„VoLTE (angl. Voice over LTE) – technologija, kuri pasižymi ypatingai gera skambučių balso kokybe, greitesniu skambučių sujungimu bei galimybe skambučio metu naudotis itin greitu 4G internetu. Pavyzdžiui, kalbėdami išmaniuoju telefonu, galite tuo pačiu metu naršyti internete, siųsti ar skaityti e. laiškus, bendrauti socialiniuose tinkluose“, – aiškina Mindaugas Rauba.

Tačiau „Interneto profų“ vien teorija neįtikino, todėl buvo nuspręsta atlikti eksperimentą ir praktiškai įsitikinti VoLTE galimybėmis. Eksperimento tikslas – išsiaiškinti, kuo skiriasi garso kokybė skambinant telefonais, palaikančiais 2G ir 3G ryšį, nuo tų, kurie palaiko 4G ryšį ir VoLTE technologiją.

Kad eksperimentas būtų įdomesnis, į pagalbą laidos kūrėjai pasikvietė Lietuvos muzikos žvaigždutę Eglę Vičiūnaitę, kuri skambučių metu atliko mėgstamiausią savo dainą – Manto Jankavičiaus „Čiuožki“.

Kitame kambaryje esantis „Bitės“ technologijų direktorius pokalbio su Egle metu buvo įjungęs garsiakalbį ir, klausydamasis nuotaikingo kūrinio, bandė naršyti internete.

Pirmiausia buvo skambinama iš telefono, nepalaikančio 4G ryšio ir VoLTE, į telefoną, kuris taip pat neturi šios technologijos. Vėliau išbandytas skambutis 3G ryšiu, o galiausiai eksperimentas buvo atliekamas su 4G ir VoLTE technologija palaikančiais išmaniaisiais.

„Pradėjus su 2G ryšiu, garsas atrodė gana skurdus, girdėjosi traškesys, o naršymo funkcija pokalbio metu buvo neįmanoma. Perėjus prie 3G ryšio, garso kokybė jau buvo kur kas geresnė, tačiau panaršyti vis dar negalėjau. Tačiau išbandžius išmaniuosius telefonus su VoLTE, ne tik labai aiškiai girdėjosi Eglės daina, bet ir be jokių problemų galėjau naršyti internete“, – eksperimento rezultatais dalinosi M. Rauba.

Jo teigimu, VoLTE veikia visoje Lietuvoje, kur yra 4G ryšys, o vartotojui, norinčiam mėgautis aukščiausios kokybės garsu, nieko papildomai daryti nereikia – užtenka turėti naujos kartos telefoną arba atnaujinti savo kelių metų senumo išmaniojo telefono programinę įrangą.

„Šiuo metu bent trečdalis mūsų klientų visuose Lietuvos regionuose ir bent pusė didžiuosiuose miestuose naudojasi VoLTE. Labai raginame prisijungti ir kitus, nes tai – nieko nekainuojanti technologija, kuri garantuoja geresnį ryšį ir garso kokybę pokalbių telefonu metu“, – sako M. Rauba.