Kokybiškas, energiją taupantis šilumos siurblys – tai investicija į ateitį. Patikima įranga tarnaus jums dešimtimis metų, todėl skubotų sprendimų priimti nereikėtų – būtina išsirinkti ne tik patikimą gamintoją, bet ir įsivertinti kitus ne mažiau svarbius parametrus.

Svarbu įvertinti ne tik būsto plotą

Renkantis šilumos siurblį pasikliauti draugų ar kaimynų patarimais bei patirtimis – ne pats geriausias sprendimas, mat tai, kas tiko jiems, nebūtinai geriausiai atitiks jūsų lūkesčius. Jei norite, kad šilumos siurblys veiktų maksimaliai efektyviai, jis turėtų būti parenkamas įvertinus individualius namo šilumos poreikius.

Namo plotas – svarbus, tačiau anaiptol ne vienintelis parametras, į kurį reikėtų atsižvelgti. Būtina įvertinti ir namo sandarumą, jo orientaciją, potencialius šilumos nuostolius ir netgi gyventojų skaičių, mat nuo to priklauso, kokį kiekį karšto vandens šilumos siurblys turės pagaminti. Pavyzdžiui, namas su vitrininiais langais nuo lubų iki žemės, tikėtina, turės didesnius šilumos nuostolius, todėl jo apšildymui gali prireikti galingesnio šilumos siurblio. Jei namas senesnės statybos, nerenovuotas, izoliacija taip pat gali būti prastesnė, todėl net ir nedideliam jaukiam namukui, turinčiam daug šalčio tiltų ir nesandarius langus, gali prireikti galingesnio šilumos siurblio.

Rinktis šilumos siurblį vien pagal namo plotą – neracionalu, mat neįvertinus kitų svarbių aspektų, šilumos siurblys veiks ne pačiu optimaliausiu režimu, o neefektyviai veikiantis siurblys galimai sunaudos daugiau elektros energijos, nei specifikacijose nurodo gamintojas. Taigi tai, kad šilumos siurblys idealiai tiko jūsų pažįstamui, turinčiam labai panašų į jūsų būstą, anaiptol nereiškia, kad tas pats įrenginys geriausiai atitiks ir jūsų poreikius. Jei jūsų būstas nėra 100 % visais atžvilgiais identiškas kaimyno ar draugo namui, šilumos siurblį turite rinktis individualiai. Todėl prieš perkant šilumos siurblį svarbu turėti šilumos nuostolių ataskaitą, kurią turi paskaičiuoti kompetentingi specialistai. Pastato šilumos nuostoliai skaičiuojami įsivertinant lauko atitvarų šiluminę varžą.

Galingesnis šilumos siurblys – ne visuomet geriausias pasirinkimas

Atsižvelgus į šildymo plotą, šilumos nuostolius ir galimus temperatūros svyravimus, parenkamas ir šilumos siurblio galingumas. Įsitikinimas, kad kuo įrenginys galingesnis, tuo jis geresnis – ne visai teisingas, mat didesnė galia reiškia ir didesnius energijos išteklius. Neišnaudojant šios galios, pinigus, galima sakyti, paleisite tiesiog į orą. Pasirinkus pernelyg mažo galingumo šilumos siurblį, neužtikrinsite pakankamos šilumos, o versdami įrenginį dirbti maksimaliu pajėgumu, sutrumpinsite ir jo tarnavimo laiką.

Pavyzdžiui, jei važiuotumėt automobiliu su didelio darbinio tūrio varikliu nuolat tik antra pavara, jis niekuomet nepasiektų gamintojo deklaruojamo maksimalaus greičio ir neracionaliai naudotų degalus – taigi ne tik negautumėte norimo efekto, bet ir patirtumėte papildomus nuostolius. Arba kitas pavyzdys: panešti pusmaišį bulvių suaugusiam žmogui nebūtų itin sunku, tačiau jei nuolatos reikėtų nešti jau ne pusmaišį, o pilną, ar net du maišus? Kurį laiką galbūt ir pavyktų, tačiau ilgainiui (ir, beje, kur kas greičiau) jėgos išsektų. Panašiai ir su šilumos siurbliu – jei jį priverčiame dirbti apsunkintomis sąlygomis, negalime iš jo tikėtis maksimalaus efektyvumo. Tad renkantis šilumos siurblį posakiu „atsarga gėdos nedaro“ geriau nesivadovauti ir rinktis tai, kas tinka būtent jums, nes tiek pernelyg galingas, tiek pernelyg mažos galios šilumos siurblys veikia neefektyviai, neekonomiškai ir gali iššaukti įrangos gedimus, kurie pareikalaus papildomų investicijų.

