominti. Vieno iš seniausių Vilniaus restoranų „Lokys“ savininkai – Keršulių šeima dar pandemijos metu pradėjo įgyvendinti keletą naujovių, todėl šiandien jau džiaugiasi jų rezultatais. Viena jų – restorane įkurta Lietuvos ūkininkų ir mažųjų gamintojų produkcija prekiaujanti parduotuvėlė, dėl gurmaniškų prekių gausos sulaukianti vis didesnio tautiečių susidomėjimo.
Restoranas Lokys
Restoranas Lokys
© Organizacijos nuotr.

Tikslas – su kulinariniu paveldu supažindinti ir pačius lietuvius

Vieno seniausių Vilniaus restoranų „Lokys“ savininkai – Keršulių šeima jau apie 20 m. gilinasi į dvariškių kulinarines istorijas ir populiarina būtent senosios lietuvių virtuvės skonius.
„Nuo pat restorano įkūrimo 1972 m. jame buvo gaminami žvėrienos patiekalai. Tačiau prieš du dešimtmečius užgesus mūsų mamai, pagrindinei „Lokio“ dvasiai, prie restorano vairo stojo brolis Evaldas. Būtent jis užsibrėžė suteikti restoranui savitą veidą ir pradėjo gilintis į Lietuvos kulinarinę istoriją, kuri, malonus sutapimas, neapsiėjo be žvėrienos patiekalų“ – pasakoja dabartinė „Lokio“ virtuvės šefė R. Keršulytė-Ryčkova, gerai žinomos kulinarijos ir konditerijos mokyklos „Le Cordon Bleu“ absolventė ir kvalifikuota vyno somelje.

Vienas iš „Lokio“ komandos siekių – padėti klientams atrasti gurmaniškus mūsų šalies skonius iš dabarties ir praeities. Dažnas restorano klientas yra turistas, o štai kai kurie lietuviai vis dar mano, kad mūsų tautinė virtuvė neturi, ką daugiau pasiūlyti, išskyrus cepelinus.

„Norime, pirmiausia, įtikinti pačius lietuvius, kad mūsų kulinarinis paveldas nėra nuobodus. Jo ištakos prasidėjo kur kas anksčiau, nei XVIII a., kai į lietuvišką virtuvę atkeliavo bulvės, todėl klaidinga manyti, jog kad mūsų tradiciniai patiekalai yra tik cepelinai ar kugelis. Tai, kokiais patiekalais mėgavosi Vytauto Didžiojo dvariškiai arba kokiais gardumynais savo svečius vaišino Žygimantas Augustas, taip pat yra mūsų tradicijų dalis, kuri savo prabanga nenusileido kitoms to meto Europos šalių virtuvėms, tik šiuos faktus esame pamiršę“, – pasakoja R. Keršulytė-Ryčkova.

Susipažinti su lietuviškomis gėrybėmis galima ir parduotuvėlėje

Tradicinių lietuviškų gėrybių galima paragauti ne tik restorane, bet ir įsigyti pandemijos metu duris atvėrusioje restorano parduotuvėje „Lokys Deli“. Čia prekiaujama restorano šefės ir jos komandos atrinktais Lietuvos ūkininkų ir mažųjų gamintojų produktais.
„Pas mus galite rasti nuo su Lietuvos kraštu neatsiejamo medaus, obuolių sūrio, linų sėmenų, moliūgų, šaltalankių šalto spaudimo aliejų, iki išties neįprastų, unikalių gaminių, pavyzdžiui, paties seniausio kultūrinio augalo Lietuvoje – jau apie 5500 metų skaičiuojančių pluoštinių kanapių produktų. Ši krautuvėlė yra tarsi lietuviškos virtuvės istorijos tąsa, rodanti, kokiais šiuolaikiniais gaminiais galime pasidžiaugti ir pasidalinti su kitais“, – priduria „Lokio“ bendrasavininkė.

Restoranas Lokys
Restoranas Lokys
© Organizacijos nuotr.

Tautiečiai mėgsta egzotiką

Anot R. Keršulytės-Ryčkovos, „Lokio Deli“ parduotuvėlėje lietuviams labiausiai patinka egzotiškiausi jos produktai – iš pušų kankorėžių gaminami cukatai, užtepėlės ir sirupai, stebinantys intensyviu ir iki tol nepatirtu skoniu.

„Nemažai susidomėjusių lietuviškais vynais iš visiems gerai pažįstamų mėlynių, obuolių ar svarainių. Populiarios ir lietuvių gaminamos netikėtų derinių trauktinės, pavyzdžiui, burokėlių su trumais, čiobrelių su medumi ir šafranu. Jos domina ir užsieniečius, ypač mažesnės talpos buteliukai, tinkami lauktuvėms bei dovanoms. Svečiai iš užsienio noriai perka ir obuolių sūrį, žolelių arbatas bei populiariuosius kankorėžių cukatus. Panašu, kad pastarieji pamažu tapo mėgstamiausiu visų „Lokio“ svečių skanėstu“, – atvirauja virtuvės šefė.

