„Aplinka, kurioje sutartų, vieningai dirbtų ir gerai jaustųsi visi komandos nariai – kiekvieno darbdavio siekiamybė. Darbuotojams patiriant diskriminaciją, mažėja jų darbo efektyvumas, prastėja emocinės sveikatos būklė, todėl visose įmonėse, nepriklausomai nuo jų dydžio, rekomenduojama užtikrinti tolerantišką ir palaikančią kultūrą. Siekiant, kad bet kokia organizacija būtų tolerantiška, o atmosfera joje – draugiška ir palaikanti, prie jos puoselėjimo turi prisidėti visi komandos nariai“, – pasakoja Laura Rimkutė, psichologė ir verslo konsultantė.

Tolerancija skatina darbuotojų įsitraukimą

Dažniausiai žmonės jaučiasi saugesni būdami tarp panašių į save asmenų. Nepaisant to, verslo konsultantė pažymi, kad komandoje dirbančių žmonių ir jų nuomonių įvairovė yra įvairiapusiškai naudinga bet kokiai organizacijai.

„Žiūrint iš evoliucijos perspektyvos, įvairovė užtikrina žmogaus gebėjimą prisitaikyti prie pasikeitusių gyvenimo aplinkybių, tačiau tą patį galima sakyti ir apie įmones. Kuo daugiau skirtingų požiūrio taškų atrasime jų viduje ir stengsimės visus juos aprėpti, tuo būsime kūrybiškesni, efektyvesni ir tokiu būdu skatinsime tolerancija pagrįstą kolektyvo tarpusavio bendravimą“, – teigia L. Rimkutė.

Psichologei pritaria ir Sandra Savickienė, „Lidl Lietuva“ valdybos narė ir personalo vadovė, kurios teigimu, puoselėjant tolerantiškumo kultūrą įmonėje, jos darbuotojai jaučiasi saugesni ir drąsesni, taip pat aktyviau reiškia savo mintis bei įsitraukia į organizacijos kasdienybę.

„Kurdami darbuotojus visapusiškai įgalinančią darbo aplinką, daug dėmesio skiriame tam, kad suprastume, kaip iš tiesų jie jaučiasi. Skatiname darbuotojus nebijoti išsakyti savo nuomonę, suteikiame įrankius tai padaryti. Nuosekliai vykdome įvairias vidines darbuotojų apklausas, organizuojame rezultatų aptarimų sesijas, kurių metu ieškome būdų dar labiau patobulinti vidinius procesus ir įgyvendinti darbuotojų pasiūlymus“, – pasakoja S. Savickienė.

Be to, komandos nariai turi galimybę dalintis ir kasdienio darbo „Lidl“ akimirkomis. Naudodamiesi vidine įmonės mobiliąja programėle prekybos tinklo darbuotojai gali reikšti savo nuomonę, bendrauti tarpusavyje ir dalintis įvairiomis akimirkomis. Pasak S. Savickienės, darbuotojai aktyviai naudojasi šiuo įrankiu, tokiu būdu sulaukia paskatinimo ir palaikymo iš kolegų.

„Lidl“ prekybos tinklo darbuotojams jaustis užtikrinčiau padeda ir jiems bei jų šeimų nariams skirta konsultacijų programa „Galis mumis pasikliauti!“. Paskambinę nemokamu, visą parą veikiančiu numeriu jie savo klausimus gali užduoti psichologui, teisininkui ar asmeninių finansų specialistui visiškai anonimiškai.

Užtikrina komandos narių lygybę

Apie tolerantišką organizacijoje puoselėjamą kultūrą, pasak L. Rimkutės, įmonės vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims reikia kalbėti kuo aiškiau ir daugiau. Įvairių naujienlaiškių, pokalbių ar susitikimų metu transliuojama žinutė, kad įmonė nepalaiko diskriminacijos, darbuotojams greičiau taps savaime suvokiama.

Laura Rimkutė

„Tačiau tolerancijos ir nediskriminavimo tikslai turi atsispindėti ne tik žodžiuose, bet ir kasdieniame organizacijos vadovų bei darbuotojų elgesyje. Deja, vieno stebuklingo recepto, kaip tai padaryti, nėra, todėl kiekviena bendruomenė turi sau tinkančius sprendimus“, – pasakoja L. Rimkutė.

Toleranciją organizacijoje puoselėja ir darbuotojų lygybę užtikrinantys darbo kolektyve principai. Pavyzdžiui, identiškose pozicijose „Lidl“ prekybos tinkle dirbantiems darbuotojams taikomi tie patys atlygio rėžiai.

Taip pat prekybos salėje prireikus atlikti tam tikras užduotis, tai gali padaryti bet kuris kolega, nepriklausomai nuo jo užimamų pareigų. Pavyzdžiui, esant dideliam parduotuvės užimtumui, jos vadovas dirba salėje ar kasoje bei kitaip padeda kolegoms.

Čia nėra stereotipų, kad kažkurie darbai yra „vyriški“ ar „moteriški“. Pavyzdžiui, „Lidl“ parduotuvių kasose įprasta matyti tiek vyrus, tiek moteris. Tokia darbo aplinka skatina komandos vienybę ir ugdo pasitikėjimą vieni kitais, padeda lengviau įveikti darbe kylančius iššūkius

S. Savickienės teigimu, jokie dideli rezultatai yra neįmanomi be efektyvios ir savimi pasitikinčios komandos, todėl įmonė stengiasi kurti atmosferą, kurioje darbuotojai jaustųsi reikalingi, matytų savo vertę kolektyve.

Tai užtikrinti padeda ir įvairios finansinės priemonės bei pastangos rūpintis darbuotojų asmeniniu bei kolektyviniu tobulėjimu. „Lidl Lietuva“ komandos stiprinimui padeda ne tik kartu minimos svarbios progos, bet ir organizacijos viduje vykstantis Talentų ugdymo procesas. Jo tikslas – identifikuoti komandos narių stipriąsias ir ugdytinas savybes, sutarti dėl ugdymo plano bei apsikeisti grįžtamuoju ryšiu“, – sako S. Savickienė.

Šiuo metu Lietuvoje iš viso veikia 68 „Lidl“ parduotuvės 26-uose šalies miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Marijampolėje, Kėdainiuose, Telšiuose, Kretingoje, Mažeikiuose, Tauragėje, Jonavoje, Panevėžyje, Ukmergėje, Utenoje, Plungėje, Palangoje, Elektrėnuose, Visagine, Šilutėje, Radviliškyje, Vilkaviškyje, Druskininkuose, Rokiškyje, Kaišiadoryse ir Nemenčinėje.