Per 2022-uosius „CoinGate“ iš viso apdorojo 927,294 mokėjimus – beveik tris kartus daugiau už 9 metų vidurkį arba visą „CoinGate“ įmonės gyvavimo laikotarpį. Po beveik dešimtmečio šis lietuvių kilmės projektas jau apdoroja vidutiniškai po vieną mokėjimą kas 34 sekundes.

Kriptovaliutų mokėjimus priimančių verslų gretose neseniai atsidūrė ir tokios žinomos Lietuvos įmonės, kaip interneto prieglobos (web hosting) paslaugų teikėjas „Hostinger“, decentralizuotų aplikacijų paskirstymo ir analizės lyderiai „DappRadar“, juvelyrikos parduotuvių tinklas „Marry Me by Ribas“ ir antrasis Lietuvos vienaragis „NordVPN“.

Tačiau Lietuvoje netrūksta ir verslų veteranų, kurie mokėjimus kriptovaliutomis priima jau ne pirmus metus – tai kibernetinio saugumo kompanija „Surfshark“, dedikuotų debesijos paslaugų įmonė „Cherry Servers“ ir el. parduotuvė „Varlė.lt“, kurios leidžia savo klientams atsiskaityti daugiau nei 70 skirtingų virtualių monetų.

Apklausus kriptovaliutų mokėjimus priimančius verslus, nurodomos svarios priežastys įsidiegti šį atsiskaitymo būdą.

Galimybė pritraukti daugiau klientų iš viso pasaulio

Debesijos infrastruktūros paslaugas visame pasaulyje teikianti įmonė „Cherry Servers“ bendradarbiauja su fiziniais ir juridiniais asmenimis iš 140 šalių. Tačiau verslui, siekiančiam teikti paslaugas pasauliniu mastu, dažnai nepakanka pasiūlyti vieną ar du populiarius mokėjimo būdus, kad paslaugos taptų prieinamos visiems.

Tai ypač sudėtinga padaryti Afrikos kontinente, kur didelė populiacijos dalis neturi priėjimo prie bankinių paslaugų ir nenaudoja kredito kortelių. „Cherry Servers“ sprendimas buvo paprastas, tačiau efektyvus – įsidiegti kriptovaliutų atsiskaitymo būdą savo internetinėje svetainėje.

Pasak „Cherry Servers“ klientų aptarnavimo vadovės Dovilės Minkevičienės, kriptovaliutos yra vienas iš universalių atsiskaitymo būdų, kurio prieinamumas supaprastina paslaugų teikimą: „Priimti kriptovaliutų mokėjimus – vienas labiausiai pasiteisinusių verslo sprendimų. Labiausiai džiugina galimybė mokėjimus konvertuoti į eurus ir pastangų nereikalaujantis surinktų lėšų pervedimas į savo banko sąskaitą.“

D. Minkevičienė taip pat pabrėžia, kad poreikis siūlyti kriptovaliutų atsiskaitymus atsirado išgirdus klientų lūkesčius. „Kriptovaliutų mokėjimus integravome atsižvelgdami į klientų poreikius – didesnioji dalis mūsų klientų juos renkasi. O „CoinGate“ kaip mokėjimo procesorių pasirinkome dėl kelių priežasčių: kainos, patrauklių pervedimų sąlygų bei panašaus įmonės dydžio“, – dalinosi „Cherry Servers“ atstovė.

Pasak interneto prieglobos paslaugų teikėjo „Hostinger“ mokėjimų vadovo Mindaugo Barzdenio, jų įmonė irgi ilgą laiką girdėjo klientų pageidavimus leisti atsiskaityti alternatyviais mokėjimo būdais, ypač šalyse, kur banko sąskaitos ar mokėjimo kortelės nėra lengvai prieinamos. Būtent kriptovaliutų mokėjimai padėjo pasiūlyti vieną iš alternatyvų atsiskaityti už paslaugas.

„Kadangi esame globali įmonė ir tiekiame savo paslaugas pačiose įvairiausiose šalyse, susidūrėme su iššūkiais, būdingais specifinėms rinkoms. Nors Lietuvoje banko sąskaita ar mokėjimo kortelė atrodo jau įprastas ir lengvai prieinamas mokėjimo instrumentas, taip toli gražu nėra besivystančiose šalyse. Galimybė galutiniam vartotojui pasiūlyti kuo įvairesnius atsiskaitymo būdus daro itin teigiamą įtaką pardavimams bei gerina klientų patirtį įsigyjant paslaugas „Hostinger“ puslapyje,“ – pasakojo mokėjimų vadovas.