Na, o mūsų tautiečių vienas mėgstamiausių patiekalų „Lokio“ restorane yra tradiciniai Kūčioms ruošiami koldūnai su baravykais, tik pateikti su netradiciniu, labiau prancūzų virtuvėje pažįstamu svogūnų džemu.

„Iš lietuvių polinkio tiek restorane, tiek krautuvėlė rinktis kažką įdomaus, sprendžiame, kad tautiečiai mėgsta būti nustebinti ir net tradiciniuose skoniuose nori netikėtumo, naujų derinių ir atradimų. Tad stengiamės juos nustebinti“, – pokalbį baigia pašnekovė.

Restoranas Lokys
Restoranas Lokys
© Organizacijos nuotr.
Reklama
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(9 žmonės įvertino)
4.2222

Dar viena „Iki“ gimtadienio dovana pirkėjams – spalį su #walk15 programėle net 30 proc. nuolaida vaisiams ir daržovėms

30-ąjį gimtadienį „ Iki “ mini visus metus, o spalio mėnesį pirkėjus stebina įvairiomis...

Automobiliai, vairuojantys „patys save“ – ne tolima ateitis, o artima realybė

Lietuva kartu su visu pasauliu sparčiai artėja prie autonominio vairavimo naujovių, kurios...

Papildomas darbuotojų sveikatos draudimas: tai, kas anksčiau buvo prestižas, dabar jau – būtinybė

Aštri konkurencija darbo rinkoje lemia, kad darbuotojai sulaukia vis daugiau papildomų naudų. Jeigu...

30 metų gimtadienį švenčiančios „Iki“ prioritetas – laimingi darbuotojai: dėmesys jų poreikiams, motyvacijai, ugdymui

Nuo pat pirmosios parduotuvės atidarymo Lietuvoje, 30-metį švenčiančio prekybos tinklo „Iki“...

Šilutiškis „Teleloto“ žaidėjas 20-ies metų senumo automobilį iškeitė į naująjį „Toyota Yaris Cross“ (1)

Praėjusį sekmadienį Dainius iš Šilutės rajono atsimins ilgai. Sudalyvavęs naujame „ Teleloto...

Top naujienos

Karybos ekspertas Ždanovas: laukia lemiamas mūšis, rusai jau įrengė trijų lygių įtvirtinimus smūgių Baltarusijai scenarijus – vis realesnis

Spartų puolimą pradėję Ukrainos kariai turės sumažinti tempą ir ruoštis Chersono šturmui,...

Po VRM sprendimo nuogąstauja dėl Lietuvos saugumo: nėra ramu

Praėjusią savaitę valdžia nusprendė, kad rusai, turintys lietuviškas šaknis patvirtinantį...

Meteorologas: tikrai šaltos žiemos jau nebus (1)

Neprognozuojamai augant elektros energijos ir kitoms kainoms bei infliacijai, žmonės su dideliu...

Stambaus daržovių ūkio savininkas: visi sako, kad ūkininkai maudosi piniguose, bet taip nėra

Širvintų rajone ūkininkas Arturas Mučinis tęsia šeimos tradiciją ir kartu su tėvais ir...

„The Washington Post“: Putinui artimas asmuo drįso jam paprieštarauti (2)

Nauji amerikiečių žvalgybos duomenys ir oficialių rusų asmenų komentarai rodo, kad tarp...

Verslas PliusUgnė Karaliūnaitė

Lietuvė išbandė gyvenimą Marso sąlygomis: labai greitai atsiskleidė lyčių stereotipai

Sociologė, dr. Inga Popovaitė turėjo unikalią galimybę porą savaičių pagyventi Jutoje...

Rusijoje gyvenantis lietuvis gavo šaukimą kariauti: grįžti į Lietuvą nenoriu (19)

Lietuvos pilietis Edgaras B., gyvenantis Rusijoje ir turintis 2016 m. išduotą leidimą gyventi...

Karas Ukrainoje. Žvalgyba: daugiau nei pusė Ukrainos naudojamų tankų – perimti iš rusų Zelenskis – apie naują Putino užmojį: kvaila

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paragino Vakarus išlaikyti spaudimą Maskvai –...

SuTaupyk

Kaupiantys pensijai ne sutaupė, o prarado: pasirinktas kelias toks rizikingas, kad net rėžia akį (13)

Augant ekonomikos recesijos tikimybei, Lietuvos pensijų fondai per tris šių metų ketvirčius...

Viešos piršlybos pasisuko netikėta linkme – pamačiusi žiedą, skėlė antausį: liudininkai liko šokiruoti

Viešas pasipiršimas per beisbolo rungtynes tarp Toronto „Blue Jays“ ir Bostono „Red Sox“...