Kaip pasakoja „Nordclinic“ lazerio procedūrų specialistė Gabrielė Žemgulytė, dažnu atveju į kliniką šalinti plaukus atvykusiam naujam pacientui prireikia ir gydytojo dermatovenerologo konsultacijos dėl aktyvaus folikulito gydymo. O to priežasčių būna įvairių: ilgą laiką darytos procedūros vašku ar epiliatoriumi, pasirinktos netinkamos higienos ir skutimosi priemonės, plaukų šalinimo skustuku kryptis ir pan.

„Tokius pacientus prašome apsišarvuoti kantrybe ir laikytis sudaryto gydymo plano, į kurį įeina ir lokalus medikamentų vartojimas. Jei reikalingas mechaninis odos valymas bei cheminis šveitimas – tą atlieka klinikos kosmetologės, ir tik tada daroma plaukų šalinimo procedūra lazeriu, kad problemos, pavyzdžiui, folikulitas, vis rečiau kartotųsi, o galiausiai išnyktų. Kartais tenka nukreipti ir chirurgo konsultacijai, kai matome, kad jokios prieš tai įvardytos priemonės nepadės ir pacientui gali reikėti operacijos“, – pasakoja G. Žemgulytė ir skatina pastebėjus įaugančius į odą plaukus ar jų vietose iškylančius pūlinukus nedelsti kreiptis į gydytoją dermatovenerologą.

Gabrielė Žemgulytė

Specialistė prisipažįsta mėgstanti savo darbą, ypač, kai pati mato, kaip keičiasi moterų ir vyrų gyvenimai.

„Pradėjusi daryti plaukų šalinimo procedūras lazeriu, žiūrėjau į tai kaip į vieną būdų padėti pacientui atsikratyti nepageidaujamų plaukų ir pagaliau turėti, pavyzdžiui, išsvajotas švelnias kojas. Tačiau tik po kurio laiko supratau, kokia tai didelė problema, ir kokių kompleksų dėl jos gali turėti žmonės. Gaila, kad visuomenė vis dar negailestinga, o grožio kultas ima viršų. Jau mokyklos laikais bendraklasių patyčios dėl intensyviau ant rankų augančių plaukų lydėjo ir mane, o tai taip giliai palietė širdį, kad pradėjau skusti rankas nuo riešo iki pat peties. Nuolatiniai bėrimai, subraižymai ir įaugantys plaukai, atrodė, bus nuolatinis gyvenimo palydovas. Bet pradėjus lazerio procedūrų kursą viskas pasikeitė ir galėjau lengviau atsikvėpti. Tad kiekvieną pacientą, kenčiantį nuo pernelyg didelio plaukuotumo, aš labai suprantu“, – asmenine patirtimi dalijasi „Nordclinic“ lazerio procedūrų specialistė G. Žemgulytė.

Nugalėta baimė – kelias į gražesnį gyvenimą

„Kaip specialistei, man labai svarbus atgalinis ryšys – kaip pacientas jautėsi po procedūros ir ar mato efektą. Visada maloniai nuteikia žodžiai „Nesuprantu, kodėl tiek ilgai delsiau ir atėjau šalinti plaukų lazeriu tik dabar?!“ Šis retorinis klausimas užduodamas labai dažnai, o priežastys labai įvairios. Pagrindinė girdima – tai baimė, kad nepakeliamai skaudės. Bet tai mitas. Galiu patikinti, kad kiekvieno žmogaus skausmo slenkstis skiriasi, o skausmas procedūros metu yra tik momentinis, tad visada iš paciento pusės prašau, kad perspėtų, kaip jaučiasi, nes galiu pakeisti lazerio parametrus ir procedūrą padaryti kuo labiau komfortišką“, – naujausių technologijų privalumais dalijasi „Nordclinic“ specialistė.

Nordclinic

Ji tikina, kad šiais laikais, kai gyvenimo tempas pašėlęs, į bikinio zonos plaukų šalinimo procedūrą atėjusios moterys, nebeturi kada kompleksuoti dėl apsinuoginimo. „Jos sugeba nuotoliniu būdu ir visus šeimos narius sužiūrėti, ir susirinkime sudalyvauti, ir geriausią kelionių pasiūlymą rasti. Žaviuosi Lietuvos moterimis, nes jos yra multitaskinimo profesionalės. Procedūros metu, kol gvildename visas nūdienos politines aktualijas, COVID-19 situaciją, aptariame naujausias perskaitytas knygas ar gražiausią aplankytą pasaulio kraštą, tikrai pasimiršta visi kompleksai dėl apsinuoginimo, o pati procedūra prabėga tarsi nejučia. Dažna pacientė savo pavyzdžiu motyvuoja, pasidalina dar nematyto pažintinio tako rekomendacija ar kritiškai įvertina matytą filmą, į kurį kaip tik galvojau nueiti. O kartais pacientėms norisi tiesiog akimirkai sustoti ir atitrūkti nuo visų susikaupusių rūpesčių. Tada, kol atlieku procedūrą, kartu jaukiai patylime, ir išleidžiu pailsėjusį, kokybiško laiko sau skyrusį žmogų“, – pasakoja Gabrielė ir teigia, kad jokių nepatogumų niekam nekyla. Priešingai, moterys džiaugiasi rezultatais.

