Rinkdamiesi įtempiamąsias lubas žmonės retai atkreipia dėmesį į patį audinį.

Atrodytų, koks skirtumas, kas kabo virš galvos? O iš tiesų skirtumas – didžiulis. Šiandien papasakosime, į ką reikia atkreipti dėmesį renkantis įtempiamųjų lubų plėvelę.

1. Priešgaisrinė sauga

Audinių atsparumas ugniai skiriasi. Vieni gali užsidegti nuo kibirkščiuojančių laidų, kiti – tik nuo tiesioginės ugnies. Vieni sudega per kelias sekundes ir jiems degant susidaro gausybė aitrių dūmų, o kiti užsidega sunkiai ir dūmų beveik nesusiformuoja. Kadangi audeklas kabo visame bute, svarbu priešgaisrinė sauga.

Kaip sužinoti, ar audinys degs?

Pirmiausia patikrinkite, kokius saugos standartus atitinka plėvelė.

Europoje saugia laikoma B klasė (medžiaga neskatina liepsnos plitimo). Pavyzdžiui, TEQTUM EURO įtempiamosios lubos priklauso šiai klasei, o tai reiškia, kad jų audinys užsidega labai sunkiai.

TEQTUM EURO įtempiamosios lubos pagal DIN EN 13501 priskiriamos B-s1, d0 priešgaisrinei klasei.

Iššifruokime, ką šie skaičių ir raidžių deriniai reiškia įprastame gyvenime:

DIN EN 13501 yra Europos standartas, pagal kurį galima klasifikuoti visų statybos produktų, įskaitant į pastato elementus įmontuojamus produktus, reakciją į ugnį.

s1 – degant išsiskiriančių dūmų kiekio rodiklis: 1 – mažiausia, o 3 – didžiausia vertė.

d0 – karštų lašelių ir (arba) dalelių susidarymo lygis degant.

Taip atrodo dokumentas, kuris gali patvirtinti nedegumą.

Svarbu! Jei apie priešgaisrinę saugą neklausite, tikriausiai jums niekas nieko ir nepasakys. O 80 % įrengiamų įtempiamųjų lubų sudaro plėvelė, galinti užsidegti nuo trumpojo jungimo.

Taigi prašykite informacijos.

Nepaprašysite – gausite tai, kas pigiau. Jei jums svarbu šeimos saugumas, imkitės iniciatyvos ir išsiaiškinkite.

2. Ekologiškumas

Įtempiamosios lubos virš jūsų galvos kabos visą parą. Jei lubos bus toksiškos, nuolat kvėpuosite jų garais to net nepastebėdami.

Audeklas gaminamas iš PVC medžiagos, kuri pati savaime nėra kenksminga, tačiau pavojingos gali būti priemaišos. Jei lubose jų nėra, nerimauti nėra ko.

Atkreipkite dėmesį į ekologiškumą patvirtinančius sertifikatus.

Išvardysime žinomiausius:

REACH – tai ES reglamentas dėl pavojingų cheminių medžiagų apribojimo. Į registrą įtraukti 178 elementai, kurių negali būti saugiame audekle.

Sertifikato pavyzdys


RoHS – tai ES direktyva, ribojanti pavojingų medžiagų kiekį. Ekologiška plėvelė turi ją atitikti.

Sertifikato pavyzdys


EN 73-1 yra vaikų prekių saugos standartas. Tikriausiai esate matę jo ženklą ant žaislų. Jis taikomas ir plėvelei – jei gaminys atitinka standartą EN 73-1, lubas galima įrengti patalpose, kuriose būna vaikai.

Pavyzdys


A+ yra aukščiausias standartas, rodantis mažiausią lakiųjų medžiagų išsiskyrimą. Jei audeklas atitinka A+ reikalavimus, jis nekenkia sveikatai.

Pavyzdys


Informaciją apie sertifikatus dažnai galima rasti gamintojo interneto svetainėje.

Pavyzdžiui, TEQTUM svetainėje yra visas skyrius, skirtas sertifikatams: https://teqtum.de/zertifikate/.

Sertifikato reikalaukite iš specialisto, kuriam patikite įrengti lubas savo namuose. Vis dėlto būtinai atkreipkite dėmesį į sertifikato galiojimo datą: jis turi būti nepasenęs.