Pernelyg galingo šilumos siurblio trūkumai:

• Įrenginys per greitai sugeneruoja didelį kiekį šilumos, kurios negali atiduoti į šildymo sistemą, todėl šilumos siurblys dažnai stabdo kompresorių. Dažnas paleidimų ir sustojimų skaičius ženkliai didina elektros sąnaudas ir trumpina įrenginio tarnavimo laiką.
• Dėl dažno atsijungimų skaičiaus, sunku pasiekti vartotojo nustatytą temperatūrą.
• Galingesni įrenginiai brangiau kainuoja, todėl pinigų išleisite daugiau, tačiau efektyvumo neišnaudosite.

Pernelyg mažos galios šilumos siurblys:

• Esant labai žemai lauko temperatūrai, šilumos siurblys neužtikrins reikiamo šildymo patalpose. Siekiant kompensuoti nepakankamą pajėgumą, dažniau įsijungs pagalbinis elektrinis tenas, o tai ženkliai padidins išlaidas šildymui.
• Šilumos siurblio darbas maksimaliu pajėgumu ne tik padidina jo skleidžiamą garsą, bet ir trumpina įrenginio tarnavimo laiką.
• Norint pasiekti optimalią temperatūrą patalpose, gali tekti naudoti papildomus šilumos šaltinius, pvz. židinį.

Svarbus aspektas – temperatūrų svyravimai

Individualiai rinktis šilumos siurblį reikia ir dėl to, kad kiekvieno poreikiai – skirtingi. Galbūt jūsų kaimynas, įsirengęs naują šilumos siurblį, šventai įsitikinęs globaliniu atšilimu, todėl didesnio nei -15 °C šalčio būsimomis žiemomis neplanuoja. Tokią temperatūrą atlaiko kone visi šilumos siurbliai, tačiau tik retas užtikrina efektyvų šildymą paspaudus didesniems šaltukams.

Jei jūs šilumos stygiaus nenorite justi net žemiau -20 °C aplinkos lauko temperatūros, į šilumos siurblio įsigijimą turėtumėte žiūrėti itin atsakingai, mat toli gražu ne kiekvienas įrenginys susitvarkytų su tokiu iššūkiu. Žinant, kokios galios šilumos siurblio reikės jūsų būstui užtikrinti komfortą namuose net ir prie itin žemų aplinkos temperatūrų, reikia įsirinkti efektyviausią modelį, kurio eksploatacija užtikrins žemas šildymo ir buitinio karšto vandens ruošimo išlaidas.

„Panasonic“ šilumos siurbliai oras-vanduo su šia užduotimi lengvai susitvarkys. Dar daugiau: jei norite likti ramūs net ir tais retais, bet vis dar pasitaikančiais ypač didelių speigų periodais, verta rinktis „Panasonic“ T-CAP serijos šilumos siurblius, mat jie gali veikti iki -28 °C lauko temperatūros ir išlaikyti pastovią (nekrentančią, krentant temperatūrai) galią be papildomo šildytuvo pagalbos iki -20 °C. Tuo tarpu su kitais šilumos siurbliais, norint tą patį komforto lygį pasiekti žemose temperatūrose, reikia pasirinkti didesnės galios variantus.

 Panasonic Aquarea

Šildymo sistema ir šilumos siurblys – kaip viena komanda

Dar vienas svarbus aspektas – šilumos siurblio pritaikomumas esamai šildymo sistemai. Šilumos siurblys yra žematemperatūris įrenginys, todėl jį reikia jungti arba prie žematemperatūrių radiatorių (modernių, į kuriuos paduodamo vandens temperatūra yra 35-45 °C) arba prie grindinio šildymo vamzdyno.

Jei name įrengti seno tipo radiatoriai, į kuriuos turi būti tiekiamas 65 °C vanduo (tik tokiu atveju jie pakankamai įkaista ir „atiduoda“ šilumą į patalpas), tuomet reikia rinktis tam skirtus įrenginius, pvz. savo išskirtinėmis unikaliomis savybėmis išsiskiriančius „Aquarea“ T-CAP serijos šilumos siurblius, kurie visą galią išlaiko net ir esant ypač žemai lauko temperatūrai arba „Aquarea HT“ šilumos siurblius, specialiai pritaikytus dirbti prie seno tipo aukštesnių temperatūrų radiatoriais.

Šilumos siurblys – ypatingai svarbi bendro šildymo sistemos „organizmo“ dalis, veikianti suderinamoje pastato šildymo sistemoje. Tad svarbu ne tik parinkti tiksliai poreikius atitinkantį šilumos siurblį, bet ir teisingai jį sumontuoti – šiuo atveju svarbu ir teisingai parinkti vamzdžių diametrai, jų ilgiai, turi būti užtikrinta šildymo sistemoje cirkuliuojančio vandens kokybė (ją nurodo gamintojas), todėl visus darbus turi atlikti kvalifikuoti specialistai.

Susiradę montavimo ir įrangos paleidimo specialistus, visuomet prašykite parodyti sertifikatus (juose nurodyta ir išdavimo data, indikuojanti, kiek laiko montuotojas dirba šioje srityje), išvardinti keletą objektų, kuriuose buvo atlikti montavimo darbai – taip turėsite galimybę pasitikrinti meistro patikimumą, gauti informacijos apie darbų kokybę iš patikimų šaltinių dar prieš jiems pradedant darbus pas jus.