Plaukus šalina ir moterys, ir vyrai

Plaukų šalinimo procedūros populiarėja ir tarp vyrų. Kartais tam pastūmėja žmona, nes mato, kad vyras, kaip ir ji pati, pavargo skusti nepageidaujamus plaukus ir nori sutaupyti brangaus laiko. „Kai ateina vyras, galiu atspėti, kad šalinsime plaukus nuo nugaros, pečių juostos, pažastų ir krūtinės. Retesniais atvejais atliekama visų kojų ar rankų depiliacija, tai labiau aktualu profesionaliems sportininkams, pavyzdžiui, plaukikams, dviratininkams, gal dar modeliams. Beje, likau labai nustebusi, kai pirmą kartą pacientas paprašė pašalinti plaukus nuo veido. Manau, tai gana ekstremalu, tad visada, sulaukusi tokio pageidavimo, paprašau, kad grįžęs namo žmogus gerai viską apgalvotų, ir jei tikrai yra pasiryžęs naikinti barzdos plaukus, sugrįžtų kitą dieną. Reikia įsivertinti, ar laikui bėgant nesikeis norai ar stilius, nes sumanius užsiauginti barzdą tikrai nebepavyks to padaryti taip greitai, kaip norėtųsi. Žinoma, jeigu problema yra ūmi, jau ilgą laiką vargina įaugantys plaukai ir bėrimai po skutimo, o pacientas patikina, kad tvirtai apsisprendęs, šaliname veido plaukus jau pirmo vizito metu“, – sako „Nordclinic“ lazerio procedūrų specialistė G. Žemgulytė.

Nordclinic

Besidomintys plaukų šalinimo procedūromis turi tikrai platų pasirinkimą ir gali net pasimesti tarp pasiūlymų gausos. Anot specialistų, veiksmingiausi bei naujausi yra aleksandrito ir diodo lazeriai. Žinant, kuo jie skiriasi, turėtų būti lengviau išsirinkti tinkamiausią variantą. „Atliekant procedūrą ir aleksandrito, ir diodo lazeriu, išskiriama šviesa skverbiasi iki plauko folikulo, kol pasiekia jame esantį pigmentą melaniną. Melanino sugerti lazerio spinduliai virsta šiluma, kuri sunaikina plauko folikulą ir sustabdo tolimesnių plaukų formavimąsį. Norint pasiekti 80 proc. plaukuotumo sumažėjimą ir ilgalaikį rezultatą, abiem plaukų šalinimo atvejais prireikia panašaus procedūrų kiekio, išlaikant 4- 6 savaičių intervalą“, – pataria „Nordclinic“ lazerio procedūrų specialistė G. Žemgulytė.

Palaikomoji procedūra pabaigus kursą daroma po 6-12 mėnesių, priklausomai nuo to, koks plaukų tankis, ir ar jau pastebimas intensyvesnis ataugimas. Lyginant skausmingumą procedūros metu ir odos reakciją po jos – abu lazeriai paveikia odą panašiai, o reikšmingų skirtumų nepastebėta.

Nordclinic

Apgamai, tatuiruotės ir lazeris – sunkiai suderinami

Turbūt nerastume žmogaus, kurio kūno nepuošia apgamai. Labai svarbu žinoti, kad turint iš pirmo žvilgsnio net ir gerybinius apgamus, būtina bent kartą per metus apsilankyti pas gydytoją dermatovenerologą ir pasitikrinti, ar nėra odos ir apgamų pokyčių.

„Mano pareiga yra informuoti pacientą apie odos vėžio prevenciją bei ankstyvąją jo diagnostiką ir kiekvienam priminti, kaip svarbu rūpintis ne tik odos kokybe, bet ir sveikata. Dirbdama su lazeriais į apgamus atkreipiu didesnį dėmesį – prieš atliekant procedūrą toje zonoje visi jungties apgamai užspalvinami aklinai baltu pieštuku, o mišraus tipo ar dermaliniai apgamai kelių milimetrų atstumu su lazerio antgalio aplikatoriumi atsargiai apvažiuojami aplink. Jei moteriai darytas permanentinis makiažas, jo kontūrą taip pat nuspalvinu baltu pieštuku, o procedūros lazeriu negalime daryti prie pat permanentiniais dažais paveiktos zonos. Lygiai tas pats galioja ir tatuiruočių savininkams. Dar tik planuojantiems pasidaryti tatuiruotę, pavyzdžiui, ant blauzdos, bet norintiems pradėti plaukų šalinimo procedūrą lazeriu pirmiausiai patarčiau atlikti plaukų šalinimo procedūrų kursą, o tik tada darytis tatuiruotę. Tiesiai ant tatuiruotės lazerio naudoti negalime, kad neišskaidytume dažų pigmento ir nepadarytume žalos, todėl toje vietoje ir toliau augs plaukai. Jei tatuiruotė nedidelė, plaukus šalinti lazeriu galima“, – sako G. Žemgulytė.

Bet kokiu atveju, visada būtina pasitarti su specialistu ir vadovautis būtent jo nurodymais, tada rezultatai džiugins ir greitai, ir ilgai.

Užsakymo nr.: PT_89198707