Kilovatvalandės kaina – nuo 22 centų

Šiuo metu pigiausias „Elektrum Lietuva“ kainos pasiūlymas yra 6 mėn. trukmės planas „Praktiškas“, kurį pasirinkę gyventojai moka vos 21,923 cento už elektros kilovatvalandę (ct/kWh).

Norintys ilgalaikio stabilumo gali rinktis 36 mėn. trukmės planą „Stabilus 36“, mokant 24,99 ct/kWh. Kovo 14 d. Lietuvos energetikos agentūros paskelbtais duomenimis, tai mažiausios kainos pasiūlymas visoje rinkoje, palyginti nepriklausomų tiekėjų 24–36 mėn. trukmės planus su fiksuota kaina.

Šie „Elektrum Lietuva“ kainų pasiūlymai galios iki kovo 30 dienos, sudarant elektros teikimo sutartis nuo balandžio 1 d.

Per mėnesį – per 8 tūkst. naujų klientų

Pasak „Elektrum Lietuva“ vadovo Martyno Gigos, naujų klientų skaičiaus spartesnis augimas stebimas jau nuo sausio pabaigos ir tai yra nuoseklaus, pamatuoto bei pagrįsto kainų mažinimo rezultatas.

„Mažesnius nei 28 ct/kWh fiksuotus tarifus buitiniams vartotojams pradėjome siūlyti pirmieji rinkoje, dar sausio viduryje, o kiti tiekėjai mūsų pavyzdžiu pasekti išdrįso tik po kurio laiko. Elektros kainą buitiniams vartotojams mažiname ne bet kaip, o atsižvelgdami į objektyvias aplinkybes ir jas įvertindami.

Naujų klientų sulaukėme iš karto sumažinę kainas, tačiau pastaruoju metu jaučiame dar didesnį jų suaktyvėjimą. Pavyzdžiui, vasario–kovo laikotarpiu, palyginti su sausio ir vasario, pritraukėme apie 30 proc. daugiau naujų klientų. Panašu, kad vartotojai tampa vis drąsesni, vis dažniau ryžtasi pokyčiams dėl žemesnių kainų bei geresnių sąlygų ir vis labiau vertina mūsų lyderystę kainų mažinimo srityje“, – sako M. Giga.

Nuo vasario vidurio iki kovo vidurio bendrovę „Elektrum Lietuva“ pasirinko 8,4 tūkst. naujų buitinių vartotojų, rodo Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) atnaujinti elektros tiekimo rinkos duomenys. Tuo metu kiti rinkoje veikiantys nepriklausomi elektros tiekėjai per šį laikotarpį bendrai prarado apie 4,6 tūkst. buitinių vartotojų.

Nuo metų pradžios bendrovė kainas buitiniams vartotojams sumažino vidutiniškai 12 ct/kWh.

Lanksčios sutarčių sąlygos

„Elektrum Lietuva“ vadovas sako, kad priimtinesnio plano pasirinkimas priklauso nuo to, kuriam laikui gyventojas nori fiksuoti kainą. Bendrovės skaičiavimais, tarp gyventojų populiaresnis trumpesnio 6 mėn. kainos fiksavimo planas – tokių sutarčių dalis nuo bendro naujai sudaromų sutarčių skaičiaus siekia 70 proc.

„Trumpiausias kainos fiksavimo laikotarpis yra šeši mėnesiai. Tokios trukmės plano „Praktiškas“ tarifas, nesiekiantis ir 22 ct/kWh, yra mažiausias iš visų, šiuo metu rinkoje siūlomų buitiniams vartotojams. Pastebime, kad šis variantas yra aktualiausias vartotojams, kurie nori pasinaudoti iki seniai matytų žemumų atpigusia elektra ir tikisi, kad ilgalaikiu periodu jos kaina pernelyg nedidės, tad po pusmečio galės vėl pasirinkti patraukliausią pasiūlymą rinkoje“, – kalba M. Giga.

