Visgi kokybiškos šildymo, vėsinimo ir karšto vandens ruošimo įrangos įsigijimas trunka, sakykime, panašiai kaip ir gero automobilio. Juk norime ne tik jo parametrus „popieriuje“ įvertinti, bet ir įsėdus patikrinti, ar patogus valdymas, ar patinka variklio garsas. Tik jei išsirinkus ir įsigijus automobilį pakanka jį užkurti ir galima iškart važiuoti (juk mokate ir viena, ir kita), tai su šilumos siurbliu procesas užtruks kiek ilgiau: visų pirma jo „kėbulą“ (jūsų namo šildymo vamzdyną) reikės sujungti su „varikliu“ (šilumos siurbliu), o kad tai teisingai padaryti, jau reikia ir specialių žinių ir įrankių. Taigi, sumontuoti įsigytą įrangą jūsų namuose, suderinti sistemą ir pirmą kartą ją paleisti turės sertifikuotas meistras. Būtinai. Nes tai užtikrins, kad sistema veiks tinkamai ir efektyviai, jai bus taikoma garantija.

Jei žvarbų kitų metų rudenį norite pasitikti šiltai, apie šilumos siurblio pirkimą geriausia butų pradėti galvoji jau dabar.

Kaina priklauso nuo galios ir šilumos siurblio konstrukcijos tipo

Renkantis šilumos siurblį susiduriame su nemenku iššūkiu, kaip teisingai pasirinkti optimaliausią ir efektyviausią variantą. Domėtis tikrai verta, tačiau vadovautis kitų patirtimi nereikėtų, nes šilumos siurblys visų pirma parenkamas įvertinus individualius namo šilumos poreikius.

Planuojantiems įsigyti šilumos siurblį neretai kyla klausimas: kodėl identiško ar labai panašaus ploto pastatams parenkami skirtingo galingumo įrenginiai?

Plotas – nėra svarbiausias parametras ir vertinti vien jo nepakanka. Svarbūs parametrai yra namo orientacija, sandarumas, šilumos nuostoliai ir gyventojų skaičius (tam, kad galima būtų įvertinti karšto vandens kiekio poreikį). Namas gali būti mažas, tačiau nesandarus, turintis daug šalčio tiltų, nesandarius langus, per kuriuos šiluma iš vidaus labai greitai išeina. Tokiu atveju vien pagal plotą parinktas šilumos siurblys veiks neefektyviai ir vartotojas bus nepatenkintas įrenginiu, nors iš tiesų šis tiesiog buvo blogai parinktas ir netinka jo namui (nors gali tiesiog idealiai tikti kitam namui – taigi jei jūsų namas nėra 100 % visais atžvilgiais identiškas kaimyno namui, šilumos siurblį jau privalote rinktis individualiai, net ir tuo atveju kai kaimynas yra itin patenkintas sava šildymo sistema ir drąsiai ją rekomenduoja). Todėl prieš perkant šilumos siurblį svarbu turėti šilumos nuostolių ataskaitą, kurią turi paskaičiuoti kompetentingi specialistai. Pastato šilumos nuostoliai skaičiuojami įsivertinant lauko atitvarų šiluminę varžą. Tam skirti laiko būtina, nes šilumos siurblys tarnaus jums dešimtimis metų.