Privatumo užtikrinimas klientams

Mokant internetu, klientas beveik visada bus prašomas pateikti asmens duomenis – pavardę, adresą, el. paštą ir kredito kortelės informaciją. Visa tai keliauja į pardavėjo duombazę, kurios saugumo spragos gali tapti taikiniu duomenų vagims, nors neretai šie duomenys yra pertekliniai ir nebūtini norint sudaryti sandorį su klientu.

Kai kurie el. parduotuvių klientai, ypač vertinantys privatumą, šia infomacija dalinasi nenoriai dėl duomenų nutekėjimo ir jų paviešinimo rizikos, net jei pardavėjas privalo užtikrinti, jog šie duomenys yra tvarkomi tinkamai.

Siekdami padėti klientams užtikrinti privatumą internete, kibernetinio saugumo bendrovė „Surfshark“ išsprendė šią dilemą, integruodama kriptovaliutų mokėjimo sistemą dar 2018 metais, taip suteikdama klientams būdą palikti mažesnį informacijos pėdsaką internete.

„Turime klientų grupių, kurios net neįsivaizduoja savo gyvenimo be privatumą užtikrinančių sprendimų. Tokie klientai ypač rimtai rūpinasi savo internete paliekamu informacijos pėdsaku, tad atsiskaitymas kriptovaliutomis yra kone vienintelis jiems priimtinas būdas mokėti už paslaugas. Norėdami suteikti galimybę tokiems vartotojams naudotis mūsų produktu, nusprendėme įdiegti atsiskaitymą kriptovaliutomis. Integracija teigiamai paveikė tiek mūsų pajamų dydį, tiek klientų prieaugį“, – pasakojo Donatas Strazdas, „Surfshark“ mokėjimų analitikas.

Kaip ir „Cherry Servers“, taip ir VPN tiekėjo „NordVPN“ klientai yra linkę rūpintis savo kibernetiniu saugumu ir vertinti savo privatumą internete, tad kriptovaliutų mokėjimų integracija apsidžiaugė nemenka dalis „NordVPN“ naudotojų. Pasak „Nord Security” pajamų procesų priežiūros (CRO) vadovo Ryčio Meškausko, kai kuriems klientams privatumo užtikrinimas yra didžiausias prioritetas.

„Mūsų klientai, ypač kriptovaliutų vartotojai, apsidžiaugė, kad siūlome dar vieną saugų mokėjimo būdą. Kol kas reakcijos buvo tik teigiamos, o tai logiška, nes mūsų klientai vertina privatumą, tarp kurių yra ir aktyvistai bei žurnalistai, gyvenantys autoritariniuose režimuose. Jiems „NordVPN“ paslaugos yra reikalingiausios, tad atrasti kriptovaliutų mokėjimo būdą jiems buvo išties maloni staigmena“, – teigė pašnekovas.

Vadovo nuomone, kriptovaliutų mokėjimai ne tik suteikia daugiau privatumo, bet ir užtikrina saugias pinigų perlaidas nesikliaujant trečiųjų šalių paslaugomis: „Naudoti kriptovaliutas yra naudinga, nes jos suteikia aukštą saugumo lygį operacijų metu. Mokėjimai kriptovaliutomis gali sumažinti poreikį įtraukti trečiąsias šalis mokėjimams atlikti, nes tą patį galima pasiekti naudojant blokų grandinę. Mums, kibernetinio saugumo įmonei, klientų privatumas yra prioritetas, tačiau mokėjimo būdų saugumas taip pat labai svarbus.“

Mažiau vargo su bankais

Visame pasaulyje pagarsėjęs projektas „DappRadar“ sukūrė išties unikalų produktą – decentralizuotų programų (Dapps) platinimo ir analizės platformą. Jų klientai – iš to paties „Web3“ pasaulio, tad už paslaugas visada mieliau atsiskaito kriptovaliutomis. Tačiau bėdos prasideda tuomet, kai gautas lėšas reikia konvertuoti į eurus ir pervesti į įmonės banko sąskaitą.

Anksčiau klientui apmokėjus sąskaitą kriptovaliutomis, lėšos keliaudavo į centralizuotą keityklą, iš kurios vėliau – į banko sąskaitą. Tačiau atsirasdavo kliūčių – bankai užduoda daug klausimų, prašo papildomų dokumentų, delsia savaitę ir ilgiau. Dabar procesas paprastesnis – kriptovaliutos už apmokėtas sąskaitas keliauja į „CoinGate“, kol „DappRadar” klientas praeina KYC procedūrą. Patvirtinus kliento tapatybę, pavedimas iki banko nukeliauja nedelsiant.