Elektros tiekėjų kainų palyginimas

Norintys kainą užfiksuoti ilgesniam laikotarpiui kviečiami rinktis kitą bendrovės planą „Stabilus 36“ ir būti tikriems, kad visus 36 mėnesius elektros tarifas nebus didesnis nei 25 ct/kWh.

„Neretai sulaukiame iš gyventojų klausimų, o ką daryti, jei užfiksavus kainą ilgesniam laikotarpiui ji dar labiau nukris? Būtent tam esame nustatę vartotojams palankias sutarčių sąlygas – pasirenkant bet kurį iš šių dviejų planų, netaikomi jokie abonentiniai ar sutarties nutraukimo mokesčiai, tad jei ateityje kainos dar mažėtų ir gyventojai norėtų pasikeisti tarifą ar planą, tai vėl galėtų padaryti be jokių apribojimų“, – teigia „Elektrum Lietuva“ vadovas.

Gyventojams apsisprendus keisti esamą elektros tiekėją ir pasirinkti patraukliausius rinkoje pasiūlymus, užtenka sudaryti sutartį su pasirinktu nauju tiekėju – kreiptis į senąjį dėl turimos sutarties nutraukimo nereikia. Tokiu atveju tik svarbu įsigilinti į senojoje sutartyje numatytus vartotojo įsipareigojimus, dėl kurių gali reikėti grąžinti suteiktas nuolaidas ar sumokėti mokesčius. Jei tokių įsipareigojimų esama, sąskaitą už juos suformuoja ir vartotojui pateikia ankstesnis tiekėjas. Daugeliu atveju nutraukti sutartį tokiomis sąlygomis ir rinktis naują pigesnį planą finansiškai labiau apsimoka, nes už elektrą mokant mažesniu tarifu per tam tikrą laiką sutaupymas gali būti reikšmingas. Gyventojai turėtų patys tai pasiskaičiuoti ir įsivertinti arba pasikonsultuoti su pasirinktu nauju tiekėju.

Ryžtasi atsisakyti visuomeninio tiekimo

Pasak M. Gigos, galimybe sudaryti naują sutartį su bendrove „Elektrum Lietuva“ vis dažniau domisi ir vis dar visuomeniniame tiekime esantys gyventojai. Pašnekovas sako, kad nors visuomeninio tiekimo kaina šiuo metu yra sumažinta, vartotojai naudos nepajuto.

Nuo kovo populiariausias vienos laiko zonos tarifas, anksčiau siekęs 56,5 ct/kWh, dabar yra 28 ct/kWh. Tačiau, M. Gigos teigimu, gyventojai ir anksčiau mokėjo tiek, nes 28,5 centus už kilovatvalandę jiems kompensavo valstybė.

„Vadinasi, finansinė našta nuimta tik nuo valstybės pečių, o gyventojai ir toliau moka tuos pačius 28 ct/kWh, kai mūsų siūlomos kainos yra 3–5 centais žemesnės, priklausomai nuo pasirinkto plano. Manau, kad vis dar esantys visuomeniniame tiekime turėtų apsvarstyti galimybę sudaryti sutartį su nepriklausomu tiekėju – juk jei pirkdami maisto ar kitas prekes dairomės mažesnių kainų, tai kodėl to paties principo netaikome elektrai?“, – retoriškai klausia „Elektrum Lietuva“ vadovas.

VERT duomenimis, 1,19 mln. buitinių šalies vartotojų jau yra pasirinkę nepriklausomus elektros tiekėjus. To dar nepadariusiųjų skaičius siekia 516 tūkst., iš jų daugiausia – priklausančių trečiajam liberalizavimo etapui, per 470 tūkst.

„Elektrum Lietuva“ yra didžiausios Baltijos šalyse žaliosios elektros gamintojos „Latvenergo“ antrinė įmonė. Bendrovė šiuo metu tiekia elektrą daugiau nei 12 tūkst. įmonių, savo elektros tiekėju įmonę pasirinko daugiau kaip 141 tūkst. namų ūkių. Įmonė yra įrengusi daugiau kaip 1000 saulės elektrinių bei tris saulės parkus (11 MW), šiuo metu vysto dar penkis naujus saulės parkus, kurių bendra galia viršys 25 MW.