Žinant, kokios galios šilumos siurblio reikės jūsų būstui užtikrinti komfortą namuose net ir prie itin žemų aplinkos temperatūrų, reikia įsirinkti efektyviausią modelį, kurio eksploatacija užtikrins žemas šildymo ir buitinio karšto vandens ruošimo išlaidas. Verta atkreipti dėmesį į šiuos parametrus COP ir SCOP. COP - naudingumo koeficientas šildyme, kuris nurodo kiek šilumos kWh prie tam tikrų sąlygų (pvz. aplinkos lauko temperatūros +7 °C ir vandens temperatūros +35 °C), bus pagaminta sunaudojant 1 kWh elektros. Jeigu šilumos siurblio COP yra 5,33 tai reiškia, kad sunaudojus 1 kWh elektros energijos, idealiomis sąlygomis gausime 5,33 kWh šiluminės energijos. Visgi aktualesnis yra SCOP rodiklis, kuris nusako sezoninį naudingumo koeficientą šildyme per visus metus, įskaitant šilčiausią ir šalčiausią laikotarpį. Kuo didesnis SCOP parametras, tuo įrenginys veiks efektyviau ir ekonomiškiau, tuo šilumos siurblys naudos mažiau elektros, pigiau kainuos eksploatacija.

Lyginant parametrus, svarbu lyginti vienodai pateikiamas reikšmes, t. y. gautas vienodomis sąlygomis: gamintojai pateikia COP koeficientą, gautą ir prie +7 °C laipsnių lauko temperatūros ir (arba) prie –7 °C, ir (arba) prie –15 °C laipsnių, tad lygindami būkite atidūs ir neapsigaukite.

Šilumos siurblio kaina priklauso ir nuo šilumos siurblio galios (3-16 kW) ir nuo konstrukcijos tipo („Viskas viename“ (angl. All-in-One), „Bi-block“ ar „Monoblock“) – kuris tinkamiausias jūsų atveju, priklausys net ir nuo jūsų šeimos narių skaičiaus (poreikio karštam vandeniui) ar patalpų ploto, tiksliau – ar turite erdvės vidinio bloko montavimui būsto viduje.

Oras-vanduo šilumos siurbliai gali būti iš dviejų dalių (vidinės – montuojamos namo viduje ir išorinės – montuojamos lauke) arba vienos dalies („Monoblock“ tipo, montuojamos lauke).
• Dviejų dalių „viskas viename“ tipo šilumos siurblys su integruotu karšto vandens šildytuvu (185L talpos) „Aquarea All In One“ – idealus pasirinkimas namams su vidutiniu karšto vandens poreikiu ir taupantiems vietą ir/ar tiesiog vertinantiems estetinį vaizdą (šis variantas gražiai derės net ir, pvz. virtuvėje, nes visi vamzdžiai paslėpti, o ir užima jis ne daugiau vietos nei šaldytuvas – žr. nuotrauką viršuje).
• Dviejų dalių „Bi-block“ tipo šilumos siurblys su atskiru karšto vandens šildytuvu (tokiu, kuris nėra integruotas į šilumos siurblio bloką, o montuojamas kaip atskiras, papildomas įrenginys) – optimalus pasirinkimo variantas montuojant šilumos siurblį prie jau esamos šildymo sistemos, kurioje veikia dujinis ar kietojo kuro katilas, ar kai norima didesnės talpos šildytuvo karštam vandeniui ruošti.
• Vienos dalies ”Monoblock” tipo šilumos siurblys su atskiru karšto vandens šildytuvu – tinkamas pasirinkimas taupantiems vietą namuose (nes nėra antrosios, viduje montuojamos dalies, skirtingai nei aukščiau aprašytų tipų atvejais), arba, kai reikalingas didesnis karšto vandens poreikis (galima prijungti prie viduje montuojamo didelės talpos karšto vandens šildytuvo).

Renkantis šilumos siurblį nemažiau svarbus patikimas gamintojas ir patirtis gaminant šilumos siurblius. „Panasonic“ korporacija, 2018 m. atšventusi 100 metų jubiliejų, yra pasaulinė lyderė, kurianti novatoriškas technologijas ir sprendimus, daugiau nei 60 metų gaminanti šilumos siurblius. Kodėl minime metus? Nes metai – tai vertinga patirtis. Sukaupusi milžinišką patirtį, nuolat tobulinant savo gaminius, ši japonų įmonė gali pagrįstai didžiuotis galėdama rinkai pasiūlyti labai konkurencingus gaminius, pasižyminčius unikaliais techniniais sprendimais, patikimumu ir kokybe. Patikimai veikiantys ir puikiai tinkantys sudėtingoms Šiaurės Europos šalių klimato sąlygoms „Panasonic“ oras-vanduo šilumos siurbliai „Aquarea“, tikrai ne veltui ypatingai gerai vertinami ir Lietuvoje.