Kokybė kainuoja, bet ji to verta

Skirtingų modelių, skirtingo galingumo ir skirtingų tipų šilumos siurblių rinkoje apstu, tad ne vienam planuojančiam atsinaujinti šilumos įrenginį namuose, kyla klausimas – kaip nesuklysti renkantis?

Technologijos nuolatos modernėja, tad ir šildymo įranga tobulėja, tačiau toli gražu ne visi gamintojai turi vienodas galimybes žengti koja kojon su laiku, savo gaminiams pritaikant moderniausius sprendimus.

 Panasonic Aquarea All-in-One

„Panasonic“ korporacija yra pasaulinė lyderė, kurianti priemones, padedančias geriau jaustis visame kame – namuose, miestuose, automobiliuose ar kitose vietose, kuriose praleidžiate daug laiko. Japonų įmonė „Panasonic“ per daugiau nei 60 m. plėtojo ir nuolat tobulino savo kurtą oro kondicionavimo ir šildymo įrangą, todėl yra pelnytai itin gerai vertinama ir populiari tiek Lietuvoje, tiek ir panašų klimatą turinčiose Skandinavijos šalyse.

Rizikuoti ir likti be šildymo ar karšto vandens šaltomis žiemos dienomis nenori niekas, todėl gamintojo reputacija, gaminių patikimumas ir platus partnerių tinklas (o tai savaime sąlygoja ir patogumą, ir reakcijos greitį ištikus nenumatytai bėdai) tampa svarbiu, natūraliai pasirinkimą sąlygojančiu veiksniu. Žinoma, prie to prisideda ir viena plačiausių rinkoje gaminių gama. Plačiame šildymo ir vėsinimo sprendimų asortimente sau tinkamą variantą ras kiekvienas – nesvarbu, tai būtų privataus būsto savininkas, biurų nuoma besiverčiantis juridinis asmuo, gydymo įstaigos ar komercinių patalpų vystytojas.

Be to, „Panasonic“ „Aquarea“ H kartos, J kartos „High Performance“ bei T–CAP šilumos siurbliams suteikti „Keymark“ sertifikatai – tai nepriklausomas savanoriško sertifikavimo ženklas, remiantis šilumos siurblių kokybę Europos rinkoje.

„Panasonic“ – ne tik patikima, bet ir socialiai atsakinga kompanija, todėl reaguodama į didėjantį tvarių šildymo ir vėsinimo sprendimų poreikį Europoje, 2018 metais pradėjo gaminti „Aquarea“ oras-vanduo šilumos siurblius ir Čekijos gamykloje, kurių gamyba, lyginant su pirmaisiais pilnais gamybos metais, padidėjo keturgubai.

„Aquarea“, pagrįsta oras-vanduo šilumos siurblio technologija, yra ypač efektyvi ir draugiška aplinkai. Ji paima šilumos energiją iš aplinkos oro ir panaudoja ją namams šildyti ar buitiniam karštam vandeniui ruošti, arba net pačiam pastatui vėsinti, jeigu to pageidaujate. Pabrėžtina, kad technologijos dėka net iki 80 % reikiamos šilumos energijos paimama iš aplinkos oro (net ir tuomet, kai lauke šalta) – būtent iš čia ir kilęs pavadinimas „šilumos siurblys“. Šilumos siurbliai yra inovatyvi mažų energijos sąnaudų sistema, gerokai švaresnė, saugesnė, pigesnė ir aplinkai nekenkianti alternatyva dujoms, naftai ir kitoms elektros sistemoms. Remiantis „European Heat Pump Association“, iki 1,8 mlrd. CO₂ per metus gali būti sumažinta vien tik šilumos siurblių dėka, tad „Panasonic“ kompanija intensyviai investuoja į modernius ir tuo pačiu gamtą tausojančius tvarius sprendimus.

Gamindama daugiau ekologiškų „Aquarea“ oras-vanduo šilumos siurblių, „Panasonic Heating & Cooling Solutions“ aktyviai prisideda prie žalesnių technologijų komerciniams ir gyvenamosios paskirties projektams kūrimo. Nes į ekologiją orientuota ateitis – tai klestinti ateitis.

 Kuris Panasonic šilumos siurblys man geriausiai tinka?

Sudomino, bet vis dar nežinote kur kreiptis, o gal paprasčiausiai nemėgstate gyvai bendrauti, vis nerandate laiko apsilankyti prekybos salone? Tuomet tiesiog užpildykite užklausos formą internete ir gaukite nemokamą specialistų konsultaciją dėl šilumos siurblio parinkimo Jūsų namui ir oras-vanduo ar oras-oras šildymo sistemos įrengimo niuansų telefonu ar el. paštu: https://bit.ly/uzklausos-forma