„Web3“ įmonės, įskaitant „DappRadar“, visuomet siekia užtikrinti, kad pajamų, gautų iš kriptovaliutų, išgryninimo procesas atitiktų visus KYC ir AML reglamentus, taip pat siekia efektyvesnės kriptovaliutų ir įprastų pinigų valdymo sanglaudos bei sklandesnių procedūrų, pervedant pinigus iš vienos sistemos į kitą. Būtent tai mums padeda daryti „CoinGate”. Naudodamiesi „CoinGate”, esame užtikrinti, kad lėšos, kurias pervedame į savo komercinį banką, bus gautos (anksčiau ar vėliau), nes visą deramą patikrą atliko „DappRadar“ ir peržiūrėjo „CoinGate”, taip užtikrindami, jog banko reikalavimai yra išpildyti“, – dalinosi „DappRadar“ finansų skyriaus vadovas Bayaras Ali.

Visgi lėtas pinigų pervedimo procesas iš blokų grandinės iki banko sąskaitos nebuvo vienintelė kliūtis. Dideli keityklų mokesčiai ir darbuotojų praleistas laikas aiškinantis, kur ir kodėl bankuose užstringa mokėjimai, taip pat paskatino priimti sprendimą kriptovaliutas į verslo procesus integruoti giliau.

Daugiau patogumo ir pasirinkimo laisvės klientams

Naujausias „Ribas“ šeimos prekių ženklas „Marry Me by Ribas“ taip pat neseniai pradėjo siūlyti atsiskaitymus kriptovaliutomis tiek savo elektroninėje, tiek fizinėse parduotuvėse.

Tačiau kriptovaliutų pritaikymas versle svarbus ne tik tuomet, kai reikia ieškoti išeities iš nepatogios situacijos. Pasak „Marry Me by Ribas“ vykdomosios direktorės Viktės Bičkauskienės, idėja pasiūlyti klientams naujausius atsiskaitymo būdus jiems kilo ne ieškant sprendimo problemai išspręsti, o tiesiog iš noro klientams pasiūlyti kuo daugiau laisvės ir patogumo išnaudojant naująsias technologijas.

„Mums labai svarbu savo klientams pasiūlyti naujausias technologijas, kurios yra susijusios tiek su aptarnavimu, tiek su klientų apsipirkimo procesu. Kadangi deimantai yra investicija, kuri gali būti perduodama iš kartos į kartą, nusprendėme, jog klientai, kurie domisi kitomis investicijų rūšimis, gali susidomėti ir investicija į deimantus. Tai mus ir paskatino priimti sprendimą suteikti savo klientams atsiskaitymą kripto valiutomis”, – pasakojo „Marry Me by Ribas“ atstovė.

Įmonė vienu metu naudoja du skirtingus būdus priimti kriptovaliutų mokėjimus - vienas elektroninėje parduotuvėje, kitas – pačiame juvelyrikos salone naudojant PoS (Point-of-Sale) sistemą. „Ilgai svarstėme apie PoS galimybę ir nusprendėmė, kad jeigu turime galimybę atsiskaityti mūsų elektroninėje parduotuvėje, norime tai suteikti ir klientams, perkantiems mūsų fizinėse parduotuvėse. Renkantis juvelyriką su deimantais arba laisvuosius deimantus, klientai dažnai ateina į salonus konsultacijai, todėl atsiskaitymą PoS turime turėti ir pasiūlyti kaip galimybę ir patogumą mūsų klientams“, – paaiškino vykdomoji direktorė.

Šiuo metu „Marry Me by Ribas“ klientams leidžiama atsiskaityti net 70-ia kriptovaliutų.

Augantis kriptovaliutų mokėjimų populiarumas – tik pradžia?

Lietuvos įmonių žavėjimasis kriptovaliutų nauda nėra lokalus fenomenas. Per pastaruosius kelerius metus bitkoino, kaip mokėjimo būdo, svarba stebėtinai išaugo.Remiantis „CoinMetrics“ duomenimis, šiandien bitkoino blokų grandinė yra dominuojanti pinigų pervedimo sistema pasaulyje. Vien 2022 metais juo buvo apdorota sandorių už daugiau nei 8 trilijonus dolerių – tai daugiau nei visas VISA mokėjimų tinklas per tą patį laikotarpį. Maža to, pasak Deloitte atliktos apklausos, 75 proc. JAV mažmenininkų planuoja priimti bitkoino ir kitų kriptovaliutų mokėjimus per artimiausius dvejus metus. Tuo pat metu net 85 proc. JAV mažmenininkų teikia didelį prioritetą bitkoino mokėjimų įgalinimui, nes dauguma jų tikisi, kad per ateinančius metus vartotojų susidomėjimas skaitmeninėmis valiutomis išaugs dar labiau.