Dar vienas svarbus kriterijus: paprastas valdymas, suprantamas meniu lietuvių kalba, galimybė valdyti nuotoliniu būdu: tiek išmaniuoju telefonu, tiek planšetiniu ar paprastu kompiuteriu. Kad net ir nebūnant namuose, būtų galima nustatyti norimus šildymo bei kitus parametrus, stebėti įrangos darbą.

Gyvenimas pailgėja tiek, kiek sutaupai laiko. – F. Kolijeras

Ar ilgai užtruksite savo būstui rinkdamiesi šilumos siurblį, nemaža dalimi priklausys ir nuo jūsų pačių: nuo to, kiek jau žinote ir norite sužinoti papildomai, rinksitės savarankiškai ar tai patikėsite specialistams, rinksitės iš vieno ar iš kelių gamintojų asortimento.

Netrūksta ir atvejų, kuomet klientai nėra iki galo apsisprendę, kokio tipo šilumos siurblio (oras-oras, oras-vanduo, gruntas-vanduo) jiems reikia, tad pasirinkimo procesas taip pat prailgsta.

„Šiuo atveju svarbu sau atsakyti į klausimą, kokie yra esminiai pirkėjo poreikiai ir situacija jo būste: namuose yra (bus) tik radiatoriai, ar ketinama įrengti grindinį šildymą, ar bus reikalingas karšto vandens ruošimas, ar tai yra nuolatinė gyvenamoji vieta ar vasarnamis, o gal norima kompleksiško tvaraus sprendimo – sujungti šilumos siurblį su saulės elektrine? Patiems pasirinkti geriausią sprendimą ne visuomet paprasta, todėl visuomet rekomenduojame pasikonsultuoti su specialistais. Išsiaiškinę tikslius klientų lūkesčius, „Panasonic“ šilumos siurblių platintojai (UAB „Celsis“ ir UAB „Komfovent“) bei montuotojai, rinkdamiesi iš šio prekės ženklo siūlomo – vieno plačiausio rinkoje – kokybiškų gaminių asortimento, visuomet gali greitai rasti ir pasiūlyti pačius geriausius, kliento poreikius labiausiai atitinkančius variantus, gebančius palaikyti stabilų (nepriklausantį nuo lauko temperatūros) komfortą patalpose. Patogu. Ypač kai dar ir platintojų prekybos salonų tinklas yra išsidėstęs plačiai po visą Lietuvą.

Iš anksto reikėtų pagalvoti ir apie montavimo darbus, mat specialistų užimtumas artėjant šalčiams būna išties didelis. Šilumos siurblio įrengimo darbus visais atvejais turėtų atlikti sertifikuoti specialistai, kurie išmano tokios sistemos montavimo darbus.

Tinkamiausias laikas pirkti

Iš anksto galvoti apie šilumos siurblio pirkimą reikia ne tik dėl galimai ilgiau truksiančio įrangos išsirinkimo laiko ar montavimo darbų trukmės. Laiku suspėjus, galima ir sutaupyti.

„Laiku ir be streso susiplanavę ir įsirengę šilumos siurblį, turėsite ilgaamžę, efektyviai veikiančią ir patogiai valdomą sistemą, kuri prisidės prie aplinkos taršos mažinimo, tausos išteklius, mažins šildymo išlaidas ir, svarbiausia, padės sukurti jaukius ir šiltus namus, į kuriuos visada gera sugrįžti“, – sako „Panasonic Heating & Cooling Solutions“ atstovė Lietuvoje.

Užsakymo nr.: PT_88980285

Dalintis
Nuomonės