Svarbiausias darbas – tinkamai sutvarkyti radioaktyvias atliekas

Viename gražiausių Lietuvos kampelių įsikūrusi Ignalinos atominė elektrinė yra vienas didžiausių ir perspektyviausių darbdavių ne tik regione, bet ir visoje Lietuvoje.

„Šiuo metu darbuotojų turime beveik perpus mažiau nei tuo metu, kai gaminome elektrą. Tik sustabdžius abu reaktorius, darbuotojų buvo apie 3000, dabar – virš 1600. Atominių elektrinių taip paprastai uždaryti neįmanoma, darbai jose vyksta ir praėjus daugybei metų po eksploatacijos sustabdymo“, – sako Ignalinos atominės elektrinės generalinis direktorius Audrius Kamienas.

Jis pasakoja, kad net ir nevykstant branduolinei reakcijai, lieka daug sistemų, kurias reikia nuolat prižiūrėti: „Nutraukus atominės elektrinės eksploataciją, iš esmės ji tampa didžiule radioaktyvių medžiagų sankaupa, kurią reikia tinkamai sutvarkyti. Radioaktyvios medžiagos turi būti saugiai patalpintos į tinkamas vietas, kad nekeltų nei teorinės, nei praktinės grėsmės visuomenei.“

Ignalinos atominė elektrinė

Pats svarbiausias darbas – branduolinio kuro, kuris buvo pačioje elektrinėje, priežiūra, saugus laikymas ir tinkamas galutinis sutvarkymas.

A. Kamienas mano, kad šiuo metu Ignalinos atominės elektrinės vykdomų projektų portfelis yra vienas didžiausių Lietuvoje. Pagrindinis įmonės uždavinys – saugiai ir laiku sutvarkyti visas elektrinėje esančias radioaktyvias atliekas jas tinkamai rūšiuojant, išvalant ir sudedant į saugias šiam tikslui pritaikytas galutinio saugojimo vietas. O tas vietas reikia pasistatyti ir įrengti – taigi, elektrinėje vyksta ne tik išmontavimo, bet ir naujų infrastruktūros objektų, saugyklų bei atliekynų projektavimo ir statybos darbai.

Kaip susitvarkysime, tą ir turėsime

Šiandien Ignalinos atominės elektrinės misija yra kurti švarią aplinką ateities kartoms tvarkant branduolinės veiklos palikimą. Pagal tarptautinius susitarimus, visos branduolinės atliekos, radioaktyvios medžiagos negali keliauti į kitas valstybes ir turi būti tvarkomos toje šalyje, kur ir susidarė. Taigi, kaip jas sutvarkysime šiandien, tokią aplinką turėsime ir ateityje.

Ignalinos atominė elektrinė

Ar tai reiškia, kad išskirtinio grožio, ežeringas Lietuvos kampelis bus tinkamas gyvenimui, poilsiui, turizmui ar žemės ūkiui?

Atominės elektrinės direktorius tikina, kad ir šiandien elektrinės prieigos yra saugios: „Jei atvyktumėte pas mus, pamatytumėte, kad čia radiacinis fonas gal net mažesnis nei daugelyje didžiųjų miestų, kur daug natūralaus, gamtinio radiacinio fono. Mūsų misija yra sutvarkyti likusias radioaktyvias atliekas taip, kad galėtume buvusios elektrinės teritoriją grąžinti visuomenės poreikiams tokią, kurioje niekas nekeltų grėsmės gyventojams ar lankytojams.“

Būtent todėl visi elektrinėje vykdomi darbai atliekami laikantis labai griežtų reikalavimų, radioaktyvios atliekos tvarkomos bei saugomos tarptautinių susitarimų nustatytais būdais, o kaip tai vykdoma, prižiūri Lietuvoje esantis reguliatorius – Valstybinė atominės energetikos saugos inspekcija.

Audrius Kamienas

Branduolinis kuras išlieka radioaktyvus tūstančius metų

Nors dabartinė Ignalinos atominės elektrinės veiklos strategija numatyta iki 2027 metų, tačiau įmonė veiks gerokai ilgiau.

„Ignalinos atominės elektrinės uždarymas finansuojamas daugiausia iš Europos Sąjungos (ES) lėšų. Todėl ir veiklos strategija pritaikyta prie finansavimo periodų. Strategijoje mes turime labai aiškiai nustatę prioritetus ir nusimatę darbus iki 2027 metų, tačiau ambicingi darbai ties ta data nesibaigs. Kai artės kitas finansavimo laikotarpis, mes ir vėl pateiksime atnaujintus veiksmų planus“, – apie ateities perspektyvas kalba A. Kamienas.

Jis teigia, kad numatyta galutinė elektrinės išmontavimo ir visų atliekų sutvarkymo darbų data yra 2038 metai, tačiau ir po jų elektrinės teritorijoje bus darbų. Mat šiuo metu laikinosiose saugyklose saugomas panaudotas branduolinis kuras, kuris išlieka radioaktyvus tūkstančius metų, turės būti tinkamai perkeltas į galutinę saugojimo vietą.

„Paviršiniai atliekynai, kuriuose galutiniam saugojimui sudėtos mažesnio aktyvumo radioaktyvios atliekos, jam saugoti netinka. Pasaulyje priimta tokių atliekų saugojimo praktika – giliai po žeme, kelių šimtų metrų gylyje įrengiamos saugyklos. Tai galutinis sutvarkymas. Iki to mums dar gana toli“, – pasakoja įmonės vadovas.

Ignalinos atominė elektrinė

Siūlo karjeros galimybes

Ignalinos atominės elektrinės vidinė teritorija yra kontroliuojama zona ir patekimas į ją yra ribojamas, nebent atvykstate į ekskursiją.

„Aplinkui elektrinės teritoriją grėsmės jokios nėra, apribojimų ten būti, vaikščioti, grožėtis gamta nėra“, - sako A. Kamienas ir kviečia atvykti ne tik smalsuolius pasižvalgyti po elektrinės teritoriją, bet ir pasvarstyti apie karjeros ar darbo galimybes šioje įmonėje.

„Norime ir siekiame tapti patraukliu darbdaviu ir kviečiame domėtis karjeros galimybėmis atominėje elektrinėje. Čia vyksta daug išskirtinių projektų ir darbų, galima daug ką sužinoti, išmokti.

Esame vienas iš didžiausių darbdavių Lietuvoje, nuolat ieškome įvairių specialybių naujų komandos narių. Kviečiame ir studijuojančius jaunus žmones atlikti praktiką, pasidomėti savo ateities perspektyvomis čia. Tai bus darbas tikrai ne vieneriems metams“, – žada elektrinės vadovas.