„CoinGate“ generalinis direktorius Justas Paulius džiaugiasi kryptimi, kuria juda kriptovaliutos: „Smagu matyti nuolat augančią kriptovaliutų rinką. Nepaisant jos susitraukimo pastaraisiais metais, reguliatoriai ir toliau piešia blokų grandinės technologiją kaip galimą alternatyvą įprastiems atsiskaitymo metodams, taip siųsdami signalą verslams, jog šia pasitikėti galima. Mes su „CoinGate“ komanda siekiame sukurti kuo daugiau vertės visiems, kurie nori būti kriptovaliutų rinkos dalyviais, ir panašu, kad ateityje verslų poreikis integruoti kriptovaliutų mokėjimus tik augs“.

Remiantis kitu 2022-aisiais metais atliktu Crypto.com tyrimu, kuriame dalyvavo 110 000 pirkėjų ir daugiau nei 1,5 milijono „Worldpay“ prekybininkų, šiuo metu tik 4 proc. apklaustų prekybininkų priima kriptovaliutų mokėjimus, nors 60 proc. jų domisi tokia galimybe pasinaudoti ateityje. Tuo tarpu 40 proc. apklaustų pirkėjų jau naudoja skaitmeninį turtą prekėms ir paslaugoms pirkti, o 75 proc. norėtų tokią galimybę turėti visada.

Beveik pusė visų apklaustųjų vartotojų, atsiskaitydami už prekes ir paslaugas, jau dabar naudoja kriptovaliutą, tačiau skirtumas tarp kriptovaliutas priimančių verslų ir jomis norinčių susimokėti skiriasi dešimt kartų. Dėl šios priežasties 64 proc. Crypto.com registruotų pirkėjų atsiskaitymams naudoja išankstinio mokėjimo korteles. Jos padeda išleisti skaitmeninį turtą tose vietose, kurios už prekes ir paslaugas tiesiogiai skaitmeninių monetų nepriima.

Ši statistika byloja apie platesnį kriptovaliutų naudojimą atsiskaitymams ateityje ir naują galimybę verslams įsilieti į mažesnes, tačiau sparčiai augančias rinkas.

Kaip verslams patogiai priimti kriptovaliutų mokėjimus?

Yra du keliai integruoti kriptovaliutų mokėjimus – naudotis atviro kodo programomis ir susikurti mokėjimų infrastruktūrą patiems arba samdyti mokėjimų apdorojimo paslaugas teikiančias kompanijas.

Tokias specializuotas paslaugas nuo 2014-ųjų metų teikia ir Lietuvoje įsikūrusi įmonė „CoinGate“, padedanti verslams surinkti, valdyti ir apskaityti mokėjimus bitkoinu bei 70-ia kitų kriptovaliutų.

Susikūrę paskyrą verslai patys renkasi, kaip įsidiegti mokėjimų būdą: tai Point-of-Sale sistema (PoS), elektroninės sąskaitos, e-komercijos platformoms skirti moduliai ir įskiepiai e-parduotuvėms (WordPress, WIX, PrestaShop ir kt.), taip pat ir atskira aplikacijų programavimo sąsaja (API) norintiems sukonfigūruoti sistemą pagal savo konkrečius poreikius.

„CoinGate“ išskirtinė paslauga – galimybė surinktas virtualias valiutas išsikeisti į eurus, dolerius bei svarus ir persivesti į banko sąskaitą. Pasak „CoinGate“ teisininkės Agnės Smagurauskaitės, kai klientas atsiskaito kriptovaliuta, o verslas pasirenka gauti mokėjimus eurais, išvengiama įvairių nepatogumų, kurie kelia daugiausia nerimo kriptovaliutų mokėjimais susidomėjusiems verslams: „Tai apsaugo verslo savininką nuo daugumos rizikų, susijusių su kriptovaliutų operacijomis, kaip dideli kriptovaliutų kainų svyravimai, taip pat nuo rizikų, susijusių su jų laikymu, naudojimu ir apdorojimu”.

Teisininkė priduria, kad už prekes ir paslaugas gautą kriptovaliutą išsikeitus į eurus, verslui taip pat mažėja administracinė našta: „Surenkant tokius atskaitymus, šių operacijų atskirai nereikia registruoti finansinėje apskaitoje ar nustatyti, kaip ir kada apskaitos politikoje kriptovaliutos bus įtraukiamos į finansinę ataskaitą. Be to, nereikia tokių atsiskaitymų paaiškinti balanso aiškinamajame akte, ar atskirai išskirti tokio turto gavimo – pardavimo, mokesčių deklaracijose”.

Kriptovaliutų atsiskaitymus verslai gali integruoti prisiregistravę „CoinGate“ platformoje ir pateikę būtinus dokumentus.