Prekybos tinklo vadovo Dainiaus Dundulio teigimu, naujai duris atvėrusioje, 8 milijonus eurų kainavusioje skerdykloje įrengtos technologijos leido padidinti darbo našumą ir patenkinti augančią kiaulienos paklausą o tuo pačiu palengvino darbo sąlygas įmonės darbuotojams.

„Ankstesnioji skerdykla priminė situaciją, kuomet iš Vilniaus senu automobiliu važiuoji į pajūrį ir tikiesi, kad viduryje kelio jis nesuges. Užsakymų kiekis augo, o pajėgumų juos įvykdyti pakankamai neturėjome. Naujos skerdyklos dėka galime priimti ir įgyvendinti daugiau užsakymų, o ir dirbti naudojant naują ir kokybišką įrangą kur kas maloniau", – sako „Norfa" vadovas.

Naujosios skerdyklos našumas išties įspūdingas – vos per vieną valandą yra paskerdžiamos 150 kiaulių. Tai – kone tris kartus viršija senosios skerdyklos galimybes.

„Išaugęs darbo našumas mums yra didžiausias pliusas, nes leidžia reikiamu skerdienos kiekiu apsirūpinti patiems ir tuo pačiu teikti paslaugą kiaulių augintojams, kurie patys nori parduoti savo produkciją. Iki šiol tokios galimybės Lietuvoje augintojai praktiškai neturėjo", – sako D. Dundulis.

Didinti darbuotojų skaičiaus neprireikė

Nors naujos skerdyklos atidarymas leido gerokai padidinti našumą ir skerdienos kiekį, samdyti naujų darbuotojų įmonei neprireikė. Didžioji dalis procesų naujajame ceche – pilnai automatizuoti.

„Į visus agregatus skerdiena patenka automatizuotai, todėl fiziškai žmonių reikia tik keliose pozicijoje, tačiau ir čia dirbantiems nauja technika ir modernios technologijos palengvino darbą. Artimiausiu metu automatizuoti procesus planuojame ir paskerstų gyvulių išdorojimo skyriuje", – pasakoja D. Dundulis.

Naujoji skerdykla, pasak prekybos tinklo „Norfa" vadovo, dirba ne tik efektyviau, bet ir kur kas švariau. Čia skerdieną nuvalanti technika pasirūpina, kad mėsa į parduotuves patektų itin švari, tokiu būdu praktiškai eliminuojant bakterijų riziką.

„Valymo procesas vyksta labai aukštoje temperatūroje ir yra pilnai automatizuotas, todėl nešvarumai pašalinami itin kruopščiai ir tikimybės, kad mėsoje išliks paviršinė salmonelė, praktiškai neegzistuoja. Šios technologijos dėka savo pirkėjams „Norfa" parduotuvėse galime pasiūlyti platesnį aukštos kokybės subproduktų – ausų, kojų, žarnų – pasirinkimą. Po skerdienos išdorojimo likę šalutiniai produktai dabar yra kur kas geriau išskirstomi, todėl jų nebereikia utilizuoti ir šie gali keliauti į gyvūnų maisto gamybą", – teigia D. Dundulis.

Dar šviežesnė mėsa ir naujas pasiūlymas

Viena iš naujovių, taikomų modernioje duris atvėrusioje „Rivonos" skerdykloje – humaniškesnis gyvūnų skerdimas naudojant svaiginančias dujas. Tokiu būdu gyvūnas nepatiria streso, kuris gyvūno mėsoje didina pH ir ją rūgština.

Naujausių technologijų dėka skerdykloje ženkliai sutrumpėjo ir mėsos atvėsinimo laikas, todėl šviežia kiauliena parduotuves pasiekia dar greičiau, nei iki šiol. „Norint, kad skerdiena pasiektų reikiamą temperatūrą ir galėtų keliauti į prekybos tinklo parduotuves, anksčiau prireikdavo maždaug paros. Dabar mėsa iš skerdyklos į parduotuves išvyksta jau po 8-12 valandų", – patikslina D. Dundulis.

Gera naujiena ir ta, kad nuo šiol „Norfos" parduotuvėse galima įsigyti ne tik atskiras kiaulienos dalis, bet ir skerdienos puseles, t.y. pusę gyvulio. Tokį variantą prekybos tinklo vadovo teigimu renkasi tie pirkėjai, kurie mėgsta patys pasigaminti įvairių kiaulienos gaminių.

Deja, D. Dundulis turi ir ne tokių pozityvių žinių – kiaulienos žaliavos kaina ir toliau auga, o lyginant su paskutiniais keliais metais, yra padidėjusi daugiau nei dvigubai.

„Pati žemiausia kaina buvo prieš 3-4 metus, kuomet kilogramo mano minėtos kiaulienos puselės kaina be PVM nesiekė euro, su PVM kainavo apie 1,2 Eur. Šiandien kilogramas tos pačios puselės, įskaitant galvą ir kaulus, su PVM kainuoja 2,6 Eur", – teigia verslininkas ir skuba nuraminti kiaulienos mėgėjus: naujos skerdyklos dėka išaugęs našumas leis „Norfa" prekybos tinklo parduotuvėse dažniau taikyti nuolaidas kiaulienos produktams.