„Dabartinėje ekonominėje situacijoje iššūkių patiria ir kai kurie e. verslai. Tenka laviruoti tarp augančių prekių ir verslo sąnaudų kainų, didėjančios infliacijos ir atsargesnio pirkėjų elgesio – matome, kad jie perka labiau apgalvotai, vengia spontaniškų pirkinių, ieško geriausių pasiūlymų. Nors dabar, prieššventiniu laikotarpiu, matome didelį prekybos suaktyvėjimą, bet kai kurie verslai su šiokiu tokiu nerimu laukia 2023 -ųjų...", – sako „PHH Group" , valdančios „Pigu.lt", „220.lv", „Kaup24.ee" ir kitus e. prekybos prekės ženklus Baltijos šalyse, Marketplace vadovas Raimondas Žilėnas.

„Smulkusis ir vidutinis verslas – mūsų ekonomikos pagrindas. 2021 metų duomenimis, Lietuvoje veikė daugiau kaip 87 tūkst. smulkių-vidutinių bendrovių, o visoje Europos sąjungoje smulkių-vidutinių verslų skaičius siekė beveik 23 mln. Ekonomiškai šie verslai ir jų palaikymas yra labai svarbus vis gi būtent SVV sukuria apie 50 proc. darbo vietų visame pasaulyje ir 56 proc. BVP augančiose ekonomikose", – sako „SME Finance" Europos plėtros vadovas Lukas Baškys.

Pasak jo, finansavimą tokioms bendrovėms gauti yra žymiai sunkiau, kadangi mažesnė veiklos skalė dažnai asocijuojama su didesne rizika ar užstato trūkumu. Jaunas ar mažas verslas dažnai neturi galimybės gauti finansavimo iš tradicinių bankų dėl mažos pelno maržos, nepakankamos kreditingumo istorijos ir didesnės rizikos. Visgi alternatyvūs finansuotojai kuria naujus finansavimo produktus kiekvienam verslui, o pasiskolinti smulkioms ir vidutinėms įmonėms galimybės sparčiai plečiasi.

„Kad e. prekybininkams reikia finansavimo sprendimų tam tikrame jų verslo vystymosi etape matome kasdien. Vos per keletą bendradarbiavimo mėnesių su „SME Finance" mūsų Marketplace'o pardavėjai paėmė verslo paskolų už maždaug 800 tūkst. eurų. Pas mus prekiauja jau virš 4000 pardavėjų. Visi jie yra labai įvairūs ir jų poreikiai skirtingi – vieniems reikia apyvartinių lėšų prekėms užsipirkti, nes užsakymų gavo žymiai daugiau nei planavo, kitiems – finansavimo verslo plėtrai žengiant į užsienio rinkas. Be to, e. verslas yra labai dinamiškas, čia viskas vyksta ir keičiasi labai greitai, todėl tam tikrų sprendimų reikia čia ir dabar", – apie pardavėjų poreikį finansinėms paslaugoms kalbėjo R. Žilėnas.

Finansinių technologijų įmonės sparčiai didina finansavimo prieinamumą smulkiam ir vidutiniam verslui, o bendradarbiavimas su partneriais leidžia supaprastinti ne tik paskolos išdavimo procesą, bet ir finansavimo sąlygas kiekvienam.

Pavyzdžiui, „SME Finance" ir didžiausios Baltijos šalyse e-prekybos platformos „Pigu.lt" bendradarbiavimas lengvina finansavimą smulkiesiems ir vidutiniams prekybininkams. Verslas, prekiaujantis „Pigu.lt" Marketplace, finansavimą plėtrai gali gauti itin greitai, be papildomų dokumentų ar užtikrinimo priemonių. Toks verslo finansavimo modelis leidžia Pigu.lt naudotojams padidinti pardavimų apimtis.

Gruodžio 9 d. 11 val. „Pigu.lt" kviečia į „Learning Friday", kuriame „SME Finance" ekspertai papasakos apie finansavimo galimybes, skolinimo tendencijas 2023-tiesiems metams, kokias naujas galimybes atneša recesija ir kaip tomis galimybėmis pasinaudoti. Taip pat sužinosite ką daryti verslui, norinčiam pasiskolinti, kaip teisingai susiplanuoti finansinius srautus. Kviečiame dalyvauti!

Seminaras vyks internetu, dalyvavimas nemokamas. Užsiregistruokite dalyvauti čia.