Sakartvele saulės jėgaines VIASOLIS įrengė Tbilisio technikos universitetui. Per metus Tbilisio technikos universitetas suvartoja beveik 2500 MWh elektros energijos. Projektuojamos saulės jėgainės per metus sugeneruos 259,45 MWh elektros energijos ir bus sumažinta 3669 tonų į aplinką išmetamo CO2.

Projektas „Dvišalis bendradarbiavimas diegiant fotovoltinės energijos sprendimus Gruzijos technikos universitete“ įgyvendinamas pagal „Klimato kaitos švelninimas ir inovatyvių technologijų diegimas besivystančiose šalyse, perduodant gerąją Lietuvos patirtį“ koncepciją. Jos pagrindu buvo skirtas finansavimas iš Klimato kaitos programos lėšų, ir Vystomojo bendradarbiavimo veiklos, finansuojamos iš Klimato kaitos programos lėšų.

Buvo ir skeptizimo

Lietuvoje atsinaujinanti energetika, ypač saulės elektrinės išgyvena savo aukso amžių – norinčiųjų jas turėti yra tiek, kad nespėjama priimti užsakymų ir montuoti. Tą daryti skatina ir Vyriausybė, skirdama paramą.

Tačiau situacija Sakartvele yra tokia, kokia Lietuvoje buvo prieš dvi dešimtis metų – saulės energetika žengia pirmuosius žingsnius.

Kalbėdamas apie iššūkius R. Karoblis minėjo, kad į kiekvieną lietuvių žingsnį ir veiksmą partneriai Sakartvele žiūrėjo labai atidžiai ir tarsi pro padidinamąjį stiklą – jiems atsinaujinančios energetikos sritis yra dar naujiena.

„Natūralu, kad žinios apie saulės energetiką Sakartvele buvo labai bendrinės, paviršutiniškos. Žmonės nesuprato, kaip ši technologija veikia. Buvo ir skepticizmo“, – sakė pašnekovas.

Dirbo geri rangovai

R. Karoblis pasakoja, kad sakartveliečiams kilo įvairių klausimų – nuo pačių elementariausių dalykų. Tbilisio technikos universiteto darbuotojams teko aiškinti, kaip saulės elektrinės veikia, nepaisant to, kad universitetas – technikos.

„Dabar, pasibaigus projektui, galime pasidžiaugti tuo, kad Sakartvele dirbo geri rangovai ir darbai vyko bendromis jėgomis. Padėjome parengti kvalifikacinius kriterijus, paruošti konkursų sąlygas.

Šis kelias mums patiems nėra nei naujas, nei nežinomas – tą daugiau nei prieš 10 metų darėme ir Lietuvoje, kai saulės energetika daugeliui taip pat buvo nesuprantama sritis. Organizavome seminarus ir aiškinome žmonėms, kokia saulės jėgainių nauda ir kad realu pasigaminti elektros iš saulės.

Dar puikiai pamenu laikus, kai žmonės Lietuvoje nepasitikėjo šiomis technologijomis. Niekas netikėjo, kad taip gali būti pagaminta elektros, ypač Lietuvoje, kurioje lyja lietūs“, – sakė R. Karoblis.

Buvo ir nenumatytų kliūčių

Pašnekovas sako, kad dirbant Sakartvele teko susidurti su pačiais netikėčiausiais iššūkiais. Pavyzdžiui, pasirodė, jog daugelio mokyklų stogai yra seni ir negali atlaikyti saulės jėgainės. Tai paaiškėjo atlikus ekspertizes, todėl vietos valdžios institucijoms reikėjo skirti papildomą finansavimą atnaujinti stogus.

„Sakartvele dirbome su valstybinėmis institucijomis, ne su verslu. Valstybinės institucijos turi savas procedūras, kurių reikia laikytis. Visur turi būti leidimai, atliktas auditas, išduotos visos reikiamos pažymos pradedant nuo muitinės dokumentų.

Buvo nenumatytų rizikų. Stogai – viena iš tokių, tačiau ne vienintelė. Paaiškėjo, kad mokyklose nėra įvestas elektros įžeminimas, todėl papildomai prisidėjo šie darbai. Apie tai net nebuvome pagalvoję, nes šiuolaikiniuose pastatuose to, atrodė, tiesiog negali būti.

Kaip ir dirbant bet kokioje rinkoje, yra žmogiškasis faktorius, kuris iš esmės lemia projekto sėkmę.

Vietos valdžios institucijos organizuoja konkursus saulės elektrinių montavimo darbams atlikti. Gerai, jei konkursą laimi įmonė, kuri turi patirties. O jei ne? Buvo ir tokių situacijų. Tai reiškia, kad konkurso laimėtojui reikia daug pagalbos“, – pasakojo R. Karoblis.

Ne tik darbas, bet ir edukacija

„Tai, kas mums atrodo normalu, jiems kelia klausimų. Mes žinome, kiek sveria jėgainė, žinome, kokie yra kiti standartai ir mes neturime blogos patirties. Tuo tarpu mūsų partneriams kyla, atrodytų, elementarių klausimų ir jie į kiekvieną žingsnį žiūri tarsi pro padidinamąjį stiklą, ieškodami potencialių rizikų.

Apsidrausdami nori išsireikalauti papildomų sprendinių, kurie baigiasi tuo, kad reikia perstatyti visą pastato konstrukciją – tam, kad ant dokumento būtų galima uždėti anspaudą. Iki kurioziškų situacijų“, – kalbėjo R. Karoblis.

Sakartvele lietuviai turėjo vietinius projektų vadovus, kurie projektus ir kuravo: „Atradome tikrai puikių ir motyvuotų žmonių. Mums svarbu ir edukacinė pusė, nes tikslas – ne tik įrengti saulės elektrinę. Norime, kad Sakartvele atsirastų jas montuojančios įmonės, kurtusi industrija.“

Sakartvele – ne pirmoji patirtis

Darbas Tbilisio mokyklose ir universitete – ne pirmoji lietuvių patirtis Sakartvele. Pasak R. Karoblio, jiems teko montuoti saulės elektrines Batumyje, taip pat Sakartvelo mokykloms: „Esame įgyvendinę projektą dvylikoje Batumio mokyklų, kur irgi įrengėme saulės jėgaines.

„Tai – net 60 proc. šiame mieste esančių mokyklų. Dabar jos pasigamina elektros energiją ir taip ne tik susitaupo kaštai, bet ir prisidedama prie švaresnės aplinkos sumažinant išmetamo CO2 kiekį. Šį kartą dirbome Tbilisyje.

Tikime, kad kaip pas mus atsirado proveržis, lygiai taip pat bus ir Sakartvele. Turime daug kompetencijų ir neabejoju, kad savo žinias perduosime sakartveliečiams, o galbūt kitais metais ir patys Sakartvele atidarysime savo filialą“, – sakė R. Karoblis.