3. Apsauga nuo klastojimo

Geros reputacijos gamintojų audiniai gali būti klastojami. Manysite, kad turite nedegias, ekologiškas lubas, o iš tikrųjų naudosite padirbtą gaminį. Kaipgi įsitikinti, kad gaunate iš katalogo išsirinktas lubas? Juk galite išsirinkti iš gerai žinomo brangaus prekės ženklo katalogo, bet kaip žinoti, ką iš tikrųjų įrengė meistrai?

Kaip atpažinti klastotę?

Atkreipkite dėmesį į audeklo apsaugos variantus:

Labiausiai paplitęs būdas – juodomis raidėmis pažymėti pačią medžiagą. Ant plėvelės, paprastai palei jos kraštą, gali būti nurodytas jos pavadinimas ir savybės.

Pavyzdys, kaip tai galėtų atrodyti

Taip pat naudojamos ultravioletinės žymės. Jos tikrinamos specialiu UV žibintuvėliu. Pašvietę juo į audeklą pamatysite prekės ženklą. Šiuo metu rinkoje yra tik viena tokia apsauga pasižyminti įtempiamųjų lubų plėvelė – TEQTUM. Pavyzdys, kaip tai galėtų atrodyti.

Kitas būdas apsaugoti pirkėją nuo klastočių – sertifikatas (pasas) su unikaliu įtempiamųjų lubų audeklo numeriu. Jis pateikiamas kiekvienam objektui ir leidžia patikrinti audinio autentiškumą oficialioje plėvelės gamintojo svetainėje.


Prekės ženklu pažymėta pakuotė yra labiau prekės skiriamasis bruožas. Į firminę pakuotę galima įdėti bet kokią įtempiamųjų lubų plėvelę. Visgi užsakyti originalų gaminį kainuoja daug pinigų, tad kokybiškos medžiagos dažniausiai parduodamos firminėse pakuotėse.

TEQTUM įtempiamųjų lubų pakuotės pavyzdys (galimi pakuotės formos variantai ir teksto papildymai)


4.SUTARTIS. Sudarykite oficialią sutartį, į kurią būtų įtraukta nuostata dėl paslaugos teikėjo atsakomybės, jei paaiškėtų, kad sertifikatai yra suklastoti ar negalioja, įtempiamųjų lubų įrengimas neatitinka užsakymo (gamintojas, charakteristikos ir kt.).

Jeigu įtariate, kad jus bando apgauti, arba jau buvote apgauti, kreipkitės į Lietuvos vartotojų teisių apsaugos tarnybą.

Taigi, trumpai:

Prieš užsakydami įtempiamųjų lubų montavimą paprašykite specialisto:

priešgaisrinės saugos sertifikato. Jame turi būti nurodyta B-s1,d0, t. y. kad medžiaga nedegi;

aplinkosaugos sertifikatų – jų gali būti keli, bet geriau, kad būtų visi toliau nurodyti.

REACH – tikrinama medžiagos atitiktis pagal 178 punktus dėl pavojingų sudėtinių dalių.

RoHS – tai ES direktyva, ribojanti pavojingų medžiagų kiekį.

EN 73-1 – saugos standartas, taikomas vaikiškoms prekėms. Jeigu gaminys atitinka EN 73-1, tokias lubas galima įrengti ir vaiko kambaryje.

A+ yra aukščiausias standartas, rodantis mažiausią lakiųjų medžiagų išsiskyrimą.

Pagalvokite, kaip patikrinsite, ar gavote būtent tai, ką pasirinkote. Tikrinimo būdai:

  • Žymės palei audeklo kraštą (dauguma atvejų)
  • Ultravioletinės žymės
  • Gaminio sertifikatas, kurį galima patikrinti gamintojo interneto svetainėje
  • Pakuotė


Nepamirškite sutarties – būtinai ją sudarykite, atidžiai perskaitykite jos sąlygas ir įtraukite punktus, kurie gali jus apsaugoti.

Iškart pasakysimevisa tai rasite ir pamatysite užsisakę TEQTUM įtempiamąsias lubas. Teiraukitės įtempiamųjų lubų montuotojų savo mieste.